Biały sos przygotowany z mąki, masła, mleka i innych składników to idealny dodatek smakowy do ryżu, potrawki z kurczaka, duszonego mięsa, pulpetów, makaronu, a także gotowanych warzyw na parze. Jak widać, biały sos jest bardzo uniwersalny, dlatego warto znać prosty i szybki przepis na jego wykonanie. Zobacz, jak zrobić domowy, biały sos, który wzbogaci smak Twoich dań!
Biały sos to nie lada wyzwanie! Nie może być zbyt „mączysty”, nie może być też za słony, ale nie może również pozostać bez smaku! Musi smakować wyśmienicie zarówno z białym ryżem, jak i z makaronem. Biały sos możemy użyć do potrawki z kurczaka, drobiowych pulpecików i duszonych mięs. Domowy biały sos zawsze przygotowuję tylko i wyłącznie z własnego rosołu, nie próbowałam jeszcze z żadnej kostki rosołowej i szczerze odradzam, bo nie potrafię wyobrazić sobie jego smaku… Sos robi się bardzo szybko, dlatego uważajmy, by zbyt łatwo go nie popsuć.
Do obróbki składników na sos wystarczy nam rondelek do podgrzewania oraz rózga kuchenna do energicznego mieszania sosu, bez żadnych grudek!
Przepis na biały sos z mąki – do ryżu, potrawki i makaronu
Notatki
Serwuj razem z ryżem, makaronem, potrawką, pulpetami lub warzywami.
Składniki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 litra klarownego rosołu
- 1/2 szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Masło wrzucamy do garnka i podgrzewamy. Kiedy zaczyna się smażyć, dodajemy mąki i energicznie mieszamy, by stworzyć zasmażkę.
- Wlewamy gorący rosół. Dokładne mieszanie jest tu kluczowe, w innym razie powstaną w sosie grudki z mąki i sos nie będzie gładki.
- Dodajemy sól i pieprz. Podczas gotowania sosu dodajemy mleka, doprowadzamy do wrzenia.
- Jeśli sos jest zbyt luźny, dodajemy do mleka mąki i porządnie mieszamy rózgą.
- Pamiętajmy, że podczas gotowania sos zawsze wydaje się mniej gęsty niż po ostygnięciu, więc nie przesadzajmy z mąką.