Kawa po wiedeńsku w oryginalnym wydaniu jest mocnym naparem z dodatkiem kostek czekolady, bitą śmietaną i posypką. Najczęściej w tej roli występuje starta czekolada, cynamon lub kakao.
Kawa po wiedeńsku słynie ze swojej wyjątkowej mocy, a przyrządzić ją można używając akcesoriów kawowych Bialetti:
Reklama
- Zmielona kawa i kawiarka Bialetti, dzięki którym przygotujemy espresso,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- śmietanka, ale może też być mleko,
- kakao lub cynamon.
Jak podawać kawę po wiedeńsku?
- Pierwszym krokiem jest podgrzanie śmietanki, do której dodajemy czekoladę i cukier.
- Całość podgrzewamy, pilnując, aby nie doszło do wrzenia.
- Po zdjęciu z kuchenki garnuszka dodajemy do płynu kawę.
- Oryginalnie kawę wiedeńską podaje się z bitą śmietaną, którą dodaje się na sam koniec.
Kawa po wiedeńsku może być podawana zarówno w wersji gorącej, jak i schłodzonej z lodami waniliowymi.