Domowa pizza wiejska to kompozycja różnych rodzajów wędlin i kiełbasek, a także ostrej papryczki jalapeño. Ten przepis to zdecydowanie propozycja dla amatorów mięsnych i pikantnych dań. Pizza z salami, kabanosem i wędzonym boczkiem na pewno nasyci nas na długo. Ciekawego smaku dodają nie tylko ostre papryczki, ale również odpowiednio dobrane przyprawy oraz domowej roboty sos. Zapraszam na przepis na pizzę po wiejsku!
Pizza wiejska to pizza bez dodatku kolorowych warzyw, za to z różnymi fajnymi wędlinami i kiełbaskami. Pikantności dodają tu papryczki jalapeño oraz ostra papryka w proszku dodana do sosu, który będziemy serwować wraz z pizzą. Danie to od początku do końca przygotowujemy sami – wyrabiamy ciasto, układamy składniki, pieczemy i robimy sos. Domowa pizza z boczkiem, salami, kabanosem, papryczkami i cebulą przypadnie do gustu zwolennikom mięsnych i konkretnych dań. Chodźcie zobaczyć przepis!
Musisz pamiętać, że ciasto na pizzę jest ciastem drożdżowym zatem musi przeleżeć gdzieś w cieple minimum godzinę, zanim zaczniesz układać na nim składniki.
Co się przyda?
- blacha do pizzy – najlepiej okrągła i taka perforowana,
- nóż do pizzy – do szybkiego i łatwego krojenia upieczonego już dania,
- deska do pizzy – do serwowania gotowej pizzy na stół!
Pizza wiejska z salami i kabanosem – przepis
Notatki
Pizzę możesz serwować z różnymi sosami domowej roboty - czosnkowym, ziołowym czy jogurtowym.
Składniki
Sos do pizzy:
- puszka pomidorów lub kartonik przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
- 1/2 łyżki cukru
Ciasto na pizzę:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 7,5 g świeżych drożdży lub 3,5 g suchych instant (1 i 1/2 łyżeczki)
- 1 łyżka soli
- pół łyżeczki cukru
- 1 szklaka ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
- 2 kabanosy
- 2 plasterki wędzonego boczku
- 5 plasterków ostrego salami
- 5 plasterków kindziuka
- 2 papryczki jalapeno
- 1 cebula
- ser żółty do tarkowania
Sposób przygotowania
Sos do pizzy:
- Wszystkie składniki łączymy w miseczce i mieszamy. Jeśli użyłeś puszki pomidorów, możesz zblendować składniki.
Ciasto na pizzę:
- W miseczce z ciepłą wodą (1/2 szklanki) rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na 10 minut.
- Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, cukier, resztę wody, wodę z drożdżami i zagniatamy przez 12-15 minut, aż uzyskamy gładkie, sprężyste ciasto.
- Wyrobione ciasto przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h - 1,5h.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką. Wałek również możemy troszkę oprószyć mąką, będziemy mieli wtedy pewność, że ciasto nie będzie kleiło się ani do stolnicy ani do wałka.
- Jeśli nasza forma do pieczenia jest okrągła, ciasto wałkujemy tak, aby stało się owalne, jeśli mamy blachę prostokątną, staramy się ciasto wyciągać w tym kierunku. Formę wykładamy pergaminem i delikatnie smarujemy oliwą z oliwek. Przekładamy ciasto. Zawijamy przy samym brzegu charakterystyczny, grubszy "wałeczek" ciasta.
- Ciasto smarujemy wcześniej przygotowanym sosem i układamy dodatki.
Dodatki
- Kabanosy, plasterki boczku i kindziuka kroimy. Papryczki jalapeno myjemy i kroimy w wąskie krążki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Układamy wszystkie dodatki na pizzy. Posypujemy startym żółtym serem.
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C, pieczemy pizzę ok. 20 minut, w zależności od stopnia przypiekania ciasta po bokach.