Ta tajemnicza nazwa kryje za sobą przepyszną potrawę pochodzącą ze słonecznej Hiszpanii. Choć oryginalny przepis na Paellę ma w sobie owoce morze, to tak naprawdę zrobisz ją, z czym lubisz najbardziej. Możesz użyć grzybów, kurczaka czy wołowiny i rozmaitych warzyw. Jak zrobić wyśmienitą Paellę?
- Pierwszy krok to przygotowanie składników takich, jak lubisz, a podstawą Paelly jest ryż oraz bulion. Możesz dodać kurczaka, cebulę czy krewetki.
- Wszystkie składniki kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Noże Zwieger są bardzo precyzyjne i dzięki nim szybko pokroisz wybrane składniki.
- Następnie na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzuć cebulę i mięso. Podsmaż do miękkości, a kolejno wrzuć pozostałe składniki.
- Patelnia Zwieger pomieści sporą porcję, którą łatwo wymieszasz i będziesz dusić pod przykryciem. Wsyp na nią ryż, a następnie zalej bulionem.
- Kolejny krok to doprawienie Paelly do smaku ulubionymi przyprawami.
- Paella musi się dusić do momentu wchłonięcia bulionu. Jeśli uważasz, że jest go za mało, w trakcie gotowania możesz go dolać.
- W międzyczasie owoce morza przygotuj na osobnej patelni i dodaj je na sam koniec.
- Możesz posypać całość świeżymi ziołami jak bazylia lub natka pietruszki.
Paella to danie, które przygotujesz bardzo szybko i jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Z nożami i patelnią Zwieger gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością, a bliscy na pewno docenią pyszny posiłek. Masz możliwość manewrowania dodatkami w taki sposób, że z łatwością przygotujesz ją z pomocą tego, co akurat masz w lodówce w myśl popularnej zasady zero-waste.
Reklama