Pomidory w naszej diecie pełnią bardzo ważną rolę, dlatego warto jeść je pod różnymi postaciami! Jakie właściwie witaminy ma pomidor, jakie są jakie właściwości odżywcze i lecznicze? Przekonaj się, że pomidory mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie i zajadaj je z jeszcze większą chęcią!
Zarówno świeże, jak i nieco przetworzone pomidory smakują świetnie, ale są również źródłem cennych składników odżywczych. Czy pomidory są zdrowe? Bez wątpienia tak! Są bogate w potas, niskokaloryczne i doskonałe na odchudzanie, usprawniają trawienie, podnoszą odporność organizmu, a nawet nawilżają naszą skórę! A to tylko niektóre niektóre z ich zalet. Idealne jako składnik sałatek, w formie przecieru do zupy lub pod postacią soku czy sosu pomidorowego do makaronu.
Pomidor to owoc czy warzywo?
Zanim przejdę do wymieniania zdrowotnych właściwości pomidora, muszę najpierw rozwiązać odwieczny problem: czy pomidor to owoc? Jak to w końcu jest? Dla większości z nas był zawsze warzywem, dodawanym do wieloskładnikowej sałatki czy kładzionym na kanapkę wraz z plasterkami ogórka. Spożywany zawsze w towarzystwie innych warzyw, a nie owoców. Wykorzystywany do obiadu i dań wytrawnych, a nie słodkich deserów. Więc dlaczego botanicy tak uparcie twierdzą, ze pomidor jest owocem?
Witaminy zawarte w pomidorach
Witaminy zawarte w pomidorze to przede wszystkim witamina C, która wzmacnia odporność naszego organizmu, a także przyspiesza proces gojenia się wszelkich ran. Nie braknie tu również cennych witamin z grupy B (wpływają pozytywnie na układ nerwowy) witaminy K (zapobiega zakrzepom krwi) oraz PP (ma wpływ na metabolizm cukru we krwi). Jakie jeszcze witaminy zawiera pomidor? Zjedzenie jednego, dużego warzywa dostarcza nam 25% dziennego zapotrzebowania na witaminę młodości, czyli wit. E. Pomidor zawiera także beta-karoten odpowiedzialny za neutralizację wolnych rodników.
Pomidor to zarówno witaminy, jak i składniki mineralne
Przy całym tym bogactwie witamin, pomidory zawierają także dobroczynne składniki mineralne. Znane są przede wszystkim z wysokiej zawartości potasu, ale nie braknie tu także wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, sodu oraz cynku.
Pomidory, czyli cenne źródło potasu
Pomidory są bardzo cennym i wydajnym źródłem potasu – składnika niezastąpionego w diecie każdego z nas. Potas znakomicie wpływa na proces dotlenienia mózgu, poprawia koncentrację, relaksuje układ nerwowy i pomaga walczyć ze stresem, a także zmniejsza napięcie mięśniowe. Jego niedobór może powodować zatrzymanie wody w organizmie, puchnięcie rąk i nóg czy też chroniczne zmęczenie.
Pomidory doskonałe na odchudzanie
Niska zawartość kaloryczna pomidorów przy jednoczesnym wysokim wskaźniku składników odżywczych sprawia, że okazują się szczególnie przydatne wszystkim, którzy dbają o zdrową i wysportowaną sylwetkę. Warto więc jak najczęściej korzystać z naturalnych dobrodziejstw, sięgając po zwykłą kanapkę czy sałatkę z pomidorem, zupę pomidorową, makaron razowy z sosem lub dietetyczną zapiekankę w stylu włoskim.
Czy pomidory są szkodliwe?
Tak lubiane połączenie pomidora z białym twarogiem może być szkodliwe – zawarte w tym warzywie kwasy wchodzą w reakcję z wapniem, tworząc krystaliczne struktury, które odkładają się w stawach i mogą przyczyniać się do ich schorzeń.
- alergików,
- karmiące mamy,
- chorych na dnę moczanową,
- chorych na reumatoidalne zapalenie stawów,
- osoby ze skłonnością do zgagi.
Właściwości zdrowotne pomidora:
- Zawarty w pomidorach błonnik zapewnia lepsze trawienie, dlatego warzywa te pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego układu trawiennego.
- Pomidory mają również właściwości kosmetyczne – zawarta w nich witamina C zapewnia lepsze dotlenienie naczyń krwionośnych, a witamina A oraz E ujędrniają i nawilżają skórę. Maseczki i kosmetyki z wyciągiem z pomidorów mają na celu załagodzenie wyprysków i wyrównanie kolorytu skóry.
- Pomidory mają również zalety wynikające z zawartości likopenu, który zapewnia nam naturalną ochronę przed promieniowaniem ultrafioletowym – neutralizuje szkodliwe działanie promieni słonecznych.
- Badania dowodzą, że likopen zmniejsza również ryzyko rozwoju raka prostaty u panów i raka szyjki macicy u pań. Jedzenie pomidor ma zatem działanie antynowotworowe.
- Ze względu na sporą zawartość wody, pomidory nie tylko gaszą pragnienie, ale i działają moczopędnie. Dzięki temu są w stanie obniżyć ciśnienie krwi. Dobroczynny wpływ na pracę serca wykazuje również potas.
- Pomidor ma właściwości lecznicze, które warto docenić w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta podatność na infekcje organizmu. Pomidor to przede wszystkim witamina C, która wzmacnia nasz organizm.
I jak? Pewnie przekonałam Cię do częstszego jedzenia pomidorów! Wybierz zatem dojrzałe okazy, chwyć za nóż do warzyw, pokrój pomidora w plasterki i ułóż na kanapce. Z kolei warzywa pokrojone w kostkę będą świetnym dodatkiem to świeżej i lekkiej sałatki. Polane sosem składniki wymieszasz za pomocą łyżek do sałatek.