Kuchnia wiosenna to kuchnia pełna smaków, za którymi tak tęsknimy jesienią i zimą. To właśnie wtedy na lokalnych targach pojawiają się nowalijki, zielone i białe szparagi. Młode, jędrne warzywa i soczyście kolorowe owoce z pewnością zachęcają do przyrządzania dań z ich udziałem. Dobrze, by wiosna rozgościła się nie tylko w warzywniakach i na targowiskach, ale również w naszej kuchni! Warto zatem zadbać o naczynia i akcesoria, które pomogą w przygotowaniu wiosennych potraw.
Zdecydowanie należą do tych ciepłolubnych osób, które przez cały jesienno-zimowy sezon z utęsknieniem wyczekują wiosny. Tęsknię nie tylko za słońcem, zielenią i śpiewem ptaków. Tęsknię również za tym zdrowym, kolorowym jedzeniem! Choć i w zimie znajdziemy w sklepach różne warzywa i owoce, to z pewnością ich kolor, smak i zapach nie umywają się do tego, co serwuje nam wiosna. Na wiosennych straganach aż roi się od przeróżnych kolorów. Dostrzeżemy w końcu długo wyczekiwane zielone szparagi, różową rzodkiewkę i bordową botwinkę. Zawiesimy oko na przywołującej letnie wspomnienia fasolce szparagowej, świeżej sałacie i pachnącym szczypiorku. A owoce? Choć niektóre pojawią się dopiero w czerwcu, to już teraz zauważymy nieśmiało pojawiające się brzoskwinie. Nawet jabłka stają się nieco czerwieńsze.
Ach! Jak tu nie kochać wiosny? Ja uwielbiam, całym sercem. 🙂 Wiosenna kuchnia, aż roi się od dań przygotowanych właśnie z takich składników. Nie powinno w niej zabraknąć także odpowiednich naczyń i akcesoriów, dzięki którym przygotujemy lekkie, wiosenne przysmaki.
1 Garnek do szparagów
Wiosna w kuchni to przede wszystkim szparagi, zarówno białe, jak i zielone. Sezon na te zdrowe pędy zaczyna się już pod koniec kwietnia i na dobre trwa przez maj i czerwiec. Jak widać szparagowy sezon nie jest zbyt długi, dlatego warto maksymalnie go wykorzystać! Jak? Przyrządzając szparagi na wiele różnych sposobów i serwując je z różnymi dodatkami. Najprościej po prostu je ugotować. Szparagów nie powinno się łamać ani rozgotowywać. Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie tu garnek do gotowania szparagów. Jest długi, smukły i często wyposażony w stalowy koszyk z uchwytem. Taka budowa garnka pozwala na gotowanie szparagów w pozycji stojącej, główkami do góry, bez konieczności krojenia ich na małe kawałki. Główki nie mogą być zanurzone w wodzie, zmiękną pod wpływem pary wodnej. Szparagi umieszczone w koszyku bezpiecznie wyjmiemy z gorącej wody i z łatwością je odcedzimy.
- Przeczytaj poradnik: Jak gotować szparagi białe i zielone?
Garnek do szparagów ma wbrew pozorom szerokie zastosowanie. Z pewnością posłuży Ci nie tylko w sezonie na szparagi, ale przez cały rok:
- Możesz ugotować w nim również inne długie warzywa – marchewki, pietruszki, małego pora, stanowiące bazę dla bulionów i zup.
- Wysoki garnek jest idealny do gotowania makaronu spaghetti.
- Wyposażony w stalowe sito pozwala nawet usmażenia frytek na głębokim tłuszczu.
2 Patelnia do grillowania
To właśnie w maju oficjalnie otwieramy sezon na grillowanie! Mówi się, że grillowanie to już nasz sport narodowy. I nic w tym dziwnego. Uwielbiamy soczyste dania z grilla, przyrządzanie posiłków na świeżym powietrzu i spotkania w gronie znajomych. Jednak nie każdy ma swój ogród czy działkę, gdzie mógłby dać popis swoim kulinarnym umiejętnościom. A i pogoda nie zawsze ku temu sprzyja. Rozwiązanie? Patelnia grillowa! Choć nieco różni się od tradycyjnego grilla węglowego czy gazowego, to i tak stanowi dla niego fajną alternatywę. Patelnia do grillowania cechuje się żeberkową powierzchnią, wzorowaną na grillowym ruszcie. Na takiej patelni usmażymy, a w zasadzie to ugrillujemy, wszystko to, co na klasycznym grillu – burgery, kiełbaski, karkówkę, boczek, ryby, warzywa, a nawet ser halloumi.
Na taką patelnię do grilla polecam wrzucić szparagi, plasterki cukinii i słupki papryki. Bo warto wzbogacić domowe burgery porcją warzyw.
3 Chińska patelnia wok
Różyczki brokuła, słupki kolorowej papryki, fasolka i szparagi. Jak to wszystko razem połączyć i przygotować w ciekawy sposób? A słyszałeś kiedyś o patelni wok? To głęboka chińska patelnia, przeznaczona głównie do „stir-fry”, czyli szybkiego smażenia na mocno rozgrzanym tłuszczu, często połączonego z intensywnym mieszaniem. Intensywne obracanie patelni sprawia, że wrzucone na nią składniki kumulują się na jej środki i nie przypalają się. Patelnie woki w formie dużej misy zapewniają także odpowiednią cyrkulację pary wodnej, która sprawia, że składniki miękną, ale zachowują swoje wartości odżywcze, jędrność i odpowiedni smak. Do kolorowych warzyw warto dorzucić kawałki tofu i makaronu ryżowego. Smak podkręcimy sezamem i sosem sojowym. Taki bukiet różnobarwnych warzyw to zdecydowanie wiosenna potrawa!
4 Garnek do gotowania na parze
Kuchnia wiosenna to kuchnia przede wszystkim pełna zdrowych, warzywnych potraw. Nie mogę zatem nie wspomnieć o garnku do gotowania na parze. To niezbędny element w kuchni każdego, kto stawia na zdrowe, lekkostrawne i pełnowartościowe posiłki. Gotowanie na parze pozwala bowiem zachować znacznie więcej wartości odżywczych zawartych w składnikach, aniżeli gotowanie tych samych produktów w wodzie. Wiosenna potrawa to zatem również taka, którą przygotujemy na parze. Parować możemy warzywa, ziemniaki, ryby, mięso, owoce morza, a nawet ryż i kaszę.
Taki garnek parowy składa się z kilku poziomów. Na dole znajduje się zbiornik, do którego wlewamy wodę, a kolejne nakładane na niego elementy to już sita (garnki z otworami), na znajdują się różne składniki. Może być to garnek wykonany w całości ze stali nierdzewnej lub też taki z połączenia żeliwa i szkła żaroodpornego. Dostępny jest także garnek z ceramiczną podstawą i szklanymi wkładami. W takiej wersji może być użyty nawet w piekarniku!
- Przeczytaj: Jak gotować na parze? Poradnik
5 Komplet garnków emaliowanych
Co jeszcze powinno się znaleźć w naszej wiosennej kuchni? Ja stawiam na komplet garnków emaliowanych. Choć może gościć w naszych kuchniach okrągły rok, to zawsze, gdy patrzę na taki zestaw kolorowych garnków, kojarzy mi się z wiosną. Szczególnie wtedy, gdy garnki emaliowane zdobione są kwiatowymi wzorami. By zakwitła wiosna w kuchni, możesz zdecydować się na soczyście zielony zestaw garnków emaliowanych lub wybrać komplet biały, ale zdobiony kwiecistymi wzorami – polne kwiaty, lawenda, magnolia to tylko niektóre propozycje. Emalia jest bardzo bezpieczna dla naszego zdrowia i środowiska. Nie wydziela szkodliwych substancji i na długo zachowuje swój piękny wygląd. W garnkach ugotujemy pyszne wiosenne zupy – botwinkę, bulion z młodych warzyw, krem ze szparagów, minestrone czy lekkie gazpacho.
Kuchnia wiosenna – przydatne akcesoria
Mogłabym jeszcze tak długo wymieniać, jakie garnki, patelnie czy inne naczynia pomogą nam w przygotowaniu wiosennych potraw… Ale nie mogę zapomnieć także o mniejszych akcesoriach, dzięki którym urozmaicimy nasze menu i przygotujemy dania we wiosennym wydaniu. Co to może być?
- Obieraczka do julienne – pozwoli przygotować makaron spaghetti z marchewki i cukinii.
- Suszarka do sałaty – szybko osuszymy umytą sałatę masłową, by przygotować z niej lekką sałatkę lub kolorowe kanapki.
- Akcesoria do szparagów – oprócz garnka do gotowania, przyda nam się obieraczka do białych szparagów, spinki do związania wielu pędów, a także pojemnik do przechowywania świeżych warzyw.
- Siekacz do ziół – pachnące, aromatyczne zioła od razu wzbogacą każdą wiosenną potrawę! Ziemniaczki z koperkiem, sałata ze szczypiorkiem czy botwinka z pietruszką to niebo dla podniebienia.
Co jeszcze dodalibyście do tej listy? 😉
Spraw, by wiosna w kuchni rozgościła się na dobre! Bo kiedy, jak nie teraz przyrządzić te pyszne, kolorowe i zdrowe potrawy w różnych odsłonach? Gotuj, paruj, grilluj i smaż!