Sezon na truskawki nie trwa zbyt długo, dlatego warto zachować smak tych owoców na później. W jaki sposób zamrażać truskawki, by nawet zimą można było poczuć słodki i soczysty smak lata? Mrożone truskawki okażą się idealne do przygotowania deserów na zimno, owocowych musów i koktajli, a także kompotu.
Mrożenie truskawek pozwala cieszyć się tymi owocami nawet zimą! Dzięki takiej metodzie przechowywania, truskawki pozostają podobne w smaku do tych świeżych. Oprócz mrożenia warto zrobić z nich różnego typu przetwory, by truskawki towarzyszyły nam w różnych formach przez cały rok! Zacznijmy jednak od samego początku, czyli odpowiedzi na pytanie: w jaki sposób prawidłowo zamrozić truskawki?
Jak dobrze zamrozić truskawki?
Truskawki muszą być odpowiednio mrożone, by przetrwały zimę i zachowały swój niezwykły smak. Warto dodawać je do różnego typu przekąsek, bo są cennym źródłem witamin. Jesteś ciekaw jakich? Sprawdź dlaczego warto je jeść: Truskawki – witaminy i wartości odżywcze. Przy mrożeniu należy pamiętać o kilku prostych, ale ważnych krokach, a także odpowiednich akcesoriach do truskawek, które zapewniają powodzenie tej akcji.
Krok 1Mycie truskawek
Zabieram się za mycie truskawek w zimnej wodzie, jeszcze przed usuwaniem ich szypułek. Dzięki temu woda nie wsiąknie do ich wnętrza. Nasiąknięte wodą owoce, straciłyby swoją jędrność po rozmrożeniu. Odsączam je z nadmiaru wody w durszlaku i czekam aż wyschną. Można też lekko osuszyć je przy pomocy ręczników papierowych.
Krok 2Usuwanie szypułek
Czas na pozbawienie truskawek szypułek. Tradycyjna metoda wyrywania i wycinania może zająć nam sporo czasu, jeśli zamierzamy mrozić sporo owoców. Najlepiej wykorzystać specjalne szczypce do usuwania szypułek z truskawek, które znacznie ułatwią pracę.
Krok 3Mrożenie truskawek: W czym mrozić truskawki?
Nie możesz po prostu wrzucić truskawek do jednego worka i włożyć go do zamrażalnika. W takim przypadku owoce się posklejają. Układam je na tackach, tak, by żadna truskawka nie stykała się z inną. Owoce wkładam do zamrażalnika na około 2 godziny, a po tym czasie przekładam je do woreczków strunowych lub specjalnych torebek na mrożonki. Można również zamrozić je w pojemnikach do mrożenia żywności. Wkładam je do tej szuflady, w której panuje najniższa temperatura. Będą mogły przeleżeć w niej około pół roku – później stracą swój charakterystyczny wygląd i smak.
Krok 4Rozmrażanie
A jak rozmrozić zamrożone owoce, jeśli chcemy wykorzystać je do przygotowania deserów lub po prostu zjeść jako przekąskę? Woreczek z truskawkami przekładam do lodówki, czekam aż wszystko się rozmrozi i od razu je wykorzystuję do przygotowania różnych deserów lub po prostu zjadam same!
Jak mrozić truskawki w formie musu?
Truskawki mrożone w całości będą przypominały w smaku te świeże, ale po rozmrożeniu zmienią nieco swój wygląd – nie będą już tak sprężyste i czerwone. Dlatego można je od razu zamrozić w formie musu. Po umyciu, osuszeniu i usunięciu szypułek miksuję blenderem kuchennym owoce do konsystencji musu. Tak zmiksowana przelewam do pojemnika próżniowego i wkładam do szuflady zamrażalnika, w której panuje najniższa temperatura. Najlepiej podzielić je na kilka mniejszych pojemników, by rozmrażać tylko potrzebną porcję.
Po rozmrożeniu, dodaję taki mus do makaronu, naleśników lub pierogów z serem. Wystarczy dodać do niego jogurt naturalny oraz odrobinę miodu, by przygotować pyszny deser! Zamiast do hermetycznego pojemnika, mus z dodatkiem miodu i soku z cytryny możesz od razu przelać do foremek do lodów, by cieszyć się zdrowym sorbetem przez cały rok!
Mrożone truskawki – co z nich przygotować?
Owocowe desery, zdrowe koktajle i inne przekąski można przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych truskawek. Możesz przygotować nawet kompot z mrożonych truskawek z dodatkiem jabłek! Wystarczy przyrządzić syrop z połączenia wody i cukru, a następnie wrzucić do niego jeszcze nierozmrożone truskawki. Zetrzyj na tarce jabłka i dodaj je do gotującego się kompotu. Nic prostszego! Zrób zapasy na zimę i przelej kompot do słoików na przetwory.
Szybki deser z mrożonych truskawek przygotujesz z połączenia owoców z serkiem mascarpone lub kulkami ulubionych lodów. Możesz dorzucić je także do galaretki, a zastygniętą ozdobić bitą śmietaną. Zmiksowane z mlekiem i innymi owcami będą pożywnym i zdrowym koktajlem, który możesz serwować w słoikach na koktajle i smoothie. Dodane do porannej owsianki lub kaszy jaglanej osłodzą każdy dzień. Możliwości jest naprawdę wiele! ?
Jeśli macie jakieś pomysły, co można zrobić z mrożonych truskawek, koniecznie dajcie znać! Z chęcią je wykorzystam 😉