Wariacji na temat tarty jest mnóstwo. Możemy ją podawać zarówno na słodko, jako deser, ale też na słono. Poniżej znajdziecie przepis na wytrawną tartę z łososiem, pomidorami i szparagami. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu koneserowi tart. Smacznego!
Tarta z łososiem i warzywami to świetny pomysł na posiłek dla całej rodziny. Jest sycąca, pachnąca, pyszna i nadaje się do odgrzania, więc bez problemu może stanowić obiad na dwa dni. Jak przygotować wytrawną tartę na kruchym cieście? Zanim przystąpisz do wykonywania przepisu, mam dla Ciebie kilka rad. Przed włożeniem ciasta do piekarnika nakłuj je widelcem oraz obciąż specjalnymi kulkami lub surową fasolą – dzięki temu unikniesz jego wyrośnięcia i pofałdowania. Jeśli chcesz skrócić czas przebywania ciasta w lodówce, włóż je do zamrażalnika i skróć czas o połowę – zamiast godziny w lodówce, pół godziny w zamrażalniku. Mam nadzieję, że powyższe wskazówki uczynią proces gotowania jeszcze przyjemniejszym. Do dzieła! 🙂
Reklama
Co może Ci się przydać?
Tarta z łososiem, pomidorami i szparagami – przepis
Persons
6
Składniki
Farsz:
- 300 g wędzonego łososia
- 1 mały por
- 1/2 pęczka pietruszki
- Pomidor
- Pęczek zielonych szparagów
- 1 łyżka masła (do smażenia)
- Szczypta pieprzu
Sos:
- 50 g masła
- 100 g sera camembert
- 30 g żółtego sera
- 30 ml mleka
- 1 kostka rosołowa
- 120 ml śmietanki 18%
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- Sól do smaku
Ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- Szczypta soli
Sposób przygotowania
Ciasto:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do mąki masło pokrojone na kawałki (ważne, żeby masło wyjąć z lodówki trochę wcześniej, aby nie było twarde). W mące formujemy dziurkę i wbijamy do niej żółtko.
- Zaczynamy zagniatać składniki i stopniowo dolewamy wody. Wyrabiamy ciasto energicznie aż do momentu połączenia się wszystkich składników.
- Formujemy kulę z ciasta, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkujemy do grubości około 0,5 cm.
- Rozwałkowane ciasto układamy w naczyniu do tarty, wykładamy folią aluminiową i obciążamy specjalnymi kulkami albo surową białą fasolą.
- Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyciągamy z piekarnika, ściągamy obciążenie i nakładamy farsz.
Sos:
- W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy bulion oraz sery pokrojone w kostkę i gotujemy aż sery całkowicie się rozpuszczą.
- Dodajemy mleko i śmietankę, zagotowujemy. Na koniec przyprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu.
Farsz:
- Łososia kroimy w kostkę, posypujemy pieprzem i lekko podsmażamy na maśle. Por myjemy, kroimy w krążki i dorzucamy do łososia, smażymy prze chwilę razem.
- Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wody.
- Sos wlewamy na patelnię z łososiem, chwilę razem dusimy.
- Przekładamy na podpieczone ciasto, dodajemy umyte i pokrojone pomidory i szparagi.
- Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.