Żeberka będą wyśmienite, tylko gdy właściwie je ugotujesz. Mięso powinno być delikatne i lekko odchodzić od kości. Żeberka przyrządzić można przy użyciu wolnowaru. Jak to zrobić?
Do gotowania warto doliczyć czas marynowania mięsa, które najlepiej już dzień wcześniej zasypać przyprawami i włożyć do lodówki na noc. Samo gotowanie żeberek w wolnowarze zajmie około 6 godzin. Zanim włożysz żeberka do urządzenia, np. wolnowaru Russell Hobbs, pamiętaj:
Reklama
- Żeberka potnij w mniejsze kawałki, wzdłuż kości.
- Następnie mięso zamarynuj w przyprawach i pozostaw w marynacie na minimum godzinę.
Jak zrobić żeberka w wolnowarze?
- Wolnowar wypełnij, wodą, bulionem lub białym winem.
- Następnie dodaj żeberka, czosnek oraz cebulę i włącz wolnowar na 6 godzin.
- Po ugotowaniu sprawdź, czy mięso jest dostatecznie miękkie.
- Żeberka powinny być podawane gorące, dlatego ustaw na tryb trzymania ciepła.
- Podawaj z dowolnymi dodatkami.
Przeczytaj także: