Pizza to kochany przez wielu włoski przysmak podawany w restauracjach na świecie. Przygotować ją możemy także w domu! Jak zrobić ciasto na pizzę? Czy wiecie, że oprócz najwyższej jakości składników ważne są także akcesoria do pizzy? Przygotowałem dla Was kilka praktycznych porad, dzięki którym przygotujecie pyszną, włoską pizzę jak z pizzerii.
Wyrabianie ciasta na pizzę
Podczas pierwszego etapu robienia pizzy, który polega na wyrobieniu ciasta idealnego niezbędna jest stolnica. Ochrania ona blat przed pobrudzeniem, ale przede wszystkim ułatwia połączenie składników w jednolitą masę. Do wyrabiania ciasta na pizzę świetnie nadaje się stolnica silikonowa, do której ciasto nie przywiera. Równie dobrze sprawdza się klasyczna stolnica drewniana.
Kolejnym, bardzo ważnym elementem, którego nie może zabraknąć w kuchni prawdziwego amatora pizzy, jest przesiewacz do mąki. Dzięki niemu ciasto będzie pulchne, równo wyrośnie i nie będzie miało grudek.
Pieczenie domowej pizzy
Wyrobione i odpowiednio wyrośnięte ciasto należy upiec. Potrzebna do tego będzie blacha, kamień lub deska do pieczenia. Co wybrać? Czym różnią się te poszczególne akcesoria? Najbardziej klasycznym rozwiązaniem jest blacha do pieczenia pizzy. Należy ją natłuścić przed użyciem lub użyć papieru do pieczenia. Blachy posiadają warstwy nieprzywierające, dzięki czemu ciasto nie przykleja się do nich. Inne rozwiązanie to kamień do pizzy, który równomiernie się nagrzewa i rozprowadza ciepło oraz wchłania wilgoć z ciasta. Dzięki temu pizza jest równo wypieczona i chrupiąca. Kamień bardzo ładnie się prezentuje i można na nim serwować pizzę bezpośrednio na stół.
Również drewniana deska do pizzy to produkt, na który warto zwrócić uwagę. Można na niej wyrabiać ciasto, piec oraz serwować pizzę. Świetnie nadaje się też do podawania serów i innych przekąsek. Należy jednak pamiętać, aby zaimpregnować ją olejem jadalnym przed pierwszym użyciem. Ciekawą alternatywą do powyżej wymienionych produktów jest siatka do pizzy. Jej ażurowa powierzchnia sprawia, że w czasie pieczenia z ciasta odparowuje nadmiar wody, dzięki czemu spód pizzy jest chrupiący i kruchy.
Serwowanie pizzy
Pizzę przygotowujemy często na spotkanie ze znajomymi lub rodzinny obiad. Zależy nam, aby ładnie się prezentowała. Ważne jest zatem to, na czym serwujemy nasz włoski przysmak. Do wyboru jest kilka naczyń. Pierwszym i najbardziej znanym jest talerz do pizzy. Może być ceramiczny lub porcelanowy. Często ozdobiony ciekawym wzorem. Jest bardzo praktyczny, ponieważ po obiedzie można umyć go w zmywarce. Innym, ciekawszym rozwiązaniem jest kamień do pizzy. Można na nim piec pizzę i podawać bezpośrednio na stół. Dzięki czemu nie trzeba przekładać gorącego posiłku i obawiać się o oparzenie. Świetnym rozwiązaniem są też deski do serwowania pizzy. Często występują w formie obrotowego koła, dzięki czemu każdy może sięgnąć po ten kawałek pizzy, który wygląda najsmakowiciej.
Krojenie pizzy
Nie tylko naczynia do pieczenie i serwowania są ważne. Równie istotne są narzędzia do krojenia. Nóż do pizzy powinien być ostry i precyzyjnie wykonany tak, aby porcjowanie ciasta było łatwe i nie wymagało użycia dużej siły. Noże przyjmują różnego rodzaju kształty, mogą posiadać uchwyty w formie roweru, kucharza lub kawałka pizzy. Najważniejsze jest jednak stalowe ostrze. Okrągły, obrotowy nóż umożliwia precyzyjne krojenie, nie szarpie ciasta i nie zgniata dodatków znajdujących się na pizzy. Bardzo funkcjonalne i wygodne w użyciu są nożyczki do pizzy. Produkt łączy w sobie funkcje łopatki oraz noża, dzięki czemu umożliwia ukrojenie kawałka pizzy i jego bezpośrednie podanie na talerz. Nożyce posiadają równie ostre ostrze jak nóż do pizzy. Świetnie radzą sobie nawet z grubym ciastem.
Pizza przygotowana z użyciem powyższym akcesoriów będzie nie tylko chrupiąca, równomiernie wypieczona, ale przede wszystkim smaczna. Z chęcią skosztują ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Przygotowana w warunkach domowych, z wykorzystaniem tylko sprawdzonych składników, będzie też znacznie zdrowsza niż ta kupiona w sklepie.