Sezon na warzywa i owoce to dobry czas, by zacząć przygotowywać domowe przetwory. Zanim zamkniemy słoneczne dni w słoikach, należy je odpowiednio do tego przygotować. W jaki sposób wyparzyć słoiki do przetworów, by przełożone do nich wyroby na długo zachowały świeżość? Są na to domowe metody!
Letnie, słoneczne dni możesz zamknąć w słoikach pełnych owocowych konfitur i warzywnych wyrobów. Sklepowe produkty nie zastąpią smaku i wartości zdrowotnych tych domowych, dlatego warto poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie. Zanim jednak zabierzesz się za warzywne sałatki, owocowe dżemy, konfitury, marmolady i soki, musisz wybrać odpowiednie słoiki i dokładnie je wyparzyć. Dzięki czystym naczyniom Twoje przetwory dłużej zachowają świeżość!
Przygotowanie i wybór odpowiednich słoików do przetworów
Słoiki do przetworów to naczynia z nakrętką, klamerką lub gumową uszczelką. To również od wyboru odpowiedniego słoika będzie zależała trwałość przygotowanych wyrobów. Do warzywnych wyrobów najlepiej wybrać klasyczne, okrągłe słoiki typu twist, z szerszym otworem i blaszaną pokrywką, ponieważ są one najłatwiejsze w wyparzaniu. Przy produkcji dżemów i powideł sprawdzą się mniejsze, sześciokątne słoiki na przetwory z zakrętką lub małe słoiki typu weck.
Naczynia do przetworów:
- słoiki typu twist-off – klasyczne szklane słoiki z metalową zakrętką, można wyparzać je wrzątkiem, w piekarniku, a nawet w zmywarce.
- słoiki typu wek – szklane słoiki ze szklanym wieczkiem, gumową uszczelką i metalowymi spinkami (lub sprężynkami). Szklane słoiki możesz wyparzyć zarówno wrzątkiem, jak i w piekarniku. Natomiast gumowych części lepiej nie narażać na zbyt wysokie temperatury – mogą popękać. Wystarczy, że umyjesz je w zimnej wodzie.
- butelki na soki – z korkiem, zakrętką lub wieczkiem – szklane butelki z metalową zakrętką działają podobnie jak słoiki typu twist-off. Dostępne są także butelki z wciskanym korkiem, który zabezpieczamy, np. przy pomocy drucika, by nie został wypchnięty. Innym rodzajem są butelki typu weck – ze szklanym wieczkiem i gumową uszczelką, które dociskane są przy pomocy metalowych spinek. Korki i zakrętki można zalać wrzącą wodą, podobnie jak szklane butelki. Gumowe uszczelki myjemy w zimnej wodzie. Butelki to świetne naczynia do domowych soków, kompotów i przecierów.
Słoiki nie mogą być wyszczerbione, nakrętki powyginane i zardzewiałe, a gumki popękane i rozciągnięte. Jednak nie musisz wyrzucać od razu całego słoika! Wystarczy, że dokupisz brakujące elementy, takie jak odpowiednio dopasowane nakrętki do słoików oraz w przypadku wecków – nowe gumki i spinki.
Sposoby na wyparzanie słoików
Z tej części artykułu dowiesz się jak wyparzyć słoiki za pomocą domowych metod: wrzącej wody, kuchenki mikrofalowej, piekarnika, zmywarki, a nawet spirytusu. Pamiętaj, że słoiki i zakrętki muszą być wyparzane oddzielnie, a czasami nawet innymi sposobami. Zobacz jak przygotować słoiki do przetworów:
1. METODAWrząca woda, czyli parzenie i gotowanie słoików
Aby wyparzyć naczynia za pomocą wrzątku, zalej słoiki do ¾ ich wysokości wrzącą wodą, dolej odrobinę płynu do mycia naczyń i szczelnie zakręć naczynie. Energicznie potrząśnij słoikiem, tak by płyn do mycia naczyń wymieszał się z wodą. Załóż grube rękawice, by uniknąć poparzeń. Odczekaj kilka minut i dokładnie wypłucz słoiki. Musisz wyparzyć również nakrętki. W tym celu, wrzuć wieczka do wrzącej wody i gotuj je przez 10 minut.
Możesz również wykorzystać sposób na gotowanie słoików: od razu włóż szklane naczynia i zakrętki do dużego garnka napełnionego zimną wodą i na wolnym ogniu doprowadź ją do wrzenia. Wykorzystaj do tego emaliowany lub elektryczny garnek do gotowania słoików, który sprawdzi się również przy późniejszej pasteryzacji domowych przetworów.
Jak długo gotować słoiki? Po zagotowaniu się wody, wyparzaj naczynia jeszcze przez 10 minut. Po wyłączeniu gazu, możesz jeszcze pozostawić słoiki w gorącej wodzie, by mieć większą pewność, że będą idealnie sterylne. Uważaj! Zachowaj ostrożność przy wyjmowaniu słoików z gorącej wody. Do tego przyda Ci się chwytak do słoików, który możesz wykorzystać również przy późniejszym pasteryzowaniu przetworów.
2. METODAJak szybko wyparzyć słoiki w mikrofalówce?
Słoiki możesz wyparzyć nawet w mikrofalówce! Wlej do nich trochę wody i włóż do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty, ustawiając najwyższą moc. Uwaga! Do mikrofali nie wolno wkładać metalowych zakrętek. Wieczka musisz wyparzyć osobno w gorącej wodzie. Po wyjęciu z mikrofali, dokładnie wytrzyj słoiki. Zaletą wyparzania słoików w mikrofalówce jest z pewnością szybkość tego sposobu.
3. METODAJak długo wyparzać słoiki w piekarniku?
Kolejny domowy sposobem na przygotowanie naczyń do przetworów jest wyparzanie słoików w piekarniku. To całkiem proste! Taki sposób zwany jest również wyprażaniem lub wyparzaniem na sucho. Na blasze ustaw suche, odkręcone słoiki bez zakrętek. Wstaw blachę do piekarnika i rozgrzej piec do 100°C. Wyprażaj słoiki przez 20-30 minut. Naczynia nie mogą być ani mokre, ani zimne, ponieważ pod wpływem ciepła mogą popękać. Po upływie wyznaczonego czasu, wyłącz piekarnik i zaczekaj, aż słoiki ostygną.
Sterylizacja słoików w piekarniku powinna trwać do 30 minut. Wieczka lepiej wygotować w gorącej wodzie przez 10 minut i dokładnie wytrzeć. Do piekarnika nie wkładaj gumowych uszczelek od słoików weck!
4. METODA W jaki sposób wyparzyć słoiki na przetwory? Wyparzanie słoików w zmywarce
Jeśli chcesz wyparzyć słoiki w zmywarce, skorzystaj z jak najwyższego programu przeznaczonego do mycia zaschniętych i bardzo brudnych naczyń. Jest to zazwyczaj program 75°C. Uwaga! Nie dodawaj żadnych detergentów.
Najpierw jednak dokładnie umyj słoiki i nakrętki, aby w zmywarce znalazły się już czyste naczynia. Osobno wkładaj słoiki, a osobno wieczka. Po wyparzeniu naczyń w zmywarce, przelej wszystkie gorącą wodą z czajnika.
5. METODA Sterylizacja słoików poprzez przemywanie spirytusem
W sposobach na to, jak odpowiednio przygotować słoiki na przetwory znalazł się nawet pomysł z wykorzystaniem spirytusu. Najlepszy do sterylizacji naczyń będzie spirytus 70%. Bakteriobójcze właściwości alkoholu sprawdzą się nawet lepiej niż wrząca woda. Zamocz płatek kosmetyczny w spirytusie i przetrzyj nim wnętrze nakrętki.
W przypadku słoików, przepłucz je całe w alkoholu. Spirytus możesz również wykorzystać po przygotowaniu przetworów – gdy będziesz zamykał gotowy już słoik z wyrobem, przetrzyj wacikiem nasączonym spirytusem rant naczynia i pokrywkę, odczekaj chwilę i szczelnie zakręć słoik.
Do tak wyparzonych słoików możesz już bez obaw przełożyć przygotowane przetwory, które z pewnością zachowają świeżość na dłużej. Kolejne Twoje zadanie to pasteryzacja przetworów!
Dokładną instrukcję, jak pasteryzować przetwory w różnych naczyniach i różnymi, domowymi metodami, znajdziesz w artykule Ani: Domowe sposoby pasteryzacji przetworów.
Przygotowane słoiki z domowymi wyrobami możesz przechowywać w piwnicy, spiżarce lub w kuchni. Aby słoiki były ozdobą kuchennych półek, warto zadbać o ich odpowiedni wygląd. Różnokolorowe osłonki na słoiki od razu wprowadzą przyjemną atmosferę do Twojego domu. Możesz również opisać każdy ze słoików, aby łatwiej odnaleźć to, czego potrzebujesz. Pomocne okażą się samoprzylepne etykiety na słoiki i butelki, na których wprowadzisz odpowiednie oznaczenia.