Tofucznica to wegańska wersja jajecznicy, podstawą której jest tofu oraz aromatyczne przyprawy. To bardzo szybkie, sycące śniadanie, nie tylko dla wegan! Zobacz nasz przepis na tofucznicę z pomidorami i szczypiorkiem.
Znam takich, którzy się nabrali i pomylili tofucznicę z jajkami. Ten efekt można uzyskać dzięki fantastycznym przyprawom, których głęboki aromat mocno przypomina żółtko jajka. To tylko dowodzi temu, że niezastąpiony smak i zapach jajecznicy na śniadanie można odtworzyć nawet, gdy jesteś uczulony na jajka lub świadomie zrezygnowałeś z ich spożywania. Mam nadzieję, że moja tofucznica przypadnie Ci do gustu 😉
Reklama
Tofucznica z kurkami, pomidorem i szczypiorkiem – przepis na wegańską “jajecznicę”
Pyszna, aromatyczna tofucznica na śniadanie jest gwarancją udanego dnia!
Persons
1
Składniki
- 1/3 kostki tofu
- pół cebuli
- 3 duże kurki
- pół pomidora
- szczypiorek
- łyżka płatków drożdżowych
- szczypta czarnej soli kala namak
- pieprz
- kurkuma
- 1/3 szklanki wody
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulkę pokrojoną w drobną kostkę.
- Następnie pokrusz w palcach tofu na drobniutkie kawałki. Podsmażaj do lekkiego zarumienienia.
- W tym czasie pokrój kurki i smaż je jeszcze chwilę na dużym ogniu.
- Gdy składniki uzyskają złotobrązowy kolor, dolej odrobinę wody- dzięki temu tofucznica nie będzie zbyt sucha. Jeżeli woda szybko odparuje, dolej jeszcze trochę.
- Najważniejsza w przepisie jest czarna sól kala namak, która dzięki intensywnemu zapachowi siarki nadaje tofucznicy jajeczny aromat. Dodaj jej sporą szczyptę.
- Na koniec wrzuć na patelnię łyżkę płatków drożdżowych i pokrojonego w drobną kostkę pomidora, oraz odrobinę kurkumy, która nada potrawie piękny, żółty kolor.
- Opcjonalnie możesz dorzucić też wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Posyp zielonym szczypiorkiem. Gotowe!