Baranek wielkanocny to ważny symbol Wielkanocy, dlatego nie może zabraknąć go na świątecznym stole. Takiego baranka możesz przygotować samodzielnie. W jaki sposób? Z ciasta, masła, czekolady, a nawet cukru. Zobacz, z czego i jak zrobić wielkanocnego baranka!
Co symbolizuje baranek wielkanocny? To bardzo ważny symbol dla chrześcijan. Oznacza odkupienie grzeszników i przezwyciężenie zła. Dlatego też jest elementem święconki – w koszyczku oprócz jajek, chleba, kiełbasy, kawała ciasta, soli i pieprzu, umieszczamy właśnie baranka z czerwoną chorągiewką. Może być to zwykła figurka lub baranek z cukru, ciasta, czekolady czy masła. Jedno jest pewne. Baranka nie może zabraknąć na świątecznym stole, dlatego warto poznać pomysły na to, jak samodzielnie zrobić baranka na Wielkanoc.
Jak zrobić baranka z ciasta?
Baranek wielkanocny z ciasta to już znacznie większy wypiek, który nie zmieści się do koszyka ze święconką, ale za to pięknie przyozdobi wielkanocny stół. Baranki z ciasta, dodatkowo ozdobione kolorowym lukrem czy gałązkami bukszpanu, prezentują się naprawdę efektownie. I wbrew pozorom wcale nie są trudne do wykonania. Jak najłatwiej zrobić baranka z ciasta drożdżowego, biszkoptowego czy babkowego? Pomoże nam w tym specjalna forma baranek wielkanocny. Może być to dwuczęściowa, metalowa foremka, która pozwala na wypiek baranków 3D, ale może to być także forma ceramiczna czy silikonowa, w których wypieczesz baranki wypukłe z jednej i płaskie z drugiej strony. Najlepiej sprawdzają się jednak formy przestrzenne, do których wystarczy wlać rozrobioną masę i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po upieczeniu zdejmujemy klipsy zabezpieczające i z łatwością wyjmujemy gotowego, przestrzennego baranka z formy.
Tak wypieczonego baranka można po prostu oprószyć cukrem pudrem lub bogato przyozdobić lukrem. Dodatkowo udekorować kokardą, czerwoną chorągiewką i zielonymi gałązkami bukszpanu. Jaki przepis na ciasto wykorzystać? Jaki tylko chcesz. Może być to ten sam przepis jak na klasyczną babkę, wilgotny biszkopt czy placek drożdżowy.
Jak zrobić baranka z masła w formie?
Baranek z masła to dwa symbole w jednym. Sam baranek to symbol odkupienia grzeszników, a z kolei masło to symbol dobrobytu. Czasem i ono znajduje się w koszyczku ze święconką. Baranek wykonany z masła będzie również piękną dekoracją wielkanocnego stołu. Jak zrobić takiego baranka? Potrzebna będzie drewniana foremka do masła, a do tego miękkie masło, ziarenka pieprzu, listki bukszpanu i rzeżucha. Zanim użyjesz foremki, wyparz ją najpierw we wrzątku. Posyp wewnętrzne ścianki solą, wsmaruj masło z nadmiarem w obie połówki foremki i złóż je. Usuń nadmiar masła. Włóż do lodówki i zaczekaj aż masło stwardnieje. Po wyjęciu maślanego baranka, z ziarenek pieprzu zrób oczy, a z listków bukszpanu uszka. Baranka ustaw na wyrośniętej rzeżusze.
- Szczegółową instrukcję znajdziesz tutaj: Jak zrobić baranka z masła w drewnianej formie?
Jak zrobić baranka wielkanocnego z cukru?
A jak zrobić baranka cukrowego? To bardzo proste! Trzeba tylko przygotować białą masę cukrową – z żelatyny, tłuszczu, glukozy i cukru pudru. 4 płaskie łyżeczki żelatyny zalej 70 ml zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Potem trzymając nad parą wodną, mieszaj do uzyskania gęstej konsystencji. Najlepiej wykorzystaj naczynie do rozpuszczania czekolady. Dodaj 50 g glukozy spożywczej w proszku i 3 łyżeczki margaryny. Wszystko rozpuść. Zdejmij znad pary wodnej. Połącz z cukrem pudrem (ok. 80 dag), dodaj parę kropel olejku migdałowego lub pomarańczowego i mieszaj do uzyskania plastycznej masy. Uformuj baranka ręcznie lub przełóż do specjalnej foremki, tej samej, którą wykorzystuje się do baranka z masła. Foremkę możesz wyłożyć folią spożywczą. Poczekaj aż masa stężeje. Najlepiej wyjmij cukrowego baranka dopiero na drugi dzień.
Ciasteczka w kształcie baranka – jak zrobić?
Możesz także pokusić się o przygotowanie wielkanocnych ciasteczek w kształcie baranka. Tutaj nie ma żadnej filozofii. Wybierz przepis na sprawdzone ciasteczka maślane, kakaowe, cytrynowe czy piernikowe, a po rozwałkowaniu ciasta przystąp do wykrawania kształtów. Zaopatrz się w różnej wielkości wykrawacze wielkanocne. Dostępne są zarówno mniejsze, jak i większe foremki. Przedstawiające baranki w całej okazałości lub jedynie ich głowę. Upieczone ciasteczka udekoruj lukrem. Pieczenie i dekorowanie ciasteczek w kształcie baranków wielkanocnych to wspaniała zabawa dla całej rodziny.
Innym pomysłem na wielkanocne ciasteczka jest wykorzystanie wałka dekoracyjnego z grawerowanymi barankami. Rozwałkuj ciasto tradycyjnym wałkiem i przejedź po nim wałkiem grawerowanym. Na powierzchni ciasta pojawią się tłoczone wzory. Z tak dekoracyjnego płatu wytnij dowolne kształty – koła, serca lub inne.
Jak zrobić baranka na Wielkanoc z marcepanu?
Kolejny pomysł na to, jak zrobić wielkanocnego baranka, tym razem z domowego marcepanu! Wbrew pozorom masa marcepanowa jest bardzo łatwa do wykonania – wystarczy tylko kilka składników. Przygotuj 250 g migdałów bez skórki i 250 g cukru pudru. Pamiętaj, że stosunek migdałów do cukru pudru ma być zawsze 1:1. Potrzebne będzie także pół łyżeczki aromatu migdałowego i 2 łyżki wody. Aromat i wodę możesz zastąpić 50-70 ml likieru Amaretto.
Migdały blanszowane zmiel w blenderze do uzyskania mąki, bez żadnych grudek. Dodaj cukier puder, aromat i wodę lub likier Amaretto. Dokładnie połącz wszystkie składniki i wyrób masę – powinna być plastyczna. Tutaj także możesz wykorzystać drewnianą foremkę do masła. Wyłóż jej wnętrze folią spożywczą, nałóż masę marcepanową i złóż. Włóż do lodówki i poczekaj, aż baranek marcepanowy stężeje.
Resztę marcepanu możesz wykorzystać do przygotowania słodkich pralinek na Wielkanoc – uformuj z masy kuleczki i obtocz je w cynamonie, kakao lub w cukrze pudrze. Marcepanowe kulki możesz nawet nadziać na wykałaczki i zanurzyć w roztopionej czekoladzie gorzkiej, mlecznej lub białej.
Jak widzisz, domowy baranek wielkanocny wcale nie jest taki trudny do przygotowania! Tym bardziej, że baranka wielkanocnego przygotuj z dowolnych składników – ulubionego ciasta, masła, marcepanu czy masy cukrowej. Tak przygotowany baranek to nie tylko ważny symbol Świąt Wielkanocnych, ale i piękna ozdoba świątecznego stołu. A Wy z czego robicie baranki? 🙂