Płyta indukcyjna coraz częściej pojawia się w naszych kuchniach, ale dla wielu wciąż pozostaje nieco tajemnicza. Jakie garnki wybrać na indukcję, jak w ogóle wygląda symbol indukcji i dlaczego zwykły magnes może okazać się pomocny? Idealne naczynia indukcyjne powinny mieć właściwe dno i średnicę, a także być wykonane z odpowiedniego materiału. Na co jeszcze musisz zwrócić uwagę przy wyborze garnków?
Zamiast tradycyjnej kuchenki gazowej czy elektrycznej, wiele osób decyduje się właśnie na indukcję. Taka kuchenka ma swoje zalety, ale wymaga zastosowania odpowiednich garnków indukcyjnych, by mogła poprawnie działać. Czym właściwie płyta indukcyjna podbiła serca ludzi i jakie garnki powinieneś do niej dobrać? Być może masz już w swojej kuchni naczynia, które doskonale sprawdzą się na indukcji. Koniecznie to sprawdź!
Dlaczego warto wybrać indukcję?
Działanie płyty indukcyjnej opiera się na zjawisku indukcji, czyli wytwarzaniu pola elektromagnetycznego. Pod ceramiczną taflą kryją się płaskie cewki, które odpowiadają za generowania pola magnetycznego. Tylko naczynia indukcyjne, wykonane ze specjalnych metali, reagują na to pole. W dnie naczynia zaczynają indukować się prądy wirowe, co doprowadza do jego rozgrzania. To bardzo ekonomiczne! Ciepło wytwarza się w tylko w garnku, a nie na całej płycie. Dlaczego jeszcze warto wybrać indukcję:
- Szybciej przyrządzisz potrawy! W porównaniu do innego typu kuchenek, czas gotowania na indukcji jest znacznie skrócony, dlatego zaoszczędzisz również energię.
- Unikniesz niebezpieczeństwa poparzenia – ciepło wytwarzane jest tylko w naczyniu, a po zdjęciu go z płyty, kuchenka staje się chłodna.
- Łatwo ją wyczyścisz – resztki jedzenia, które wypadną w czasie przyrządzania dania nie przypalają się, a co za tym idzie płytę bez problemu można wyczyścić.
- Możesz skorzystać z dodatkowych funkcji. Niektórzy producenci oferują opcję przyspieszenia mocy grzania czy opcję zabezpieczenia przed dziećmi.
Jeżeli już zdecydujesz się na płytę indukcyjną, musisz wiedzieć jakie garnki będą odpowiednie na indukcję. Niektóre z nich nadają się także do użytkowania na kuchenkach gazowych, elektrycznych i ceramicznych, dlatego komplet garnków do płyty indukcyjnej to rozwiązanie nie tylko dla tych, którzy już posiadają tego typu kuchenkę, ale również i dla tych, którzy dopiero planują jej zakup!
Przy wyborze naczyń indukcyjnych, należy zwrócić uwagę na:
- symbol indukcji na garnkach,
- ferromagnetyczne dno,
- średnicę i grubość dna,
- uchwyty i pokrywkę,
- materiał wykonania.
Jak odczytywać właściwości indukcyjne garnków?
Symbol indukcji na garnkach
Naczynie, które nadaje się do użycia na płycie indukcyjnej jest oznaczone specjalnym symbolem. Oznaczenie indukcji znajdziesz bezpośrednio na garnkach – na ich spodzie lub na opakowaniu, w którym się znajdowały. Producent musi udzielić takiej informacji, byś mógł właściwie wykorzystywać naczynia. Znaczek indukcji to zwojnica (cewka), która swoim wyglądem przypomina szlaczek z pętelek. Tak oznakowane naczynie posiada odpowiednie dno, wykonane z ferromagnetycznego materiału, które będzie wykrywane przez płytę indukcyjną.
Ferromagnetyczne dno
Znalezienie znaczka indukcji na dnie naczynia powinno być już wystarczającym sygnałem, że garnki nadają się do użytkowania na płycie indukcyjnej, ale taki symbol nie zawsze musi się tam znajdować. Możesz bardzo łatwo sprawdzić to za pomocą innego sposobu. Wystarczy Ci zwykły magnes, który udowodni, że garnki są ferromagnetyczne! Przyłóż go do dna naczynia i zobacz jak zareaguje. Jeżeli dno jest indukcyjne – bez problemu przyciągnie magnes. Dzieje się tak, gdy dno wykonane jest z materiału ferromagnetycznego. Jeśli dno nie jest wykonane ze specjalnego materiału lub nie zawiera jego dodatku, płyta indukcyjna nie wykrywa takiego garnka i zwyczajnie nie działa.
Średnica i odpowiednia grubość dna
Jeżeli przygotowujesz potrawy na zwykłej kuchence gazowej, elektrycznej lub ceramicznej, nie musisz zaprzątać sobie głowy odpowiednim rozmiarem używanych naczyń. Jeśli jednak ustawiasz garnki na płycie indukcyjnej, lepiej zwróć uwagę na ich średnicę. W przypadku indukcji z panelami sensorycznymi -nie ma żadnego problemu, ponieważ taka płyta wykryje ustawione na niej naczynia, bez względu na ich wielkość. Ale jeżeli kuchenka indukcyjna wyposażona jest w wydzielone pola grzewcze, sprawa wygląda nieco inaczej. Dobre garnki na indukcję to takie, których średnica dna jest takiej samej wielkości jak pole grzewcze lub mniejsza. Jeżeli jest większa – płyta indukcyjna może mieć problem z wykryciem garnka. Zazwyczaj producenci podają średnicę oferowanego przez nich garnka, dlatego nie będziesz mieć problemu z jego dopasowaniem do płyty.
Jakie wybrać garnki do indukcji? Takie, które posiadają odpowiednio grube dno, odporne na odkształcenia. Dno garnka musi być płaskie i odpowiednio przylegać do płyty indukcyjnej, dzięki czemu równomiernie rozprowadza ciepło. Zbyt cienkie będzie podatne na deformacje, a co za tym idzie, wydłuży cały proces gotowania potraw na kuchence indukcyjnej. Zdeformowane dno może wpływać również na głośną pracę indukcji, co na pewno nie należy do najprzyjemniejszych dźwięków 😉 Podstawa dobrych garnków indukcyjnych składa się najczęściej z 3-6 warstw, a każda z nich pełni określoną funkcję.
Naczynia z trójwarstwowym dnem mogą składać się z:
- zewnętrznej warstwy wykonanej z ferromagnetycznego materiału,
- środkowej warstwy z aluminium lub ze stali nierdzewnej,
- wewnętrznej warstwy ew. pokrytej nieprzywierającą powłoką.
Oczywiście nie wszystkie garnki indukcyjne pokryte są od wewnątrz nieprzywierającą powłoką. Dostępne są oczywiście naczynia do indukcji z powłoką ceramiczną, kamienną czy emaliowaną, ale na rynku znajdują się także garnki do płyty indukcyjnej, wyposażone w aluminiowy dysk, ale niepokryte żadną powłoką non-stick.
Uchwyty i pokrywka
Uchwyty w garnkach mają to do siebie, że lubią się nagrzewać i nie raz nas oparzyły i utrudniły podniesienie naczynia. Dlatego warto wybrać dobre garnki na płytę indukcyjną, które wyposażone są w dobrze przymocowane uchwyty z nienagrzewającego się tworzywa. Dobrym rozwiązaniem są również odczepiane rączki, które możesz przyczepić do garnka tylko wtedy, gdy chcesz go przesunąć. Dzięki temu uchwyt nie będzie nagrzewaj się podczas gotowania na kuchence indukcyjnej, a zestaw garnków z odczepianymi rączkami będzie łatwiejszy w przechowywaniu – zajmie mniej miejsca. Klasyczne garnki wyposażone są w dwa uchwyty, a rondle w jeden, ale za to dłuższy – ale tego już chyba nie muszę wyjaśniać. 🙂
Dobre garnki na indukcję wyposażone są w dopasowane do nich pokrywki. Te elementy są najczęściej wykonane ze szkła, odpornego na działanie wysokich temperatur. Pokrywki posiadają stalowe ranty i stalowy uchwyt, który również nie powinien się nagrzewać. Dodatkowo, pokrywki muszą posiadać otwór do odprowadzania nadmiaru pary wodnej. Przezroczysty materiał wykonania umożliwia kontrolę całego procesu gotowania, bez konieczności unoszenia pokrywki. To duży plus!
W lepszych zestawach garnków do indukcji na rantach pokrywek znajdują się małe sitka, które okazują się pomocne w odcedzaniu wody. Świetne rozwiązanie, jednak zastosowane tylko przy wybranych modelach. Oczywiście na rynku znajdziesz również pokrywki stalowe, żeliwne i emaliowane, jednak te szklane są najczęściej spotykane. Przy wyborze naczyń warto też zwrócić uwagę na uchwyty i pokrywki, by gotowanie na nowoczesnej płycie indukcyjnej było jak najbardziej komfortowe.
Materiał wykonania
Naczynia na płytę indukcyjną mogą być wykonane z różnych materiałów, a w tym ze stali nierdzewnej – taki komplet garnków do indukcji znajdziesz w ofercie marek Domotti, Odelo, Ambition czy Florina. Ale mogą to być również naczynia emaliowane, które proponują znane polskie marki (Elo-Pol, Olkusz i Silesia Rybnik). Nawet niektóre garnki ceramiczne nadają się na indukcję! Ale najważniejsze w tym wszystkim jest, już wcześniej wspomniane, ferromagnetyczne dno. Bez niego ani rusz! Bez problemu wybierzesz wymagany kolor naczyń do swojej kuchennej aranżacji. Dostępne są czarne, białe, a także kolorowe garnki indukcyjne, które wkomponują się do wnętrz w tradycyjnym oraz nowoczesnym stylu. Jednokolorowe lub fantazyjnie zdobione z pewnością sprawdzą się w Twojej kuchni.
Garnki na kuchenkę indukcyjną mogą być wykonane z różnych materiałów:
- Garnki indukcyjne ze stali nierdzewnej
Stalowe garnki na indukcję są bardzo wytrzymałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania i korozję. Na pewno posłużą w Twojej kuchni na długo. Z uwagi na to, że takie garnki zawierają nikiel, nie polecam ich osobom uczulonym na pierwiastki metaliczne, ale jeśli nie masz tego typu alergii, nie musisz się niczego obawiać. Komplety stalowych garnków indukcyjnych to zdecydowanie jedne z najczęściej wybieranych. I nie ma się co dziwić. Dostępne w różnych rozmiarach, wyposażone w nitowane uchwyty i szklane pokrywki z otworami do odprowadzania pary wodnej. Większość stalowych garnków indukcyjnych nadaje się do mycia w zmywarce, a niektóre modele możesz nawet wkładać do piekarnika! Jakie wybrać? Wybierz garnki z grubym, wielowarstwowym, akutermicznym dnem, które będzie odporne na odkształcenia.
- Garnki indukcyjne aluminiowe
Lżejsze i lepiej przewodzące ciepło niż garnki stalowe, ale nieco mniej odporne na uszkodzenia mechaniczne. Samo aluminium może być szkodliwe dla naszego organizmu, dlatego materiał musi być dobrze anodowany lub pokryty dodatkową, najczęściej nieprzywierającą powłoką, która zapobiega bezpośredniemu stykaniu się produktów żywnościowych z aluminium. Garnki aluminiowe na indukcję są najczęściej pokrywane od wewnątrz powłoką non-stick – imitującą kamień, ceramiczną lub teflonową. Pamiętaj jednak, że taka powłoka nie będzie odporna na zarysowania, dlatego niezbędne będzie używanie przyborów kuchennych wykonanych z silikonu, nylonu czy plastiku.
- Garnki indukcyjne emaliowane
Używane od pokoleń, nadal znajdują miejsce w naszych kuchniach. Emaliowane mogą być garnki, rondelki i pokrywki. Emalia sama w sobie jest bezpiecznym materiałem – polecanym dla alergików, dzieci i osób starszych. Nie wydziela szkodliwych substancji, jest odporna na działanie wysokich temperatur, nie reaguje z żywnością i nie zmienia smaku potraw. Ponadto, komplety emaliowanych garnków do indukcji zdobione są pięknymi wzorami! Jednak odprysk emalii wewnątrz garnka staje się niebezpieczny dla naszego zdrowia i wyklucza garnek z dalszego użytkowania. Pod warstwą emalii znajduje się zwykła blacha, podatna na korozję.
- Garnki indukcyjne z powłoką ceramiczną
Powłoka ceramiczna, podobnie jak emalia, jest bezpiecznym dla naszego zdrowia materiałem! Pod wpływem temperatury nie wydziela szkodliwych związków i nie reaguje z żywnością. Jest jednak narażona na zarysowania… A w związku z tym, że najczęściej pokrywa korpusy aluminiowych garnków, zarysowana powierzchnia może stać się niebezpieczna dla naszego organizmu. Tu również niezbędne stanie się używanie nieostrych przyborów kuchennych, takich jak drewniane czy silikonowe łopatki i łyżki.
- Garnki indukcyjne żeliwne
Żeliwne garnki na kuchenkę indukcyjną to zakup na naprawdę długie lata! Mówi się, że żeliwo jest długowiecznym materiałem, niezwykle solidnym i odpornym na wszelkiego rodzaju uszkodzenia. Warto, by było pokryte dodatkową powłoką, która nada garnkowi właściwości nieprzywierających. Żeliwne garnki indukcyjne są bardzo odporne na działanie wysokich temperatur, dlatego mogą być użytkowane w piekarnikach. Wydaje się, że żeliwne garnki to naczynia idealne, ale nie do końca tak jest… Żeliwny garnek to dość spory wydatek, a w dodatku jest naczyniem bardzo ciężkim!
- Garnki indukcyjne miedziane
Miedziane garnki nie są zbyt często spotykane w naszych kuchniach. Są natomiast doceniane przez szefów kuchni, którzy wybierają je ze względu na dobre przewodnictwo ciepła – jeszcze lepsze niż w przypadku garnków aluminiowych! Od wewnątrz pokryte są specjalną powłoką, która zabezpiecza żywność przed bezpośrednią stycznością z miedzianym materiałem.
Jakie garnki nie będą działać na indukcji? Jeśli jesteś posiadaczem płyty indukcyjnej na pewno nie decyduj się na garnki szklane, których dno nie jest dostosowane do działania na indukcji. Ale na rynku dostępnych jest tyle innych garnków, że na pewno wybierzesz coś dla siebie! 😉
Jeżeli zastanawiasz się czy do płyty indukcyjnej potrzebne są jakieś specjalne garnki, odpowiedź brzmi: TAK! Ale niektóre z nich nadają się również do innych typów kuchenek! Wszystko zależy od ich dna i materiału, z którego zostało wykonane. Być może naczynia, których obecnie używasz do gotowania na kuchence gazowej czy elektrycznej sprawdzą się również na płycie indukcyjnej. Sprawdź odpowiednie oznaczenie indukcji znajdujące się na garnkach lub przyłóż magnes do ich dna. W ten sposób przekonasz się czy na płycie indukcyjnej możesz gotować w dotychczasowych, zwykłych garnkach. Więcej o gotowaniu indukcyjnym przeczytasz w krótkim poradniku: Jak gotować na indukcji? Na pewno szybko zaprzyjaźnisz się z nowoczesną kuchenką! 🙂