Jeśli zastanawiasz się jak wzmocnić odporność swojego organizmu, to koniecznie musisz poznać naturalne sposoby na zwiększoną odporność! Wykorzystaj zdrowotne właściwości czosnku, cebuli, imbiru, miodu, owocowych soków, kiszonek i ostrych przypraw. To bogactwo witamin i minerałów, które będą idealne zarówno jako wzmocnienie organizmu po chorobie, jak i pomogą się przed nią uchować.
Czujesz, że coś łamie Cię w kościach, drapie w gardle i kręci w nosie? Zadbaj o swoją odporność, zanim zdąży dopaść Cię choroba! Nie musisz od razu sięgać po suplementy w formie tabletek, które nie zawsze mają takie działanie, jakiego oczekujemy. Wystarczy, że wypróbujesz sprawdzone, domowe sposoby, które już od lat zdają egzamin w walce o zwiększoną odporność. Część z nich serwowała mi w dzieciństwie moja mama, a dzisiaj sama przygotowuję takie naturalne specyfiki.
1. Czosnek na odporność
Świeży czosnek zwany jest naturalnym antybiotykiem – dobrze wie jak wzmocnić nasz organizm. Na takie miano zasłużył, dzięki swoim zdrowotnym właściwościom. Bo czosnek to nie tylko wspaniały dodatek do wielu dań, ale również lecznicza roślina, która działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Mam go zawsze pod ręką, gdy czuję, że zbliża się uporczywe przeziębienie! Już jeden ząbek czosnku kryje w sobie bogactwo witamin z grupy B, prowitaminę A, potas, magnes, wapń oraz wiele mikroelementów.
Pod jaką postacią go spożywać? Pewnie nie znajdzie się wielu miłośników jedzenia go w surowej wersji, ale w takiej jest właśnie najzdrowszy. Kanapki z plasterkami czosnku nie brzmią zachęcająco, ale zawsze można wybrać alternatywę – mleko z czosnkiem, miodem i masłem. Wybawiciel w czasie przeziębienia i niezastąpiony wzmacniacz odporności! Ta magiczna mikstura jest naprawdę prosta w przygotowaniu, a potrafi zdziałać cuda.
Wykorzystuję specjalny garnek do gotowania mleka i podgrzewam w nim mleko. Czekam, aż trochę ostygnie i dodaję do niego łyżeczkę miodu oraz pół łyżeczki masła. Nie wolno dodawać składników do gorącego mleka, ponieważ stracą swoje cenne właściwości! Do mlecznego napoju dorzucam jeszcze wyciśnięty czosnek. Wyciskacze do czosnku są w tym zdecydowanie niezastąpione. Szybko i sprawnie wyciskają z czosnku to, co w nim najlepsze! Wszystko dokładnie mieszam i od razu piję. Mleczna mikstura ma intensywny czosnkowy zapach i smak, ale zapewniam, że jest równie mocno skuteczna w poprawie naszej odporności!
2. Syrop z cebuli na wzmocnienie organizmu
Kto nie pamięta słodkiego smaku syropu z cebuli? Ja pamiętam bardzo dobrze, chociaż dzieciństwo mam już dawno za sobą! Moja mama przygotowywała taki domowy syrop z cebuli z miodem za każdym razem, gdy do naszych progów zawitał katar i kaszel. Skąd znała przepis? Ta domowa receptura jest przekazywana z pokolenia na pokolenie w każdej rodzinie. Cebula doskonale wzmacnia ogólną odporność organizmu, bo pod łuskami skrywa bogactwo magnezu, fosforu, cynku, krzemu i innych minerałów, a także witamin A, B oraz C. Wysoka zawartość żelaza sprawia, że cebulowy syrop jest polecany dla osób, które zmagają się z anemią.
Podstawowym składnikiem takiego syropu jest oczywiście cebula. Płaczę jak dziecko za każdym razem, gdy obieram i kroję cebulę, dlatego przed ich obróbką wkładam je na chwilę do zamrażalnika lub gorącej wody, co zmniejsza wydzielanie łzawiących substancji. Dodatkowo wykorzystuję siekacz do cebuli, który szybko radzi sobie z jej poszatkowaniem. Pokrojone kawałki cebuli wrzucam do dużego słoja i zalewam wszystko miodem. Szklane słoiki weck będą do tego idealne. Zamykam słoik i odstawiam go na kilka godzin. Cebula powinna puścić soki, które połączą się z miodem. Na drugi dzień jest już gotowa! Taki słodki, naturalny syrop z cebuli jest dobry również dla dzieci – na pewno im zasmakuje! Wierzcie mi! 😉
3. Miód jako naturalny preparat na wzmocnienie odporności
Miód to mój dobry przyjaciel! Szybko zadomowił się w mojej kuchni i stał się zdrową alternatywą dla białego cukru. Lubię dodawać go do herbaty, jogurtu czy owsianki. Jest też ważnym składnikiem wcześniej wspomnianego mleka z czosnkiem oraz syropu z cebuli. Jego słodycz przełamuje czosnkowy i cebulowy smak, a w dodatku miód jest również źródłem zdrowia! Miody są różne, a każdy rodzaj jest polecany przy innych schorzeniach. Ogólnie miód pozytywnie wpływa na odporność – wykazuje działanie regenerujące i antybakteryjne. I tak dla przykładu – miód rzepakowy sprawdzi się, gdy zmagamy się z kaszlem i zapaleniem gardła, lipowy jest nieodzowny przy chrypce i chorobach górnych dróg oddechowych, wielokwiatowy łagodzi wiosenne alergie, spadziowy obniża poziom cukru we krwi, a akacjowy działa moczopędnie, przez co korzystnie wpływa na nerki.
Warto zamienić biały cukier na wybrany rodzaj miodu. Szczególnie polecam herbatkę z lipy z dodatkiem miodu. Nie można go jednak dodawać do gorących napojów, bo wtedy straci swoje cenne właściwości! Odczekuję, aż mleko czy herbata ostygnie do temperatury około 40°C. Pomocne są przy tym termometry do herbaty, które pozwalają sprawdzić, jaką aktualnie temperaturę ma woda. Przy przechowywaniu pszczelego nektaru zwracam uwagę na odpowiednie słoiki do miodu – muszą być szczelne, by wilgoć nie przedostała się do ich wnętrza. Miód jest bardzo higroskopijny, to znaczy, że wyjątkowo łatwo wchłania wodę, dlatego przechowywanie go w nieszczelnym naczyniu, mogłoby doprowadzić do jego rozrzedzenia. Nie warto ryzykować! 😉 Za każdym razem, gdy zastanawiasz się, co zażyć na wzmocnienie organizmu – sięgnij po miód!
4. Herbata czystek na lepszą odporność
O czystku jeszcze niedawno prawie nikt nie słyszał. Większość popijała zieloną herbatę, nie słysząc o roślince o znacznie mocniejszym działaniu. Dzisiaj o czystku zrobiło się głośno – i dobrze! Coraz więcej osób poznaje jego magiczne właściwości – czystek neutralizuje wolne rodniki, a co za tym idzie wzmacnia naszą odporność, ma działanie antybiotyczne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i antyseptyczne. Zmniejsza dolegliwości alergiczne i szybko radzi sobie z oznakami przeziębienia. Zioła czystka są doskonałe na odporność! Na rynku znajdziemy go nawet pod postacią kapsułek, ale ja wolę zażywać go w bardziej naturalnej postaci – herbaty.
Musiało minąć trochę czasu zanim przyzwyczaiłam się do specyficznego smaku czystka. Teraz w ogóle mi on nie przeszkadza, ale wcześniej przełamywałam ten smak dodatkiem soku z cytryny lub miodu. Jak należy pić czystek? Systematycznie, codziennie i przez długi czas! Jednorazowe wypicie herbatki na pewno nie zdziała cudów. Zamiast kupować ekspresowe herbatki, lepiej wybrać cięte ziele. Jeśli przygotowuję herbatkę tylko dla siebie, to zaparzam tylko łyżeczkę czystka. Idealne do tego będą zaparzacze do herbaty, dostępne w różnych kształtach i wykonane z różnych materiałów. Jeżeli zaparzam herbatkę dla całej rodziny, to sięgam po french press – zaparzacz tłokowy, który sprawnie oddziela napar od liści. Oczyszczające działanie czystka jest najbardziej zauważalne po miesiącu stosowania przy piciu go 2 razy dziennie, dlatego nie można się poddawać! 😉
5. Wzmacniający syrop z imbiru na kaszel i inne dolegliwości
Imbir to kolejna cudowna roślinka, która może pomóc nam przy różnych dolegliwościach. Kłącze imbiru, zarówno to świeże, jak i suszone, działa odkażająco, bakteriobójczo i odtruwająco. W dodatku poprawia ukrwienie naszej skóry i kończyn, a także (tak jak poprzednicy tej listy) działa przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Dlatego warto po niego sięgnąć przy chorobach bakteryjnych, grzybiczych, wirusowych i zawsze wtedy, kiedy chwyta nas przeziębienie. Możemy wcierać go nawet w skórę, by ją rozgrzać i ukoić ból. Przygotowany z niego napój imbirowy to jeden ze sposobów na wzmocnienie odporności organizmu!
Domowy syrop imbirowy pozytywnie wpływa na odporność organizmu. Nie jest wcale taki trudny w przygotowaniu, a na pewno przyniesie nam wiele dobroci! Kłącze imbiru obieram za pomocą obieraczki do warzyw i owoców lub po prostu małej łyżeczki, która pozwoli mi go oskrobać naprawdę cienko. Imbir kroję w małą kosteczkę, wrzucam do rondelka i dodaję odpowiednią ilość cukru oraz wody. Gotuję wszystko na wolnym ogniu i czekać, aż syrop zgęstnieje i nabierze intensywnego koloru. Pozostaje mi tylko przecedzić cenny płyn i przelać go do naczynia. Szklane butelki na soki lub małe słoiczki będą do tego idealne! Syrop można popijać małymi łyżeczkami lub dodawać do herbaty. Świeży imbir warto również dodawać w różnych dań. Wystarczy, że lekko zetrzemy go przy pomocy małej tarki do imbiru i czosnku, ze stali nierdzewnej czy z plastiku. Potrawy czy ciepłe napoje nie tylko nabiorą wyjątkowego aromatu, ale i staną się jeszcze zdrowsze!
6. Jak podnieść odporność organizmu? Jedz kiszonki!
Cebula, czosnek, miód i imbir to nie jedyne sposoby na poprawę naszej odporności. Często sięgamy po te produkty, kiedy już zauważymy pierwsze symptomy przeziębienia – katar, kaszel, ból gardła czy ogólne osłabienie. A przecież podnoszenie odporności naszego organizmu nie polega na tym, by zwalczać to, co już się pojawiło, ale na tym, by temu zapobiegać! O swoją odporność dbam przez cały rok, a nie tylko w okresie jesienno-zimowym. 😉 Nie zapominam o codziennej dawce naturalnego probiotyku, który dobrze wpływa na naszą florę bakteryjną. Świetnym probiotykiem są domowe kiszonki! Kiszone ogórki, kapusta, a także barszcz przygotowany na zakwasie buraczanym czy naturalnie fermentowany ocet jabłkowy.
Bakterie probiotyczne to doskonała broń w walce z grzybicami. Dodatkowo silnie odkwaszają organizm, wspomagają trawienie i pomagają w eliminowaniu szkodliwych składników pożywienia. Dlatego warto wzbogacić swoje kuchenne wyposażenie o beczki do kiszenia. Duży kamionkowy gar doskonale nadaje się do długotrwałego przechowywania żywności, by przygotować kiszone ogórki i kapustę czy zakwas na żur. Jeśli nie chcesz kisić produktów, aż na taką skalę, wykorzystaj po prostu duży słoik do kiszenia ogórków, który bez problemu schowasz w piwnicy czy w spiżarni. Domowe przetwory są bardzo zdrowe, ponieważ sami decydujemy, co do nich dodajemy. Odkąd zaczęłam samodzielnie kisić produkty, nie mogę przestać! W zasadzie mogę powiedzieć, że robią się same. 😉 Są bardzo smaczne, zdrowe i nie zawierają sztucznych dodatków. No samo zdrowie!
7. Pyszny sok owocowy na szybkie wzmocnienie
Zwyczaj przygotowywania owocowych soków zaczerpnęłam z mojego rodzinnego domu! W piwnicy nigdy nie brakowało soku z malin czy czarnej porzeczki. Dostawaliśmy je od bliskich, mieszkających na wsi lub robiliśmy je sami. Kojarzą mi się z eliksirem zdrowia, bo pijałam je zawsze, kiedy byłam przeziębiona. Niedawno powróciłam do tej tradycji i na razie nie zamierzam z niej zrezygnować. Owoce to bogactwo witamin, a w formie domowych przetworów mają również rozgrzewające właściwości! Takie soki to naturalne preparaty, które wpływają na wzmocnienie organizmu. Są świetnym dodatkiem do herbaty, a te świeżo wyciśnięte są dobre same w sobie.
Lubię zarówno takie domowe soki, które przechowuje się w szklanych słoikach lub butelkach, jak i te świeżo wyciśnięte. Do produkcji najlepiej wykorzystywać owoce sezonowe, które będą miały najlepszy smak i aromat. W okresie jesienno-zimowym sięgam po zapasy ze spiżarni, a w cieplejszych miesiącach wyciskam owoce i od razu piję taki sok ze szklanki! Sokowirówki to świetne urządzenia, które pozwalają przygotować przepyszne świeże soki, różne koktajle i smoothie. Takie świeżo wyciśnięte soki to bogactwo witamin i minerałów, które są znacznie lepiej przyswajane przez organizm niż suplementy w formie tabletek. Świeży sok z marchewki czy jabłek to również wspaniałe orzeźwienie w gorące dni. Z kolei sokowniki bez problemu przygotują sok z miękkich owoców i jagód – z malin, czarnej porzeczki, aronii, czarnego bzu, gruszki i jeżyn. Gorące soki przelewamy do słoików lub butelek i gotowe!
8. Ostre przyprawy w diecie na odporność
Potrawy doprawione pikantnymi przyprawami są nie tylko smaczne (dla niektórych 😉 ), ale i bardzo zdrowe! Okazuje się, że ostre przyprawy są w stanie uporać się ze szkodliwymi bakteriami, dlatego przy dalekich podróżach zalecany jest wybór ostrzejszych dań z karty menu, by zapobiec problemom żołądkowym. Nie bójmy się dodawać do naszych potraw pieprzu, imbiru, curry oraz papryczek chili, które są źródłem witaminy C. Pikantne chili to również deska ratunkowa przy zapaleniu zatok. Zawarta w nich kapsaicyna wpływa na uwalnianie endorfin (hormonów szczęścia), co od razu poprawia nasze samopoczucie! Dlatego moje pojemniki na przyprawy są zawsze napełnione ich ostrymi odmianami – to naturalne preparaty na lepszą odporność!
Ostre przyprawy stosuję z umiarem, ponieważ nie można ich nadużywać ani łączyć z tłustym jedzeniem. Trzymam się tej zasady i śmiało dodaję chili do różnych potraw! W mieleniu ususzonych papryczek dobrze radzą sobie młynki do chili. Dzięki młynkom mogę w każdej chwili dodać świeżo zmieloną przyprawę do dania. Chili con carne, kurczak po indyjsku, orientalne krewetki, ryż z warzywami po chińsku, fasolka po meksykańsku czy makaron w sosie paprykowym. Wszystkie te dania smakują o wiele lepiej z dodatkiem ostrych przypraw, a dodatkowo wzmacniają naszą odporność. Zdecydowanie polecam!
Naturalne preparaty na wzmocnienie organizmu nie są wcale trudne i czasochłonne w przygotowaniu, a pozwalają nam obronić się przed chorobą. Powinny być stosowane w ciągu całego roku, a nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Ich głównym zadaniem jest wzmacnianie odporności, dlatego warto sięgać po nie tak często, jak to tylko możliwe. Do herbaty z czystka dodajmy miodu i imbiru, a obiad zaserwujmy z dodatkiem kiszonych warzyw oraz pikantnych przypraw. To doskonała broń w walce z chorobami, dlatego warto wprowadzić niektóre produkty do swojego jadłospisu. Do dzieła!