Domowe słodkości, jak bezy kawowe, są pyszne i proste w przygotowaniu. Świetnie sprawdzają się jako dekoracja ciast lub osobna przekąska. Ich przygotowanie niewiele różni się od tradycyjnej receptury. Sprawdź, jak zrobić bezy kawowe!
Bezy kawowe krok po kroku:
- Na początku oddziel białka od żółtek i ubij je na puszystą pianę.
- Dodaj szczyptę soli.
- Kolejnym ważnym składnikiem kawowych bez jest cukier. Jeśli chcesz, żeby szybko się rozpuścił, wybierz formę cukru pudru.
- Do masy z białek wsyp świeżo mieloną kawę. Pamiętaj, aby była dobrej jakości, jak propozycje od marki Bialetti.
- Następnie masę na bezy kawowe delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Kolejno na blasze uformuj małe beziki i posyp kawą.
- Na koniec wstaw bezy kawowe do piekarnika – wystarczy im pół godziny w 150 °C.
Po wystudzeniu możesz od razu skosztować kawowe bezy i zaserwować je gościom. Wspaniale komponują się z espresso zaparzonym przy pomocy kawiarki Bialetti.
Reklama
Przeczytaj także: