Zdrowe truskawki można podawać na wiele sposobów! Deser truskawkowy to jeden z pomysłów na doskonałą przekąskę, szczególnie w letnie dni. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczny. Co proponujemy na szybki deser z truskawek? Klasyczne truskawki z czekoladą, zapiekane pod kruszonką, w formie galaretki czy domowych lodów. Spróbuj!
Zawsze z niecierpliwością wyczekuję na sezon truskawkowy! Wszak truskawki na sklepowych półkach pojawiają się nawet poza sezonem, ale brak im wtedy tego charakterystycznego smaku i aromatu. Słodkie, soczyste i mocno czerwone – takie są najlepsze! Uwielbiam przygotowywać z nich desery truskawkowe – idealne zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Truskawki serwowane na deser będą zawsze świetnym wyborem. Dzielę się z Tobą przepisami na proste, ale jakie smaczne desery do zrobienia w na szybko!
DESERY Z TRUSKAWEK – PRZEPISY:
1. Zmysłowe truskawki w czekoladzie
Składniki:
- Truskawki
- Tabliczka czekolady
- Listki świeżej mięty
Wykonanie:
Jaki szybki deser można zrobić z truskawek? Oczywiście, że klasyczne truskawki oblane czekoladę i serwowane w towarzystwie szampana! Niezawodne, gdy organizujemy przyjęcie urodzinowe lub szykujemy romantyczną kolację. ?
Krok 1.Truskawki myję i odsączam z nadmiaru wody w durszlaku. Nie pozbawiam ich szypułek, bo będą potrzebne, by zamoczyć truskawki w czekoladzie. Krok 2.Tabliczkę gorzkiej lub mlecznej czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jeśli nie wiesz jak dobrze to zrobić, skorzystaj z naszych porad: Jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej?2. Deser z truskawkami i serkiem mascarpone
Składniki:
- Truskawki
- Serek mascarpone – 250 g
- Śmietanka kremówka – 250 g
- Cukier puder – 2 łyżki
- Ekstrakt waniliowy – 1 łyżka
- Herbatniki
Wykonanie:
Ten przepis na truskawki nie jest trudny w przygotowaniu, ale prezentuje się bardzo efektownie! Doskonały jako przekąska na letnich domówkach i przyjęciach w ogrodzie! 🙂
Krok 1.Kruszę herbatniki (najlepiej jest umieścić je w woreczku strunowym i rozbić za pomocą tłuczka) i wsypuję ja na dno pucharka do lodów. Krok 2.Ubijam mikserem śmietankę kremówkę i dodaję do niej serek mascarpone – wymieszany z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Wszystko miksuję przez chwilkę. Tak powstały krem przekładam do pucharka, tworząc warstwę nad herbatnikami.3. Zapiekane truskawki pod kruszonką
Składniki:
- Truskawki
- Cukier trzcinowy – 3 łyżki
- Mąka – 1,3 szklanki
- Masło – 100 g
- Proszek do pieczenia – pół łyżeczki
- Sól – szczypta
Wykonanie:
Truskawki zapieczone pod kruszonką to deser, który kojarzy mi się z drożdżówkami nadzianymi owocami, które zajadałam na szkolnych przerwach w dzieciństwie. Przepis na deser truskawkowy może być dowolnie modyfikowany! Pod kruszonką można zapiekać nie tylko truskawki, ale też inne owoce – jabłka, gruszki, jagody czy rabarbar.
Krok 1.Truskawki myję i kroję na kawałki. Przekładam do ceramicznych kokilek do zapiekania i zabieram się za przygotowanie kruszonki.4. Prosty deser z truskawkami: galaretka!
Składniki:
- Truskawki – świeże lub mrożone
- Żelatyna – 1,5 łyżeczki na kubek musu
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Cukier – 2 łyżki
- Bita śmietana
Wykonanie:
Krok 1.Myję truskawki, osuszam i pozbawiam szypułek. Świeże lub mrożone miksuję blenderem do uzyskania musu. Dla lepszego efektu, przecieram truskawkowy mus przez sitko. Do przetartych owoców dodaję cukier, sok z cytryny oraz sok z cytryny i pomarańczy. Wszystkie dokładnie mieszam. Krok 2.Rozpuszczam żelatynę w odrobinie musu i tak przygotowaną wlewam do reszty. Krok 3.Rozlewam masę do foremek do galaretek i deserów i wstawiam do lodówki, by stężała. Smakuje dużo lepiej niż ta sklepowa! Ten przepis na deser z truskawkami można również nieco urozmaicić – dodać banany pokrojone w plasterki lub udekorować czubki gotowych galaretek bitą śmietaną.
5. Mrożony deser z truskawek i jogurtu – lody truskawkowe!
Składniki:
- Truskawki – 300 g truskawek
- Jogurt naturalny – pół szklanki
- Cukier puder – 2 łyżki
Wykonanie:
Co najlepiej zrobić z truskawek? Oczywiście, że zdrowe lody truskawkowe! Smakują wybornie, a są tak proste w przygotowaniu! Niezastąpione w upalne dni, dlatego zawsze mam je w swoim zamrażalniku – na „upalną godzinę”.
Krok 1.Tak jak w każdym przypadku, tak i tu – owoce myję, osuszam i usuwam szypułki. Wrzucam do miski, dolewam jogurt naturalny i dosypuję cukier puder. Miksuję wszystkie składniki. Krok 2.Gotową masę przelewam do foremek do lodów i wkładam do zamrażalnika na parę godzin. Ot, cała filozofia!A jakie są Wasze ulubione desery z soczystych truskawek? Chcę je poznać! 🙂