Uwielbiasz ser i serowe przekąski? To koniecznie zapoznaj się z wyjątkowymi akcesoriami od holenderskiej marki BOSKA! Marka wywodząca się z Holandii, znanej z tradycji serowarstwa, oferuje przeróżne produkty do serwowania i przyrządzania serów na różne sposoby. Co jest takiego niezwykłego w jej artykułach i na co szczególnie warto zwrócić uwagę? Zapraszam na przegląd oferty!
BOSKA to marka, która słynie z prawdziwego zamiłowania do serów! Powstała w 1896 roku w Holandii i od początku swojej działalności zajmowała się produkcją akcesoriów kuchennych. Dzisiaj jej produkty doceniane są za najwyższą jakość wykonania zarówno przez amatorów, jak i profesjonalistów. Przyznawane firmie nagrody i wyróżnienia potwierdzają, że BOSKA to nie tylko estetycznie wykonane sprzęty, ale również produkty niezwykle funkcjonalne i trwałe. BOSKA sprytnie łączy nowoczesny design z nutką tradycji. W jej ofercie znajdziemy stylowe deski do serwowania serów i przekąsek w różnych kształtach, zestawy do fondue z sera i czekolady, noże i tarki do serów, naczynia do zapiekania i do raclette. Oprócz wyjątkowych artykułów dla seromaniaków, BOSKA oferuje także akcesoria dla miłośników czekolady.
1 Deski do serów i przekąsek BOSKA
Flagowe produkty marki BOSKA to drewniane deski do serwowania serów i różnych przekąsek – na domówkach, przyjęciach, a nawet w restauracjach. Jeśli chcesz podać smaczne przystawki w elegancki sposób, to deski do serów BOSKA będą idealne! Starannie wykonane z naturalnego drewna, są niezwykle odporne na uszkodzenia mechaniczne i bezpieczne w kontakcie z żywnością. Myte ręcznie i odpowiednio pielęgnowane, na długo zachowają piękny wygląd. W większości są wyposażone w poręczne uchwyty ułatwiające przenoszenie, a czasem nawet w zestaw noży do serów, miseczki lub klosz chroniący przed wysychaniem przekąsek. Okrągłe lub prostokątne. Szczególnie ciekawie prezentują się deski do serów z serii BOSKA Van Gogh, posiadające ceramiczne wstawki z dziełami słynnego malarza, Vincenta van Gogha. Prawdziwa sztuka użytkowa!
- Przeczytaj również: Jak przygotować deskę serów z dodatkami?
2 Noże, krajalnice i tarki do serów BOSKA
Mówiąc o serach, nie można nie wspomnieć także o specjalnych nożach do serów BOSKA. Te akcesoria można zakupić pojedynczo lub od razu w zestawie. Posiadają ostrza wykonane ze stali nierdzewnej, odpornej na uszkodzenia, zarysowania i korozję. Są dostosowane do krojenia danych rodzajów serów – miękkich, twardych lub półtwardych. W ofercie znajdują się między innymi:
- nóż z krótką, ostrą klindą – do serów twardych,
- nóż z rozwidlonym, ostrym czubkiem – do serów miękkich,
- nóż z klindą przypominającą ser z dziurami – do plastrowania, np. serów pleśniowych,
- nóż zaokrąglony – sprawdzi się przy serach do smarowania,
- nóż o wąskim ostrzu – do serów pleśniowych,
- nóż z dwustronnym uchwytem – do serów twardych i półtwardych.
3 Zestawy do fondue BOSKA – serowego i czekoladowego
Fondue można przygotować nie tylko w wersji słodkiej – z czekolady, ale również w wersji wytrawnej – z sera. Wyobraź sobie tylko ten ciepły, ciągnący się ser! Idealny, by zanurzyć w nim kawałek chrupiącej bagietki, grzanki czy kiełbaski. W ofercie marki BOSKA nie mogło zabraknąć i takich naczyń, które umożliwią przygotowanie i serwowanie serowego, ale i czekoladowego fondue. Są to zarówno mniejsze, ceramiczne zestawy na podgrzewacze, jak i większe, stalowe garnki z palnikiem gazowym. W tej boskiej ofercie znajdziesz:
- zestawy do fondue BOSKA ceramiczne na podgrzewacze,
- zestawy do fondue BOSKA stalowe na palnik gazowy,
- widelczyki do fondue.
Garnek z gotową masą czekoladową lub serową warto ustawić na środku stołu, by każdy z gości miał dostęp do takiej pysznej przekąski! Koniecznie sprawdź przepis: Jak zrobić fondue czekoladowe, serowe i mięsne?
4 Naczynia do zapiekania sera BOSKA
Ser można nie tylko pokroić i podać na desce lub roztopić i zaserwować w formie fondue. Ser można również zapiec. W jaki sposób? Marka BOSKA proponuje na minimum dwa sposoby:
- w formie raclette – na małych patelenkach z powłoką nieprzywierającą, na których topiony jest ser z różnymi dodatkami, np. warzywami, pieczarkami. Jak je przygotować? Zacznij od umieszczenia w podstawie trzech małych świeczek typu tealight, zapal je, a następnie wsuń płaską patelnię z plastrem sera. Po kilku minutach ser smakowicie się roztopi. Gdy przekąska będzie gotowa, unieś patelnię znad świeczek i przy pomocy łopatki zsuń ser na przygotowaną potrawę.
- w piekarniku – ser camembert lub inny, wraz z wybranymi dodatkami, umieszczamy w ceramicznym naczyniu do zapiekania i wkładamy do piekarnika. Zapieczoną przekąskę ustawiamy na żeliwnej podstawie z podgrzewaczem, która utrzyma wyższa temperaturę potrawy. Ceramiczne naczynie można wykorzystać także do przyrządzania czekoladowych dipów, na przykład takich z dodatkiem pianek, oraz do zapiekania owoców pod kruszonką czy innych deserów.
5 Pojemniki na ser BOSKA
BOSKA nie zapomina także o właściwym przechowywaniu sera, oferując różne rodzaje pojemników. Do wyboru mamy pojemnik plastikowy na plastry sera, przeznaczony do przechowywania w lodówce, lub ceramiczny pojemnik na ser tarkowany. Szczególnie ten drugi prezentuje się wyjątkowo ciekawie – wykonany ze szkliwionej ceramiki, w beczułkowatym kształcie, z pokrywką w formie kapelusza. Nawet bez sera w środku będzie wyjątkową ozdobą kuchni. Fajny gadżet dla każdego seromaniaka.
I co sądzisz o ofercie marki BOSKA? Czy któryś z produktów szczególnie przypadł Ci do gustu? Zestaw do serowego fondue, deska do serwowania przekąsek, a może oryginalny strug do sera? 😉