Wiele osób robi popcorn w garnku, ponieważ jest to zdrowsza alternatywa dla sklepowego odpowiednika. Jest to idealna przekąska podczas rodzinnego oglądania filmu, czy na babski wieczór. Jak zrobić popcorn bez mikrofali?
Popcorn jest jedną z najzdrowszych przekąsek, powinien być jednak przygotowany z BIO kukurydzy. Aby popcorn był smaczny, to trzeba robić go w garnku z grubym dnem np. marki Ambition.
Reklama
O czym warto pamiętać, robiąc popcorn w garnku?
Podczas robienia popcornu w garnku, warto pamiętać o kilku zasadach:
- Do prażenia popcornu nadają się tylko trzy rodzaje tłuszczu: olej palmowy nierafinowany, masło klarowane i oliwa.
- Do prażenia najlepszy będzie popcorn BIO, ponieważ kukurydza jest jedną z najczęściej modyfikowanych roślin genetycznie.
- Popcorn trzeba przygotować w wysokim garnku. Najlepszy będzie do tego garnek Amibiotion.
Jak zrobić popcorn w garnku krok po kroku?
- Rozgrzej tłuszcz – do maksymalnej najwyższej temperatury. Nie wrzucaj ziaren do zimnego tłuszczu!
- Wsypane ziarna kukurydzy od razu przykryj pokrywką.
- Zmniejsz ogień pod garnkiem, gdy tylko popcorn zacznie „strzelać”.
- Gdy strzelanie ucichnie, zdejmij garnek z palnika i wyłącz kuchenkę.
- Popcorn w garnku można przygotowywać w różnych wariacjach smakowych np.: na słodko dodając cukier waniliowy.
Sprawdź inne porady o przekąskach i daniach w kilka minut!