Rozgrzewający napój na bazie wina, piwa czy rumu to znany wszystkim grzaniec. Spotkać go można na jarmarkach, ale również można przygotować go samemu! Czy wiecie, jak zrobić grzane wino lub piwo w domu? I jakie wino lub piwo do grzańca będzie najlepsze? Czy też bardzo istotna sprawa, jakie przyprawy do grzanego wina i piwa wybrać? Przygotowałem dla Was kilka porad, aby ułatwić przygotowanie tego wyjątkowego trunku. A na końcu mała niespodzianka – grzaniec bezalkoholowy!
Spis treści
Grzaniec to nieodłączny element mroźnych wieczorów – przynajmniej u mnie. Czasami sięgam po grzańca również wtedy, gdy czuję, że łamie mnie w kościach. Bo grzaniec z odpowiednio dobranymi dodatkami to świetne remedium na przeziębienie. Ja jestem zwolennikiem grzanego piwa (choć wielu moich znajomych uważa ciepłe piwo za niezbyt dobre, to ja twierdzę, że nigdy nie wypili takiego dobrze przyrządzonego), ale winny grzaniec również może na mnie liczyć. 😉 Zapraszam po kilka porad, z których dowiesz się, z jakiego wina zrobić grzańca, jak zagrzać piwo oraz jakie przyprawy dorzucić do grzanego wina lub piwa.
- Grzane wino, piwo lub inny trunek mają działanie rozgrzewające. Dlatego tak często sięgamy po niego w okresie jesienno-zimowym, kiedy za oknem jest zimno i mokro.
- Poza tym grzaniec pozytywnie wpływa na nasz nastój i ma działanie antydepresyjne. Co równie ważne, pomaga w walce z przeziębieniem, o które nie trudno przy niskiej temperaturze na dworze.
Od czego zacząć? Po pierwsze, zastanówmy się na bazie jakiego alkoholu chcemy przygotować napój. Niegdyś grzańca robiło się z wykorzystaniem piwa, które było produkowane domowymi sposobami. Z czasem bardziej popularne stało się jednak robienie grzańca z czerwonego wina. Poniżej znajdziecie porady zarówno na przygotowanie tej pierwszej, jak i drugiej wersji!
Jak zrobić grzańca z wina?
Jakie wino do grzańca wybrać?
- Jakie wino na grzańca okaże się najlepszym wyborem? Najlepiej zdecydować się na wino czerwone półsłodkie lub półwytrawne. W ostateczności możesz wykorzystać również wino wytrawne i odpowiednio je dosłodzić. Na pewno nie sięgaj po wina słodkie i deserowe, ponieważ grzaniec przygotowany z takiego wina będzie daleki w smaku od tego “prawdziwego” grzańca.
- Świetnie sprawdzają się wina pochodzące z Włoch, Portugalii, Hiszpanii oraz Węgier. Takie wina są polecane przez koneserów, ale jeśli zakupisz inne czerwone wino, na pewno nie będzie to zły wybór.
- Choć na sklepowych półkach nie brak gotowych mieszanek wina z korzennymi przyprawami, to ja zrezygnowałbym z takich gotowych zestawów i postawił na samodzielny dobór składników, wedle naszego gustu.
- Niektóre przepisy uwzględniają w składnikach białe wino, ale musi być ono wzmocnione odpowiednimi przyprawami, bo po podgrzaniu, podawane na ciepło, traci swoje walory smakowe. Jeśli chodzi o grzaniec – polecam wino czerwone!
Jakie przyprawy do grzanego wina dodać?
- W sklepach znajdziesz gotowe mieszanki przypraw do grzańca, ale ja polecam skomponować je samodzielnie. Nie dodawaj ogromu tych wszystkich przypraw na raz, ale za każdym razem dobieraj inne składniki i eksperymentuj z aromatem i smakiem grzańca.
- goździki, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa – wniosą przyjemne, korzenne aromaty do grzańca,
- korzeń imbiru – ma właściwości rozgrzewające, obowiązkowy składnik, gdy przygotowujesz grzane wino na przeziębienie,
- laska wanilii – nadaje trunkowi słodką nutę,
- pieprz czarny lub ziele angielskie – nadają lekko pikantny smak.
- Dodatkowe składniki:
- pomarańcza – plasterki świeżej pomarańczy to punkt obowiązkowy. Najlepiej sprawdzi się soczysta i słodka odmiana, która przełamie goryczkę grzanego wina,
- otarta skórka z pomarańczy lub cytryny – działanie takie jak plasterki pomarańczy, skórka doda ciekawego smaczku,
- cukier trzcinowy lub miód – dobra alternatywa dla białego cukru, polecane szczególnie przy winie półwytrawnym,
- sok malinowy – ma właściwości rozgrzewające, dodaj, jeśli czujesz, że przeziębienie się zbliża,
- rodzynki – dodadzą grzańcowi słodyczy.
- Wybrane przyprawy możesz zalać wcześniej trunkiem i zostawić w takiej postaci pod przykryciem na parę godzin. Dopiero potem zacznij podgrzewanie. Dzięki temu, wino lepiej przesiąknie smakami i aromatami dodatków.
Jak grzać wino i jak podawać?
- Po wlaniu wina do rondelka i dodaniu wszystkim przypraw zacznij podgrzewać trunek na wolnym ogniu. Uwaga! Grzańców nie można doprowadzać do wrzenia! Podgrzewa się je do temperatury 60-80°, ale na pewno nie gotuje. Zagotowany trunek straci swój niepowtarzalny aromat i moc.
- Grzane wino można podgrzewać w mikrofalówce, ale to podgrzewanie na kuchence pozwala uzyskać najlepszy aromat grzańca. Jeśli chcesz podgrzać wino w mikrofali, wlej je do żaroodpornego, szklanego kubka. Najlepiej sprawdzą się tu szklanki do irish coffe, na wysokiej nóżce i z uchem.
- Grzańca podawaj oczywiście na gorąco, najlepiej w specjalnych kubkach do grzanego wina – wykonanych z ceramiki lub kamionki,o baryłkowatym kształcie, z uchem lub bez. Materiał wykonania takich kubków na dłużej utrzymuje ciepło trunku, a kształt pozwala na wygodne trzymanie naczynia w dłoni, którą przy okazji możesz ogrzać.
- Do serwowania grzańca możesz użyć również szklanych, szerokich, głębokich pucharków lub słoików z uchem. Pamiętaj, żeby nie wlewać do nich zagotowanego trunku, a jedynie podgrzanego do odpowiedniej temperatury.
- Jeśli przygotowujesz większą ilość grzanego wina niż na jeden kubek, przelej gotowy trunek do dzbanka do grzanego wina. Takie dzbanki mogą być wykonane z ceramiki, kamionki lub szkła. Podobnie jak kubki, dobrze utrzymują ciepło grzańca. Możesz od razu zdecydować się na całe zestawy do grzanego wina – niezastąpione, gdy przygotowujesz grzańca do większego grona gości. W zestawie znajduje się zazwyczaj dzban lub słój z kranikiem oraz kilka kubków. Niektóre dzbanki i kubki wyposażone są dodatkowo w podgrzewacz, czyli stojak z miejscem na małą świeczkę typu tealight. Naprawdę tylko tyle wystarczy, by utrzymać ciepło trunku na dłużej. Proste, a świetne rozwiązanie.
Jak zrobić grzane piwo w domu?
Jakie piwo do grzańca wybrać?
- Jakie piwo na grzańca będzie najlepsze? Takie, które najbardziej Ci smakuje! Ale wybieraj spośród piw jasnych, lekkich, pełnych lub mocnych. Ja zawsze stawiam na lagery. Jeśli latem pijałeś jakieś jasne piwo, które Ci zasmakowało, wybierz również i ten trunek na przygotowanie piwnego grzańca w jesienno-zimowy wieczór.
- Do grzanego piwa możesz dodać również inne trunki: wiśniówkę, rum, wino typu cherry.
Jakie przyprawy do grzanego piwa dodać?
- Z grzanym piwem jest podobnie jak z grzanym winem – pasują do niego przeróżne przyprawy i dodatki, ale zamiast dodawać wszystko na raz, warto tworzyć różne kompozycje i testować, która z nich najbardziej przypadnie nam do gustu.
- Jakie przyprawy do grzanego piwa wybrać?
- cynamon, kardamon, goździki – korzenne przyprawy pasują zarówno do grzanego wina, jak i grzanego piwa,
- biały pieprz, ziele angielskie – dodadzą grzańcowi lekko pikantnego smaku,
- lubczyk – bo czemu nie! Nada trunkowi ciekawego smaku,
- imbir świeży lub sypki – świeży korzeń imbiru ma działanie rozgrzewające, jest doskonały na przeziębienie. Imbir w proszku ma podobne właściwości lecznicze, ale smakuje inaczej. Sprawdź!
- Dodatkowo:
- pomarańcza, cytryna -przełamią goryczkę piwa, wzbogacą napój o witaminę C,
- rodzynki – osłodzą grzane piwo, niektórzy komponują je wraz z tartym, suchym chlebem żytnim – oryginalne i dość ciekawe połączenie,
- miód – użyty zamiast cukru dla osłodzenia trunku,
- sok malinowy – słodki i rozgrzewający, doskonały na walkę z przeziębieniem,
- jajko – możesz przygotować klasyczny kogel-mogel i dolać do podgrzanego piwa. Grzane piwo z jajkiem i miodem uznawane jest za wspaniały sposób na przeziębienie,
- wiśniówka – kieliszek wiśniówki to sposób na przygotowanie grzanego piwa po łemkowsku.
Jak zagrzać piwo i jak podawać?
- Piwa, podobnie jak wina, pod żadnym pozorem nie wolno zagotować! Piwo podgrzewaj wraz z przyprawami do temperatury 60-80°C, delikatnie mieszaj, by nie odgazować trunku. Gdy jest już bardzo ciepłe, zdejmij z ognia.
- Trunek wlej do garnka, powoli po ściance naczynia. Jeśli zrobisz to zbyt energicznie, wytworzy się wysoka piana, która wyparuje podczas podgrzewania i tym samym, uzyskasz zdecydowanie mniejszą ilość grzańca.
- Wszystkie przyprawy możesz najpierw wymieszać, zalać piwem i odstawić na parę godzin. Dopiero potem zacząć podgrzewać trunek z dodatkami.
- Do podawania grzanego piwa świetnie nadają się klasyczne, szklane kufle do piwa. Jeszcze lepsze będą kufle kamionkowe, które na dłużej utrzymają ciepło trunku.
Znasz już najważniejsze zasady obowiązujące podczas przygotowywania grzańca z wina, piwa oraz innych trunków. Co jednak zrobić, w przypadku, gdy zaproszeni przez nas gości nie piją alkoholu? Możemy przygotować bezalkoholową wersję grzańca.
Jak zrobić grzaniec bezalkoholowy?
Jak przygotować grzaniec, który nie zawiera alkoholu? Najlepiej ma bazie czarnej herbaty, do której dodajemy łyżeczkę miodu, kilka goździków oraz szczyptę imbiru. Tak przygotowany napój jest bardzo aromatyczny i pyszny. Posiada także właściwości rozgrzewające, antydepresyjne i świetnie radzi sobie z przeziębieniem i grypą.
Jeśli chcemy zaskoczyć zaproszonych gości nie tylko smakiem, ale i wyglądem serwowanego grzańca, warto zaopatrzyć się w zestaw do grzanego wina. Składający się z dzbanka na podgrzewaczu oraz kubków, komplet pozwoli na dłużej zachować odpowiednią temperaturę napoju.
Wiesz już, jak zrobić grzańca, który zachwyca swoim smakiem, aromatem i rozgrzewającymi właściwościami, więc do dzieła! Podziel się swoim sposobem na pysznego grzańca w komentarzu – czekam na pomysły do wypróbowania!