Wiele osób robi popcorn w garnku, ponieważ jest to zdrowsza alternatywa dla sklepowego odpowiednika. Jest to idealna przekąska podczas rodzinnego oglądania filmu, czy na babski wieczór. Jak zrobić popcorn bez mikrofali?

Popcorn jest jedną z najzdrowszych przekąsek, powinien być jednak przygotowany z BIO kukurydzy. Aby popcorn był smaczny, to trzeba robić go w garnku z grubym dnem np. marki Ambition.

Reklama

O czym warto pamiętać, robiąc popcorn w garnku?

Podczas robienia popcornu w garnku, warto pamiętać o kilku zasadach:

  • Do prażenia popcornu nadają się tylko trzy rodzaje tłuszczu: olej palmowy nierafinowany, masło klarowane i oliwa.
  • Do prażenia najlepszy będzie popcorn BIO, ponieważ kukurydza jest jedną z najczęściej modyfikowanych roślin genetycznie.
  • Popcorn trzeba przygotować w wysokim garnku. Najlepszy będzie do tego garnek Amibiotion.

Jak zrobić popcorn w garnku krok po kroku?

  1. Rozgrzej tłuszcz – do maksymalnej najwyższej temperatury. Nie wrzucaj ziaren do zimnego tłuszczu!
  2. Wsypane ziarna kukurydzy od razu przykryj pokrywką.
  3. Zmniejsz ogień pod garnkiem, gdy tylko popcorn zacznie „strzelać”.
  4. Gdy strzelanie ucichnie, zdejmij garnek z palnika i wyłącz kuchenkę.
  5. Popcorn w garnku można przygotowywać w różnych wariacjach smakowych np.: na słodko dodając cukier waniliowy.

Sprawdź inne porady o przekąskach i daniach w kilka minut!

Ocena: 2.6/5.
Please wait...