Chcesz zachować zdrowie i atrakcyjny wygląd? Dużą wagę przykładasz do swojej diety, a posiłki przygotowujesz samodzielnie? Zastanawiasz się, czy w związku z tym wybrać parowar czy szybkowar? A może wolnowar lub kombiwar? Poznaj różnice i dowiedz się, co będzie lepszym rozwiązaniem dla Ciebie.
Wiele mówi się dziś o alternatywnych wobec tradycyjnego gotowania, smażenia, pieczenia czy duszenia sposobach przygotowywania jedzenia. Jest to w dużej mierze związane ze wzrostem świadomości, jaka obróbka pozwala na zachowanie odżywczych właściwości produktów spożywczych i pozwoli zachować zdrowie oraz zgrabną sylwetkę. Zachęcanie do aktywności fizycznej i wdrażania odpowiednich nawyków żywieniowych przez osoby ze świata sportu, dietetyków czy nawet celebrytów również nie są tu bez znaczenia. Unikanie tłuszczu oraz dbanie o dostarczanie organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje, skłania nas do szukania sprzętu kuchennego, który pozwoli przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki. Stąd rosnąca popularność niektórych urządzeń. W tym artykule postaramy się przybliżyć działanie niektórych z nich oraz odpowiedzieć na pytanie, co jest lepsze: szybkowar, parowar czy kombiwar? A może jednak wolnowar?
Krótka charakterystyka urządzeń
Opis wybranych urządzeń do przygotowywania jedzenia w inny niż standardowy sposób na pewno przybliży nas do zrozumienia, na jakich zasadach urządzenia te działają, jakie są między nimi podobieństwa, a jakie różnice. Być może te krótkie definicje pomogą nawet wstępnie dobrać odpowiedni dla Ciebie sprzęt. Parowar, szybkowar, wolnowar czy kombiwar. Sprawdźmy to!
1. Szybkowar do szybkiego gotowania
- Wyglądem przypomina standardowy garnek, jednak różni się od niego szczelną pokrywką wyposażoną w uszczelki.
- Szybkowar ciśnieniowy, jak sama nazwa wskazuje, działa pod ciśnieniem, które wytwarza się wewnątrz po zamknięciu naczynia i jego podgrzaniu.
- Jest bardzo prosty w obsłudze.
- Zanim zakończy się proces gotowania, nie można otwierać pokrywy szybkowaru.
- Czas przygotowania posiłku jest w tym przypadku nawet trzykrotnie krótszy niż w zwykłym garnku!
- Można w nim przygotować różne dania jednogarnkowe, gulasz, leczo, ryż i wiele innych.
- Dania są smaczne, soczyste i beztłuszczowe.
- Występuje w wersji tradycyjnej na kuchenkę i wersji elektrycznej.
2. Wolnowar do wolnego, wielogodzinnego gotowania
- Wyglądem również przypomina garnek posiadający przezroczystą pokrywkę.
- W przeciwieństwie do szybkowaru jedzenie przygotowuje się w nim długo – cały proces trwa nawet 8-10 godzin.
- Gotowanie dokonuje się bez naszej kontroli – po umieszczeniu wybranych produktów w urządzeniu, włączamy je i czekamy, aż gotowanie się zakończy.
- Przypalenie potrawy w wolnowarze jest w zasadzie niemożliwe.
- Jego działanie polega na powolnej obróbce jedzenia w niskiej temperaturze.
- Pozwala wydobywać pełnię smaku i aromatu z dań – przede wszystkim mięsnych, które stają soczyste, miękkie i po prostu smaczne.
- Można w nim przygotowywać również domowe przetwory owocowe.
- Dostępny jedynie w wersji elektrycznej.
3. Parowar do gotowania na parze
- Urządzenie składa się z pokrywki i zbiornika, w którym na kilku poziomach umieszczone są sitka, na których położyć można różne produkty.
- Gotowanie dokonuje się w efekcie wytwarzania się pary z gotującej się wody.
- Jest bardzo popularny wśród osób dbających o zdrowy styl życia i zgrabną sylwetkę.
- Można w nim gotować zarówno mięso, jak i warzywa, które doprawiamy solą dopiero po zakończeniu pracy urządzenia.
- Pozwala na przygotowanie wieloelementowego posiłku w krótkim czasie.
- Przygotowane dania są zdrowe, beztłuszczowe i zawierają bardzo dużo składników odżywczych.
- Parowarem określane jest urządzenie elektryczne, natomiast to na kuchenkę nazywane jest garnkiem do gotowania na parze.
4. Kombiwar do wielu zadań
- Jest to nowoczesny następca popularnego kiedyś prodiża.
- Łączy w sobie funkcje kilku kuchennych sprzętów.
- Składa się z naczynia do gotowania, pokrywy, podstawy, rusztu i wewnętrznego obiegu powietrza.
- Jedzenie podgrzewa się dzięki termoobiegowi.
- Pozwala gotować, smażyć i piec.
- Przygotujemy w nim pełnowartościowe i bardzo smaczne posiłki.
- To urządzenie elektryczne o różnych programach gotowania.
Wolnowar czy szybkowar? Czym się różnią?
Szybkowary dostępne są zazwyczaj w wersji garnka ciśnieniowego na kuchenkę, z kolei wolnowary to wyłącznie urządzenia elektryczne. Podczas pracy szybkowaru cały czas trzeba mieć na niego oko, ale nie jest to uciążliwe, bo skraca czas przyrządzania potraw. Z kolei wolnowar można “załadować” wybranymi składnikami na zupę, gulasz czy potrawkę, ustawić pożądany czas przygotowywania, wyjść do pracy, a po powrocie cieszyć się daniem.
Parowar czy szybkowar? Co lepsze?
Potrawy przygotowane w parowarze zachowają więcej witamin minerałów niż te przygotowane w szybkowarze. Choć warto mieć na uwadze fakt, że w szybkowarze również możemy gotować na parze – takie dania będą miały wciąż mniej wartości niż te przygotowane w parowarze, ale znacznie więcej niż te ugotowane w zwykłym garnku. Poza tym przygotujesz je znacznie szybciej.
Kombiwar czy parowar? Co lepsze?
Jeśli nastawiasz się na to, że w Twojej diecie nie może zabraknąć potraw pieczonych czy smażonych i mniej restrykcyjnie podchodzisz do tego, co jesz – być może lepszy okaże się dla Ciebie kombiwar o bardzo szerokim zastosowaniu. Jeśli jednak zależy Ci przede wszystkim na parowaniu wieloskładnikowych posiłków, postaw na parowar.