Aby drewniane akcesoria kuchenne służyły nam przez wiele lat, należy o nie odpowiednio dbać. Wykonane z naturalnych materiałów deski do krojenia, łyżki, łopatki i wałki do ciasta to podstawowe wyposażenie prawie każdego kucharza, dlatego dowiedz się jak zakonserwować drewniane przybory do kuchni, by na długo utrzymały się w dobrym stanie!
Drewniane przybory kuchenne to niezastąpione akcesoria w mojej kuchni! Drewniana łopatka to doskonałe mieszadło do dań z patelni, łyżka wykonana z naturalnych materiałów pomaga przygotować aromatyczny sos czy nałożyć wieloskładnikową sałatkę. I wiadomo, że najlepsze wałki do ciasta czy deski do krojenia to właśnie te wykonane z drewna! 🙂 Aby służyły nam jak najlepiej, niezbędna jest ich właściwa impregnacja przed pierwszym użyciem i późniejsza pielęgnacja w trakcie codziennego użytkowania. Drewniane deski do krojenia, wałki do ciasta, nożyce i szczypce kuchenne, widelce, tłuczki, chochle czy mątewki utrzymane w świetnym stanie sprawią, że gotowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze! Oprócz samych porad, jak dbać o akcesoria kuchenne wykonane z drewna, przygotowałam jeszcze mały przegląd drewnianych przyborów kuchennych. Oprócz łyżek i łopatek, znajdziesz tam również dekoracyjne wałki, młynki do przypraw, dziadki do orzechów i wiele innych.
Co musisz przygotować?
Jeśli zamierzasz poważnie podejść do tematu pielęgnacji drewnianych przyborów kuchennych, musisz się odpowiednio przygotować. Co to znaczy? To znaczy, że powinieneś zaopatrzyć się w potrzebne składniki. Nie obawiaj się – nie będzie ich wiele, a większość z nich pewnie masz już w swojej kuchni. Są to tak proste produkty, że aż żal nie wykorzystać ich do konserwacji drewnianych akcesoriów. Przygotuj:
- oliwę z oliwek lub olej rzepakowy,
- ocet jabłkowy,
- sok z cytryny,
- sól,
- sodę oczyszczoną,
- wodę.
Jak konserwować drewniane przybory kuchenne przed pierwszym użyciem?
O odpowiedniej konserwacji drewnianych przyborów kuchennych warto pomyśleć jeszcze przed ich pierwszym użyciem. Zanim zanurzysz drewnianą łyżkę w garnku z zupą lub użyjesz łopatki do mieszania sosu, wykorzystaj poniższe metody konserwacji.
Sposób z oliwą lub olejem
- Przed pierwszym użyciem drewnianej łyżki czy innych akcesoriów wykonanych z drewna, natrzyj je oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym. Rozłóż na czystej, lnianej ściereczce i pozostaw do całkowitego wyschnięcia.
- Gdy przybory do kuchni będą już całkowicie suche, powtórz czynność! Taka impregnacja drewna sprawia, że materiał nie jest tak chłonny jak ten nieobrobiony. Dzięki temu drewno nie będzie chłonęło intensywnych zapachów, ani zmieniało koloru (np. po zanurzeniu drewnianej łyżki w czerwonym barszczu czy mieszaniu drewnianą łopatką żółtego dania z curry). Co prawda materiał pod wpływem oliwy nieco się przyciemni, ale łyżki czy widelce będą wyglądały jeszcze ładniej.
Sposób z octem jabłkowym
- Dopiero co zakupioną drewnianą łopatkę i inne akcesoria kuchenne z drewna możesz zanurzyć w occie jabłkowym i pozostawić je tak na całą noc. Nazajutrz osusz je po prostu papierowym ręcznikiem. Ocet sprawi, że przybory nie będą chłonęły zapachów, a także przywróci narzędziom dawny kolor.
Jak pielęgnować drewniane akcesoria do kuchni w czasie codziennego stosowania?
- Drewniane akcesoria kuchenne nie mogą być myte w zmywarce. Nadmiar wody i użyte detergenty zaszkodziłby drewnu.
- Jak dbać o drewnianą deskę do krojenia? Zaimpregnuj ją tak jak inne akcesoria z drewna i myj od razu po każdym użyciu, by bakterie nie zdążyły rozwinąć się w szczelinach.
- Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z drewnianej deski, na przykład po krojeniu ryby czy czosnku, natrzyj ją sokiem z połówki cytryny.
- Resztki ciasta przyklejone do drewnianego wałka usuniesz za pomocą soli – nasyp jej trochę na wałek i lekko pocieraj dłonią.
- By uchronić drewniany chlebak od pleśnienia, przetrzyj jego wnętrze szmatką nasączoną octem i pozostaw tak otwarty do wyschnięcia.
Jak pozbyć się zabrudzeń z drewnianych przyborów do kuchni?
- Mimo impregnowania i codziennego dbania o przybory z drewna i tak mogą pojawić się na nich zabrudzenia. Jednak takie plamki na naturalnym materiale łatwo usuniesz za pomocą roztworu sody oczyszczonej. Poplamione, drewniane akcesoria wyszoruj i zanurz w rozworze sody oczyszczonej – najlepiej na całą noc.
Pamiętaj, że drewniane akcesoria kuchenne nie są wieczne, ale są bardzo wygodne w użytkowaniu! Pęknięte drewno najlepiej jest wymienić na nowe, by drzazgi nie przedostały się do żywności. Przy wyborze produktów zwracaj uwagę na jakość drewna, z którego zostały wykonane. Powinno być ono twarde. Szczególnie dobrze posłużą Ci akcesoria wykonane z solidnego hebanu, dębu, buku czy jesionu.
Drewniane akcesoria kuchenne – przegląd
Drewniane łyżki, łopatki i widelce
Drewniane łyżki i łopatki to jedne z najpopularniejszych akcesoriów kuchennych, które z pewnością znajdują się już w domach wielu z Was. Są lekkie, tanie i wygodne w użytkowaniu. Drewniane przybory kuchenne możesz stosować na delikatnych powierzchniach naczyń, nie obawiając się przy tym ich uszkodzenia. To niezbędne akcesoria dla osób korzystających z patelni oraz garnków teflonowych, których powłoka narażona jest na zarysowania i ścieranie się. Takie drewniane przybory przydadzą się także do patelni z powłoką ceramiczną i naczyń pokrytych warstwą emalii. Dzięki specyficznej strukturze, drewniane łopatki nie niszczą ich powierzchni, w odróżnieniu od przyrządów metalowych, które po zetknięciu z delikatną powłoką nie tylko ją zarysują, ale w przypadku teflonu spowodują powstanie niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Wystarczy nawet małe uszkodzenie powłoki teflonowej, aby zaczęły wytwarzać się rakotwórcze związki, które później przedostają się do potraw.
Ładnie wyeksponowany zestaw drewnianych akcesoriów kuchennych ma również niezaprzeczalne walory estetyczne i elegancko prezentuje się na tle nowoczesnego blatu. By akcesoria oprócz swojej niezaprzeczalnej funkcji praktycznej pełniły również funkcję estetyczną, niezbędna jest ich odpowiednia pielęgnacja i impregnacja.
Wśród praktycznych drewnianych przyborów znajdziesz:
- łyżki (w tym wazowe i cedzakowe)
- łopatki
- widelce
- mątewki
- szczypce
- tłuczki do mięsa
- noże do masła
- czerpaki
- nabieraki do miodu
Drewniane deski do krojenia
Solidna, drewniana deska do krojenia to podstawa wyposażenia każdej dobrze urządzonej kuchni. Najlepiej poszukać modelu, który będzie odpowiednio duży i zapewni komfort podczas pracy. Wiele zależy też również od tego, z jakiego drewna została wykonana. Im deska twardsza, tym lepsza jest jej jakość. Najtwardsze modele to te z hebanu lub kokosa. Ale deski mogą być wykonane również z jesionu, dębu, akacji, gruszy, buku, grochodrzewa i cisu. Mogą przybierać różne kształty: kwadratowe, prostokątne, okrągłe, a nawet kształt świnki i gitary.
Niewątpliwą zaletą drewnianych desek jest fakt, że naturalny materiał, z którego zostały wykonane wykazuje właściwości bakteriobójcze, ale wymaga przy tym odpowiedniej pielęgnacji. Świetnie sprawdzi się przy krojeniu suchych produktów, takich jak pieczywo czy drożdżowe ciasto. Drewniana deska przyda się również jako podstawka pod gorące garnki zdjęte z kuchenki czy blachy wyjęte z piekarnika.
Drewniane pojemniki na przyprawy i herbatę
Drewniane pojemniki nie przepuszczają wilgoci i doskonale izolują zapachy, dlatego idealnie sprawdzają się do przechowywania przypraw i herbat. Trzymane w takich pojemnikach produkty nie wietrzeją i na dłużej zachowują świeżość. Decydując się na zakup drewnianych pojemników na herbatę i przyprawy ma się pewność, że produkty zawsze będą pełne naturalnego aromatu, a kuchnia zyska na wyglądzie dzięki oryginalnie zaprojektowanym opakowaniom. Szczególnie ozdobne są drewniane skrzynki na herbatę. Dostępne są pojemniki wykonane z jasnego, ciemnego lub barwionego drewna. Większość z nich wyposażona jest w przegródki, które umożliwiają organizację różnych gatunków herbat w jednej skrzynce. Różne kolory, zdobienia i wzory sprawiają, że takie pudełka stają się praktyczną dekoracją kuchni.
Nieco mniej popularne, ale wciąż dostępne są drewniane pojemniki na przyprawy. Doskonale sprawdzą się przy przechowywaniu suszonych liści laurowych, ziela angielskiego, ziaren czarnego pieprzu, gruboziarnistej soli, suszonego oregano i bazylii. Lepiej nie napełniać ich papryką w proszku, curry i kurkumą, których intensywny barwnik mógłby pozostawić ślady na drewnianym naczyniu.
Drewniana stolnica i wałek do ciasta
Duża drewniana stolnica i wałek wykonany z tego samego materiału to tradycyjny, zgrany duet. Właśnie te dwa elementy stają się niezbędne przy wyrabianiu i wałkowaniu ciasta. Przydadzą się przy przygotowywaniu ciasta na pizzę, pierogi, kluski, ciastka i pierniki. Zamiast wyrabiać ciasto na stole, lepiej wyrobić je na płaskiej stolnicy o dużej powierzchni. Dzięki temu mąka, woda i jajka nie będą rozsypywać i rozlewać się po całym stole. Warto, by taka drewniana stolnica posiadała dodatkową krawędź, która zapewnia stabilność podczas kuchennych czynności i zapobiega przesuwaniu się stolnicy w czasie ugniatania i wałkowania ciasta. Z takiej stolnicy znacznie łatwiej niż ze stołu usuniesz pozostałości mąki. Stolnica okaże się niezbędna w szaleństwie świątecznych przygotowań, ale będzie też wybawieniem dla wszystkich miłośników mącznych dań, którzy takie posiłki przygotowują na co dzień.
Nieodzowny okaże się również drewniany wałek, którym rozwałkujesz wyrobione na stolnicy ciasto. Dostępne są wałki z przytwierdzonymi, ale i z obracającymi się rączkami. Na rynku nie brak oczywiście wałków silikonowych, plastikowych i silikonowych, ale to właśnie te drewniane od lat goszczą w naszych kuchniach i są najczęściej wybierane przez panie i panów domu. Ciekawym gadżetem jest drewniany, regulowany wałek z oferty Joseph Joseph. Zamiast uchwytów, na końcach posiada cztery krążki, które w zależności od nałożenia, pozwalają rozwałkować ciasto na pożądaną grubość: 2, 4, 6 lub 10 mm. Prawda, że ciekawe rozwiązanie? Po całkowitym zdjęciu krążków, wałek działa jak ten tradycyjny.
Innym rodzajem wałka jest mały wałeczek do naleśników, który służy do rozprowadzania wylanego na patelnię ciasta. Taki drewniany wałeczek pomoże w usmażeniu równych i gładkich naleśników. Niepozorny, ale bardzo przydatny gadżet do kuchni.
RadaJeśli nie możesz poradzić sobie z usunięciem resztek ciasta, natrzyj drewniany wałek lub stolnicę solą i lekko pocieraj ich powierzchnie dłonią.Drewniane wałki dekoracyjne
Nie mogę nie wspomnieć również o drewnianych wałkach dekoracyjnych. Co to takiego? Akcesoria wyglądają jak te tradycyjne wałki do ciasta, ale w przeciwieństwie do nich, na ich powierzchni znajdują się ozdobne żłobienia. Wystarczy przejechać takim wałkiem po płacie ciasta, by pojawiły się na nim przeróżne wzory! Mogą być to gwiazdki, serca, motyle, kwiatki, słoniki, pieski, wesołe buźki, świąteczne i ludowe motywy. Wzorów nie brakuje. Z ozdobionego ciasta wystarczy wykroić odpowiednie kształty ciastek, które po wypieczeniu będą zachwycać swoim niepowtarzalnych (i apetycznym!) wyglądem. Ja takie wałki namiętnie wykorzystuję przy wypiekaniu domowych pierników na święta.
Stemple do ciastek wykonane z drewna
Podobną funkcję jak wałki dekoracyjne spełniają stemple do ciastek. Jak wyglądają? Jak pieczątka z wklęsłym wzorem serca, gwiazdki, wesołej buźki, gwiazdki lub innego motywu. Wystarczy docisnąć je do wyciętych z ciasta kółek, by uzyskać jeszcze surowe ciastko z ciekawym wzorem. Przydadzą się przy wypiekaniu pierników oraz kruchych i maślanych ciasteczek. Spodobają się szczególnie dzieciom, które warto zachęcić do wspólnych wypieków. Takie stemple mogą być wykonane z plastiku i silikonu, ale ja preferuję właśnie te drewniane. Są bardzo solidne i nie zniszczą się tak szybko jak te wykonane z innych materiałów. Jeśli masz trudności z ich doczyszczeniem z resztek ciasta, zastosuj ten sam trik z solą kuchenną, który polecałam przy czyszczeniu stolnicy i wałka.
Drewniane chlebaki na pieczywo
Mimo iż metalowe chlebaki w skandynawskim stylu coraz częściej pojawiają się w naszych kuchniach, to wciąż wiele osób wybiera jednak klasyczne, drewniane chlebaki wykonane z naturalnych materiałów. Te w całości wyprodukowane z drewna posiadają zamknięcie typu „żaluzja”, które łatwo podnieść i opuścić. Przybierają różne kolory – beżowe, miodowe lub mahoniowe. Dopasują się zarówno do wnętrz tradycyjnych, jak i tych bardziej nowoczesnych. Sprawdzą się zatem niemal w każdej kuchni. Przechowasz w nich domowe, samodzielnie wypieczone pieczywo, ale również chleb i bułki kupione w piekarni. Naturalny wygląd chlebaka sprawia, że jest nie tylko praktyczny, ale i bardzo dekoracyjny. Dostępne są także chlebaki, które posiadają jedynie drewniane elementy. Są to zazwyczaj metalowe chlebaki z drewnianą deską do krojenia, która pełni funkcję pokrywy.
Rada Podobnie jak i inne akcesoria wykonane z drewna, tak i drewniany chlebak nie może być narażany na zbyt dużą wilgoć. By uchronić chlebak i umieszczone w nim pieczywo od pleśnienia, przed użyciem przetrzyj jego wnętrze czystą szmatką nasączoną octem. Chlebak pozostaw otwarty aż do wyschnięcia.Drewniane miski na przekąski
Drewniane miseczki stanowią oryginalny element zastawy stołowej. Są nie tylko funkcjonalne, ale też efektownie prezentują się na stole. Równie pomocne w kuchni są drewniane miski do owoców, które pozwalają szybko okiełznać panujący na stole czy blacie nieład, spowodowany np. rozłożonymi tam owocami. Dzięki temu, że są dostępne w wielu rozmiarach i wykonane z różnych rodzajów drewna, łatwo można je dopasować do określonego wystroju kuchni. Drewnianych misek nie polecam do podawania “produktów mokrych”, takich jak sałatki z majonezem, zupy, dipy i sosy. Sprawdzą się natomiast przy serwowaniu orzeszków, słodyczy, krakersów, chipsów, suszonych i świeżych owoców. Możesz wykorzystać je również do ucierania ziół i przypraw, a także do podawania samego ryżu bez innych dodatków. Wykonane w 100% z naturalnego drewna nie wpływają w żaden sposób na serwowaną w nich żywność.
Rada Pamiętaj, że drewniane miseczki pużyciu nie mogą być myte w zmywarce. Po umyciu należy wytrzeć miseczki do sucha, by nie wchłonęły nadmiaru wilgoci.Ręczne młynki do soli, pieprzu i kawy
Wcześniej wspominałam o drewnianych pojemnikach do przechowywania przypraw, a teraz czas na drewniane młynki do mielenia gruboziarnistej soli i pieprzu. Młynki te mają różne rozmiary. Mogą być małe i poręczne lub wysokie i bardzo pojemne. Wykorzystywane są do mielenia przypraw bezpośrednio przed spożyciem danej potrawy. W taki sposób warto przyprawić sałatkę ze świeżych warzyw, zupę-krem czy dania makaronowe. Potrawy nabierają wtedy wyrazistego aromatu. Drewniane młynki są łatwe w obsłudze i nie wymagają użycia żadnej super-siły. Akcesoria wykonane z drewna mają jeszcze jedną zaletę, ich naturalny wygląd dopasowuje się do każdego wnętrza, dlatego stają się praktyczną ozdobą kuchni. Podobnie jak inne drewniane przybory, dostępne są w różnych kolorach, jaśniejszych i ciemniejszych. Niektóre modele są barwione na czerwono, czarno lub miodowo, a do tego lakierowane, co nadaje im eleganckiego wyglądu. Mogą być wykonane z drewna bukowego, kauczukowego lub bambusowego. Wyposażone są w metalowy lub ceramiczny mechanizm mielący.
Będąc przy młynkach, warto wymienić ręczne młynki do kawy wykonane z drewna. Nie są one w całości wyprodukowane z takiego materiału. Drewno stanowi zazwyczaj podstawę młynka, a inne elementy wykonane są z metalu. Natomiast mechanizm mielący najczęściej jest ceramiczny. Takie tradycyjne młynki można wykorzystać nie tylko do mielenia ziaren kawowca, ale również do mielenia maku, kminku, siemienia lnianego, ziarnistego pieprzu i innych przypraw. W przeciwieństwie do młynków elektrycznych, wymagają użycia pewnej siły, ale zapewniają za to lepszy aromat mielonego składnika.
Drewniany moździerz do ziół i przypraw
Moździerze kuchenne są najczęściej wykonane z ciężkiego marmuru, który dobrze radzi sobie z rozcieraniem ziół i przypraw. Spotkałam również nieco mniej popularne modele ceramiczne i stalowe. Ale na rynku dostępne są także moździerze drewniane! Może nie goszczą w naszych kuchniach tak często jak te marmurowe, ale z ręcznym ucieraniem i rozdrabnianiem różnych składników radzą sobie równie dobrze. W przeciwieństwie do nich, są o wiele lżejsze, co wpływa na komfort użytkowania. Wykonane z wysokiej jakości drewna bardzo ładnie prezentują się w kuchni.
Rada Warto zwrócić uwagę, by taki moździerz wyprodukowano z twardego i wytrzymałego drewna, np. akacjowego. Mniej wytrzymały materiał może się łatwo odkształcić. Ponadto, drewno łatwo pochłania zapach rozdrobnionych składników, dlatego nie polecam wykorzystywania takich moździerzy do przygotowywania pesto i marynat.Drewniany dziadek do orzechów
No jak wybierać tradycyjny dziadek do orzechów to tylko drewniany! Nowsze modele wykonane są z metalu lub z tworzywa sztucznego, ale te klasyczne wyprodukowane są z drewna. Do ich produkcji używa się najczęściej drewna bukowego, które jest na tyle wytrzymałe, że poradzi sobie z rozłupywaniem twardych łupin orzechów laskowych i włoskich. Wystarczy włożyć orzech w specjalny otwór i odpowiednio dokręcić rączkę. W ten prosty sposób rozłupiesz orzechy na zdrową przekąskę i jako dodatek do ciast. Drewniany dziadek do orzechów przyjmuje najczęściej kształt grzybka lub małego młotka. Okazuje się pomocy szczególnie w okresie przedświątecznym, dlatego warto mieć go w swoim kuchennym wyposażeniu.
Drewniane skrzynki na herbatę, miseczki, łyżki czy deski do krojenia to akcesoria, które powinny znaleźć się w kuchni osób, ceniących sobie naturalność i bliskość z naturą. Decydując się na zakup akcesoriów wykonanych z tego materiału, trzeba jednak pamiętać o tym, aby właściwie o nie dbać. Dzięki temu nie tylko posłużą dłużej, ale też przez ale i będą dobrze prezentować się w kuchni.