Poznajcie przepis na smażony makaron po wiejsku – z pieczarkami, serem i kiełbasą. To pyszne i aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się jako obiad dla dużej rodziny. Jest sycące i szybkie w przygotowaniu. Smażony makaron to także świetna alternatywa dla carbonary czy tradycyjnego spaghetti bolognese. Spróbujcie sami.
Do przygotowania tego dania przyda Wam się głęboka patelnia, w której bez problemu zmieści się zarówno makaron, jak i reszta składników. Oprócz tego, warto zaopatrzyć się w specjalną tarkę do sera. Dzięki odpowiedniej konstrukcji pozwoli ona na starcie sera bez zbędnych komplikacji.
Reklama
Makaron z pieczarkami, serem i kiełbasą smażony na patelni to świetny pomysł także na lunch do pracy. Bez problemu możemy go podgrzać w kuchence mikrofalowej (pod warunkiem, że nasz lunch box posiada odpowiednie oznakowanie) i cieszyć się nim podczas przerwy obiadowej. Sprawdźcie nasz przepis i dajcie znać, jak Wam smakuje. ?
Przepis na smażony makaron po wiejsku – z pieczarkami, serem i kiełbasą
Persons
4
Składniki
- 300 g makaronu pappardelle
- 250 g kiełbasy śląśkiej
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- ½ koski parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki.
- Cebulę myjemy i obieramy, kroimy w kostkę.
- Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki.
- Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulkę, dodajemy kiełbasę i pieczarki.
- Do ugotowanego makaronu dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, mieszamy. Tak przygotowany makaron wrzucamy na patelnię z cebulą, kiełbasą i pieczarkami. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, dodajemy tarty parmezan i podsmażamy całość przez kilka minut.
- Przed podaniem możemy posypać danie dodatkową porcją parmezanu i udekorować według uznania.