Nawet najbardziej zagorzały adept prawdziwego, mocnego espresso nie pogardzi w upalne dni kawowym napojem z warstwą delikatnej, mlecznej pianki, wzbogaconym kilkoma kostkami lodu. Jak zatem przygotować frappe?
Frappe powstaje na bazie kawy rozpuszczalnej, mleka, lodu i ewentualnie cukru. Można je także przygotować z espresso zaparzonego przy użyciu zaparzacza, na przykład Bialetti French Press. Wszystko w zależności od preferencji i tego, czy chcemy je zaserwować w formie deseru, czy orzeźwiającego napoju. Frappe podawać możemy solo lub w towarzystwie lekkiej przekąski.
Reklama
Jak przyrządzić idealne frappe krok po kroku?
Podstawą frappe jest prawidłowo spienione mleko. Można w tym celu energicznie potrząsać naczynie z mlekiem aż do wytworzenia się piany. Druga opcja to użycie spieniacza, na przykład któregoś z modeli spieniaczy do mleka Bialetti.
- Do wysokiej szklanki wsyp około 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej. Alternatywnie: użyj pojedyncze lub podwójne espresso.
- Kolejno dodaj cukier lub syrop wedle uznania i zalej wszystko 3 łyżkami wody.
- W osobnym naczyniu spień około 100 ml schłodzonego mleka.
- Połącz mleczną piankę z rozpuszczoną kawą, a następnie dodaj jeszcze około 50 ml mleka wymieszanego z wodą.
- Dodaj kilka kostek lodu.
- Ciesz się smakiem ulubionego napoju, który najlepiej podawać wraz ze słomką 😊.
Przeczytaj także: