Zgodnie z tradycją, na świątecznym stole musi znaleźć się 12 dań na Wigilię, których wybór często zależy od danego regionu. Polskie, tradycyjne potrawy wigilijne to naprawdę długa lista. Menu wigilijne obfituje w ryby, dania z kapustą i grzybami, a także słodkie wypieki z makiem, bakaliami i przyprawami korzennymi.
Jakie tradycyjne potrawy zaserwować na Wigilię? Obowiązkowo pierogi z kapustą i grzybami oraz barszcz przygotowany na domowym zakwasie! Jednak warto pamiętać, że menu na Boże Narodzenie jest w dużej mierze uzależnione od regionu, w którym zamieszkujemy i od tradycji kultywowanych w naszej rodzinie. Na jednym stole pojawią się kluski z makiem, a na innym słodka kutia. Zainspiruj się poniższą listą i przygotuj 12 tradycyjnych dań wigilijnych! Powodzenia i smacznego! 🙂
12 tradycyjnych potraw wigilijnych:
- Barszcz wigilijny z uszkami
- Zupa grzybowa
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grochem lub z grzybami
- Karp smażony lub w galarecie
- Ryba po grecku
- Śledź w śmietanie lub oleju
- Kluski z makiem
- Makowiec
- Piernik staropolski
- Kompot z suszu
- Kutia
1. Świąteczne potrawy: Barszcz wigilijny z uszkami
Listę potraw wigilijnych otwiera tradycyjny czerwony barszcz, serwowany najczęściej z uszkami faszerowanymi kapustą i grzybami. Najlepszy to oczywiście ten własnej roboty, przygotowany na domowym zakwasie. Przygotowanie buraczanego zakwasu w swojej kuchni wcale nie jest takie skomplikowane – wystarczy dobrze ukisić buraki na barszcz czerwony, by przygotować z nich aromatyczną zupę. By wigilijny barszcz zachwycał piękną barwą, podczas gotowania dodaj do niego odrobinę octu lub soku z cytryny. Gotowy barszcz podawaj w porcelanowej wazie do zupy, by goście sami mogli nalać sobie zupę do bulionówek.
2. Dania na Święta Bożego Narodzenia: Zupa grzybowa
Kolejną tradycyjną zupą serwowaną na wigilijny stół jest zupa grzybowa. W niektórych regionach Polski serwuje się ją zamiast czerwonego barszczu z uszkami, a w innych podaje się zarówno grzybową, jak i barszczyk. Przygotowuje się ją z grzybów suszonych, a na koniec zabiela śmietaną. O pysznej, kremowej grzybowej warto pomyśleć już sporo przed Świętami i wybrać się w sezonie na grzyby! W ususzeniu świeżych grzybów pomoże Ci specjalna suszarka do grzybów. Jeżeli nie zdążysz z własnym zbiorem grzybów, bez problemów dostaniesz je na targach i w sklepach. Gotową zupę grzybową podawaj w wazie do zupy z podgrzewaczem, by zawsze była ciepła i aromatyczna.
3. Dania świąteczne: Pierogi z kapustą i grzybami
Kapusta pojawia się na wigilijnym stole pod różnymi postaciami. Wśród świątecznych potraw kapuścianych znajdziemy kapustę z grochem i grzybami, paszteciki i uszka z kapuścianym farszem, a także tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Bez nich ani rusz! Aby domowe pierogi smakowały jak najlepiej niezbędne jest właściwe wyrobienie ciasta, a także przygotowanie aromatycznego farszu. Na polskich stołach pojawiają się także pierogi ruskie (z twarogiem, ziemniakami i cebulą) oraz nadziewane samymi grzybami. Wystarczy odpowiednio wyrobić pierogowe ciasto, nadziać je farszem, wyciąć i skleić za pomocą foremki do pierogów, tak by nie rozpadły się w czasie gotowania. Podsmażone na patelni i okraszone cebulką smakują najlepiej!
- Przeczytaj również: Jak zrobić domowe pierogi?
4. Tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie: Kapusta z grochem lub z grzybami
Kapusta z grochem to staropolska potrawa, której nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Danie przygotowywane z gotowanego grochu i kapusty kiszonej. Odpowiednio przyprawiona majerankiem i z dodatkiem cebulki jest wyjątkowo smaczna w swojej prostocie. Warto pamiętać, że kiszona kapusta posiada cenne wartości odżywcze – jest bogata w witaminy oraz sole mineralne. Taką kapustę warto przygotować samodzielnie, w kamionkowej beczce do kiszenia lub w dużych słojach na przetwory.
- Przeczytaj poradnik: Jak ukisić kapustę na zimę?
1. Beczka do kiszenia Bolesławiec, 2. Półmisek porcelanowy Christmas
5. Jakie ryby podać na Wigilię? Karp smażony lub w galarecie
Tradycyjne dania wigilijne to obok zup, kapusty i pierogów także ryby. Rybom przypisywane jest znaczenie religijne – są one symbolem odradzającego się życia i samego Chrystusa. W świątecznym menu musi obowiązkowo znaleźć się karp – smażony lub przyrządzony w galarecie. Najpierw takiego karpia trzeba dobrze oprawić. Zaopatrz się w nóż do filetowania ryb, odpowiednią deskę oraz inne akcesoria. Usmażonego w panierce lub przyrządzonego na zimno w galarecie karpia zaserwuj na eleganckim półmisku do ryb.
1. Deska do ryb, 2. Nóż do filetowania Tescoma, 3. Półmisek porcelanowy MariaPaula
6. Ryba po grecku, czyli wigilijne potrawy tradycyjne
Kolejną rybną potrawą, która powinna znaleźć się w świątecznym menu jest ryba po grecku! Danie to może być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kawałki ryby trzeba delikatnie podsmażyć i dusić w sosie warzywnym. Charakterystyczny sos wykonasz z tartej marchewki, poszatkowanego selera, pietruszki, cebulki oraz koncentratu pomidorowego. Warzywne składniki podsmaż na patelni, a później duś z dodatkiem przypraw.
1. Tarka do warzyw, 2. Patelnia do ryb ceramiczna, 3. Naczynie ceramiczne Domotti
7. Śledź – postne dania wigilijne
Smażony karp i ryba po grecku będą dobrze czuły się w towarzystwie śledzia! To ryba, której również przypisywana jak pewna symbolika. Otóż śledzie symbolizują post i wyczekiwanie. Zazwyczaj podawane w bardzo prostej formie – w śmietanie lub oleju. Możesz przygotować także nieco inną wersję ryby – śledzie pod pierzynką, czyli w formie śledziowej sałatki z dodatkiem ugotowanych i pokrojonych warzyw (ziemniaki, buraki), jajek. kiszonych ogórków i posiekanej cebulki. W pokrojeniu składników pomoże Ci krajalnica do warzyw i jajek. Wszystko wymieszaj z majonezem i ułóż warstwowo w pojemnej misce do sałatek.
1. Krajalnica do warzyw Jolko, 2. Salaterka szklana Bormioli Rocco
8. Dania na Boże Narodzenie: Kluski z makiem
Kluski z makiem goszczą w menu na Wigilię w niektórych regionach Polski. Przede wszystkim w Wielkopolsce, na Mazowszu, Podkarpaciu i Podlasiu. Smakują najlepiej, gdy przygotowane są z domowej roboty makaronu, koniecznie z dodatkiem mielonego maku, bakalii i miodu. W przygotowaniu klusek, które możesz wykorzystać również jako dodatek do zupy grzybowej czy kompotu z suszu, pomoże Ci maszynka do makaronu. Z kolei mak z łatwością zmielisz w maszynce do maku.
1. Maszynka do maku, 2. Maszynka do makaronu Tescoma
9. Ciasta wigilijne: Makowiec
Zmielony mak wykorzystasz również do wypieczenia tradycyjnego ciasta wigilijnego – makowca. Niezwykły smak i zapach makowego ciasta doskonale komponuje się z aromatem suszonych grzybów, mandarynek i kompotu z suszu. Odpowiednio miękki i wilgotny, z dodatkiem różnych bakalii i obowiązkowo pokryty lukrem oraz kandyzowaną skórką pomarańczy. Makowiec upieczesz w blaszanej lub silikonowej keksówce albo pod postacią rolady, owinięty papierem do pieczenia. To właśnie w Święta Bożego Narodzenia smakuje najlepiej!
1. Maszynka do maku Tescoma, 2. Stolnica silikonowa, 3. Papier do pieczenia
10. Piernik, czyli wigilijne ciasta cd.
Stół wigilijny byłby niepełny bez ciemnobrązowego piernika o korzennym aromacie. Wypieczony w podłużnej, prostokątnej formie do ciasta, na miodzie, z dodatkiem przypraw i bakalii niegdyś symbolizował dobrobyt oraz świadczył o wysokim statusie społecznym. Piernik możesz upiec również w innych formach – na przykłąd w kształcie choinki czy gwiazdy. Dodane do niego przyprawy korzenne sprawiają, że na długo zachowuje świeżość i odpowiedni smak. Nazwa „piernik” pochodzi o staropolskiego „pierny”, co oznaczało „pieprzny”. I taki też jest piernik do dzisiaj – doprawiony kardamonem, anyżem, gałką muszkatołową oraz goździkami ma swój charakterystyczny posmak. Dla osłody możesz oblać ciasto czekoladową polewą.
1. Blacha choinka, 2. Keksówka stalowa Florina, 3. Patera na ciasto Merry Christmas
11. Tradycyjne potrawy wigilijne: Kompot z suszu
Wśród świątecznych potraw znajduje się także kompot przygotowywany z owocowego suszu. Kiedyś taki kompot podawano do obiadu w okresie zimowym, a dzisiaj serwowany jest do wigilijnej kolacji. Przygotujesz go z suszonych jabłek, śliwek, gruszek, rodzynek, moreli i fig. Nie zapomnij o odpowiednim doprawieniu kompotu cukrem, goździkami, cynamonem, gałką muszkatołową, startą na małej tarce skórką cytrynową oraz otartym korzeniem imbiru. Taki napój z pewnością rozgrzeje nawet w najmroźniejszy dzień. Oprócz swoich walorów smakowych, kompot z suszu może pochwalić się właściwościami zdrowotnymi – świetnie gasi pragnienie, zawiera sporo błonnika i usprawnia perystaltykę jelit. Po świątecznej uczcie jest zbawienny dla żołądka! Zaserwuj go w wazie do zupy lub w dzbanku do napojów.
1. Dzbanek ceramiczny Bolesławiec, 2. Dzbanek szklany Kela
12. Potrawy na Święta Bożego Narodzenia: Kutia
Kutia to wigilijne danie, które, co prawda nie jest tak popularne jak pierogi czy kapusta z grochem, to możemy spotkać je na świątecznych stołach. Kutia pochodzi z dawnej polskiej kuchni kresowej i jest również tradycyjnym daniem kuchni ukraińskiej, litewskiej i białoruskiej. Dzisiaj spotkamy je przede wszystkim na Lubelszczyźnie i Białostocczyźnie. Tradycyjnie przyrządza z obtłuczonej pszenicy z dodatkiem maku, miodu i różnorodnych orzechów i suszonych owoców. Niekiedy polewana mlekiem lub śmietanką. Przygotowaną kutię podaj w większej salaterce lub w mniejszych pucharkach do deserów.
1. Pucharek Leonardo, 2. Salaterka gwiazda, 3. Pucharek do deserów Florina
12 potraw wigilijnych to lista, którą można rozszerzyć o również o inne dania bożonarodzeniowe. Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć wytrawnych, ale i tych słodkich potraw. Do mojego zestawienia na pewno dopisałabym jeszcze jarzynową sałatkę z majonezem, tradycyjny sernik, pieczony pasztet oraz paszteciki z kapustą i grzybami, które idealnie komponują się z czerwonym barszczem. A co znajduje się na Waszej liście tradycyjnych potraw na Wigilię? 🙂 Dajcie znać!