Imbir w kuchni popularny jest od dawna. Stosowany jest jako przyprawa do mięs, owoców morza i wielu innych potraw, ponieważ sprawia, że smak nawet mdłych dań staje się wyrazisty. Wykorzystuje się go również do przygotowywania niektórych deserów – szczególnie wypieków świątecznych, którym chcemy nadać korzennego aromatu. Na tym jednak nie kończą się możliwości imbiru! Jeśli chcesz wiedzieć więcej – czytaj dalej!

Imbir jest dzisiaj łatwo dostępny. Kupić możemy korzeń imbiru, imbir w proszku, a także imbir do sushi, czyli marynowany. W każdej postaci charakteryzuje się mocnym smakiem i zapachem, a w nadmiarze bywa wręcz gryzący – trzeba dawkować go więc w odpowiednich ilościach.

Reklama

Oprócz tego, że imbir świetnie sprawdza się jako przyprawa, ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Sprawiają, że tym chętniej powinniśmy po niego sięgać. Szczególnie w okresie zimowym, kiedy o przeziębienie czy grypę jest nietrudno, częściej dokucza nam kaszel, ból gardła oraz katar. Imbir jest pomocny także w przypadku osób, którym doskwierają problemy trawienne. Dowiedz się, dlaczego imbir jest tak cennym składnikiem w naszej kuchni i jak go używać!

Imbir – właściwości

Wiele osób jesienią i zimą lubi popijać rozgrzewające napoje z dodatkiem różnych składników,  np. z miodem, goździkami czy cytryną. Bardzo popularna jest również herbata z imbirem, której wartość tkwi nie tylko jej w smaku i właściwościach rozgrzewających, ale również w pozytywnym wpływie na nasze zdrowie. Na tym jednak nie koniec!

Oto inne właściwości, jakie płyną z jedzenia imbiru:

  • poprawia procesy trawienne, wzmagając produkcję enzymów i perystaltykę jelit. Dlatego polecany jest osobom, które mają problemy z układem trawiennym oraz borykającym się z nadwagą. Imbir przyspiesza metabolizm, a to w konsekwencji przy stosowaniu właściwej diety pomaga zrzucić zbędne kilogramy;
  • przeciwdziała wzdęciom;
  • obniża cholesterol;
  • imbir ma silne działanie odkażające, dlatego świetnie sprawdzi się na ból gardła, ale nie tylko – przeżuwany może mieć też pozytywny wpływ w przypadku bólu zębów, dziąseł (szczególnie, że działa też przeciwobrzękowo) czy nieświeżego oddechu;
  • wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe, dlatego stosuje się go w przypadku infekcji;
  • wzmacnia odporność organizmu;
  • wykorzystywany jest w naturalnym leczeniu problemów ze stawami i migrenowymi bólami głowy;
  • imbir pobudza krążenie;
  • polecany jest wśród osób borykających się z chorobą lokomocyjną – imbir skutecznie przeciwdziała nudnościom i wymiotom.

Lista dobrych skutków wynikających z korzystania z imbiru jest długa, jednak należy pamiętać, że swój stan zdrowia należy przede wszystkim skonsultować z lekarzem. Szczególnie, że imbir w zestawieniu z niektórymi lekami może mieć działanie szkodliwe dla naszego zdrowia. Kobiety w ciąży użycie imbiru powinny omówić ze specjalistą.

Syrop z imbiru – pogromca przeziębienia

Oprócz herbaty z imbirem dobrze zaopatrzyć się w syrop z imbiru, który z łatwością przygotujemy w domu! Co będzie nam potrzebne? Kawałek imbiru, cytryna, kilka łyżek miodu. Dodatkowo nasz syrop możemy wzbogacić o kurkumę, która również wspomoże nas w walce z infekcją. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Pamiętajmy o tym, że imbir jest dość twardy. Do jego pokrojenia przyda nam się więc odpowiedni, ostry nóż, np. jeden z noży Zwilling. Obrać i pokroić musimy również cytrynę.

Zobacz także: Jak wzmocnić odporność na jesień – 9 domowych sposobów

Imbir, skórkę cytryny oraz ewentualnie kurkumę wrzucamy do garnka. Tu warto zwrócić uwagę na najlepszej jakości naczynia popularnych i cenionych marek, m.in. garnki Zwilling lub garnki Zwiger. Całość zalewamy wodą i przez kilka minut gotujemy na małym ogniu. Po ostygnięciu naszej mikstury dodajemy do niej cytrynę oraz miód, a następnie przelewamy do buteleczek lub słoiczków.



Noże Zwilling: 1. Four Star 10 cm do warzyw i owoców; 2. Pro Santoku; 3. Four Star 7 cm do warzyw i owoców; 4. Four Star 20 cm szefa kuchni

Imbir – jak jeść?

Pewnie wiele osób zastanawia się, jak jeść imbir. Wiemy już, że starty lub pokrojony imbir może być świetnym dodatkiem do herbaty. Może być składnikiem syropu na przeziębienie,  a w sproszkowanej formie sprawdzi się jako przyprawa do dań wytrawnych oraz deserów. Imbir na pewno można jeść na surowo. W marynowanej formie podawany jest do sushi – wówczas jego zadaniem jest przede wszystkim oczyszczenie kubków smakowych przed kolejnym smacznym kawałkiem tej potrawy.

Imbir możemy mielić samodzielnie. Dobrze zaopatrzyć się wówczas w jeden z młynków marki Peugeot. Korzeń imbiru możemy także smażyć.  W takiej wersji wspaniale komponuje się z kurczakiem oraz ryżem. To proste danie podawane w ładnych miseczkach, chociażby miskach Bolesławiec, będzie nie tylko smaczne i aromatyczne, ale będzie się również efektownie prezentować.



Patelnie Zwieger: 1. Vesna 20 cm; 2. Klassiker 28 cm; 3.Sensa Thermo 26 cm; 4. głęboka Diamond

Smażenie imbiru

Być może dla kogoś to nowość, ale imbir można smażyć. Smażymy zarówno korzeń wcześniej starty, jak i pokrojony na plasterki. Powinny być możliwie cienkie, dlatego też dobrze zaopatrzyć się w porządne i precyzyjne ostrze. Takimi akcesoriami są chociażby noże Zwieger. Następnie imbir wrzucamy na patelnię i smażymy – samodzielnie lub z innymi dodatkami, np. czosnkiem. Warto zaopatrzyć się w wysokiej jakości sprzęt kuchenny, np. patelnie Zwilling lub patelnie Zwieger.

Jak przechowywać imbir?

Imbir należy przechowywać w chłodnym miejscu. Świeży trzeba schować do lodówki. Jeśli chodzi o imbir sproszkowany, warto zaopatrzyć się w odpowiednie pojemniki, dzięki którym przyprawa nie utraci swojego zapachu i smaku. Pojemniki takie powinny mieć solidne zamknięcie. Świetnie sprawdzą się specjalne pojemniki do przechowywania przypraw lub pojemniki zamykane hermetycznie.

Zobacz także: Młynki Peugeot do kawy, pieprzu i soli. Sprawdź, dlaczego warto postawić na akcesoria premium!

Jak posadzić imbir w domu?

Imbir w doniczce? Oczywiście! Roślinę z powodzeniem można uprawiać w warunkach domowych. Zacząć należy od kupna kłącza i pocięcia go na kawałki sterylnym nożem. Imbir odkładamy następnie na kilka dni. Po tym czasie imbir wkładamy do lekko kwaśnej ziemi na głębokości od 5 do 10 cm.

Jak rośnie imbir? Najlepszym dla niego miejscem będzie półcień i miejsce osłonięte od wiatru. Należy pamiętać o tym, aby nie narażać rośliny na drastyczne i nagłe zmiany temperatury. Powierzchnia powinna być stale wilgotna, ale nie należy przesadzić, aby kłącza nie zaczęły gnić.

Imbir ma szerokie zastosowanie. To nie tylko znakomita przyprawa, ale też roślina lecznica. Co więcej – zamiast kupować ją w sklepie można zacząć jej uprawę w prosty sposób w warunkach domowych! Czego chcieć więcej?


Przeczytaj też o właściwościach innych ziół i przypraw!

Ocena: 4.3/5. Oddano 3 głosy.
Please wait...