Pierwsze skojarzenie z kuchnią francuską? Bagietka, croissant i ser camembert. Jednak kuchnia tego wspaniałego kraju ma do zaoferowania znacznie więcej. Kwintesencja Francji to nie tylko pyszne potrawy, ale też styl życia i sposób patrzenia na świat. A zatem – kierunek Paryż!
Francja to kraj, w którym odnajdą się zarówno miłośnicy sztuki, pięknych widoków, romantycznych zakątków, jak również pysznej kuchni. Potrawy kuchni francuskiej są pełne smaku, a przy tym lekkie. Chociaż wydaje się, że we Francji nikt nie liczy kalorii, Francuzki znane są ze swoich smukłych sylwetek. Zastanawiasz się, jaki jest ich sekret?
Kuchnia francuska – podstawowe założenia
Jakie są podstawowe założenia kuchni francuskiej? Przede wszystkim ma być smacznie. Z pewnością jest to kuchnia różnorodna, ciekawa, pełna smaku. Typowa dla kuchni francuskiej jest też dobra organizacja. Francuzi w swoich kuchniach mają wszystko pięknie poukładane. Pomocne w tym są np. pojemniki Brabantia. Dużą wagę przykłada się także do zastawy stołowej. Liczy się nie tylko to, co jest podane do jedzenia, ale też w jaki sposób. Jeśli chcesz podobnie celebrować posiłki w swoim domu, bardzo stylowy jest zestaw obiadowy Ambition.
Popularne składniki w kuchni francuskiej
To przede wszystkim masło, śmietana, ale także ryby i owoce morza. Do sałatek używany jest sos na bazie musztardy Dijon. Taki sos można przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce. Świetnie sprawdzi się do tego jeden z pojemników Brabantia. Francja nieodłącznie kojarzy się z serami. Najbardziej popularne rodzaje to brie i camembert, choć jest ich dużo więcej. Jeśli chcesz serwować sery jak profesjonalista, przyda się do tego nóż do sera. Sporo osób chwali na przykład noże Tescoma. Do sera idealnie pasują wina francuskie.
Sekret smaku tkwi w przyprawach
W Polsce ten smak odnajdziesz w ziołach prowansalskich. Skład ziół prowansalskich to aromatyczna mieszanka rozmarynu, bazylii, tymianku, cząbru ogrodowego, oregano i majeranku. Popularna jest również gorczyca oraz świeżo mielony pieprz – czarny, biały, różowy. Używane są również ekskluzywne trufle. Jeśli chcesz wygodnie korzystać z przypraw i jednocześnie zachować w kuchni porządek, warto zaopatrzyć się w pojemniki Brabantia. Marka Brabantia ma wiele naprawdę ciekawych rozwiązań, jeśli chodzi o przechowywanie przypraw i innych kuchennych produktów.
Najpopularniejsze dania kuchni francuskiej
Każdy region może pochwalić się charakterystycznymi, typowymi dla siebie daniami. Bardzo znana i ceniona jest wołowina po burgundzku. Do jej przygotowania potrzebne jest porządne naczynie, na przykład garnek Ambition. Ciekawym daniem jest quiche lorraine. Jest to specjalny rodzaj tarty. Jeśli chcesz ją przyrządzić, musisz zaopatrzyć się w formę do tarty. W kuchni francuskiej wiele potraw zapieka się w piekarniku, dlatego przydatna będzie także dobrej jakości brytfanna Zwieger.
Śniadanie w duchu kuchni francuskiej
Co jada się na śniadanie we Francji? Bardzo często jest to tylko croissant z czekoladą i kawa. Popularna jest także francuska bagietka z odrobiną sera. Na stole pojawiają się także płatki z mlekiem lub naleśniki crepes. Do ich przyrządzenia potrzebna będzie patelnia na naleśniki. Odpowiednia będzie na przykład patelnia WMF. Naleśniki crepes są wyjątkowo cienkie, dlatego jeśli chcesz, żeby odpowiednio się udały, warto zaopatrzyć się w odpowiedni do tego sprzęt.
Francuski obiad
Obiad we Francji zazwyczaj jest dość obfity i składa się z kilku potraw. Najpierw podaje się przystawkę, następnie danie główne, a na końcu sery. Czasami podawana jest także zupa. Francuska zupa cebulowa jest jedną z najpopularniejszych potraw tego typu w tym kraju. Do jej przyrządzenia świetnie sprawdzi się garnek Tescoma i ostre noże, którymi z łatwością pokroisz sporą ilość cebuli w piórka.
Co Francuzi jedzą na kolację?
Kolację we Francji spożywa się dość późno. Często jest ona zakrapiana winem i trwa do późnych godzin nocnych. Francuzi uwielbiają łączyć spotkania towarzyskie ze smakowaniem pysznych potraw. Dania na francuskiej kolacji często podawane są na ciepło. Jeśli chcesz przywołać trochę klimatu Francji w swoim domu, możesz przyrządzić quiche. Dodatkiem mogą być różne warzywa, na przykład szpinak, papryka, brokuły. Świetnie pasuje do niej ser camembert. Do quiche warto podać wino i świeżą sałatkę. Do przygotowania przepysznej sałatki przydadzą się wysokiej jakości noże Zwieger.
Wisienka na torcie, czyli co na deser?
Deser we Francji? Często są to po prostu sery oraz wino. Podaje się także kawę, a do niej na przykład suflet lub suflet czekoladowy. Jako deser w kuchni francuskiej można potraktować też croissant, podany na przykład z dżemem. Do przyrządzenia różnego rodzaju francuskiej deserów przydadzą się akcesoria kuchenne Zwieger, na przykład łyżka kuchenna.
Jak we Francji podaje się potrawy?
We Francji bardzo ważne jest to, w jaki sposób podaje się potrawy. Wspólne posiłki spożywa się przy pięknie nakrytym stole, bez pośpiechu. Ważny jest czas spędzony wspólnie z bliskimi i towarzyska rozmowa. Jeśli chcesz podobnie celebrować posiłki w swoim domu, piękna ceramika Bolesławiec na pewno w tym pomoże. Do tego warto zadbać o dodatki – dobrej jakości sztućce, piękne serwetki, świece. Na stole pięknie prezentują się także świeże kwiaty.
Czy francuska dieta jest zdrowa?
Potrawy kuchni francuskiej często przyrządzane są z dużą ilością śmietany, masła lub serów. Jednak sekretem jest umiar. Porcje zazwyczaj są niewielkie i spożywane bez pośpiechu. Dodatkowo we Francji podaje się bardzo dużo ryb, owoców morza, a także lekkich sałatek. W efekcie cały posiłek jest dobrze zbilansowany. W efekcie Francuzki, pomimo spożywania wielu przepysznych potraw, zazwyczaj nie mają problemów z sylwetką.
Kuchnia francuska, podobnie jak kultura Francji, jest bardzo różnorodna. Warto się w nią zagłębić, żeby poznać zarówno tradycyjne smaki, jak i dynamicznie zmieniające się wariacje na temat typowych dań. Francuska kuchnia to nie tylko pyszne potrawy, ale też wyjątkowy styl życia. Przede wszystkim uważność i celebracja wspólnego czasu, spędzanego wokół stołu. Warto przenieść to do swojego codziennego życia, dbając nie tylko o pyszne potrawy, ale także relacje z bliskimi.
Zobacz także: