Mięsne pieczenie zawsze kojarzyły mi się z czymś trudnym do wykonania. A wcale takie nie są. Wystarczy znać kilka podstawowych zasad. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na roladę z boczku pieczoną w rękawie. Z pewnością poradzicie sobie z nim bez problemu.
To idealne danie na rodzinny obiad czy kolację. Świetnie sprawdzi się także podczas świątecznego biesiadowania, ponieważ nasyci się nim wiele osób. Czego będziecie potrzebować do wykonania takiej potrawy? Na pewno rękawa do pieczenia oraz bawełnianego sznurka do związania mięsa. Poza tym dobrej jakości boczku i aromatycznych przypraw. Jesteście gotowi, by zmierzyć się z roladą z boczku? Jestem pewna, że dacie radę. Poniżej znajdziecie przepis. Trzymam kciuki za wasze pieczenie!
Reklama
Rolada z boczku pieczona w rękawie – przepis
Persons
6
Czas Gotowania
1 godzina, 30 minut/y
Total Time
1 godzina, 30 minut/y
Składniki
- 1 kg surowego boczku
- Główka czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki majeranku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1,5 płaskiej łyżki soli
- 2 łyżki oleju
- Rękaw do pieczenia
- Sznurek wędliniarski
Sposób przygotowania
- Myjemy i osuszamy mięso, odcinamy skórę ostrym nożem kuchennym.
- Kroimy mięso na pół, ale nie do samego końca – powinno otworzyć się tak jak książka i stworzyć jeden, większy płat.
- Przeciskamy czosnek przez praskę, dodajemy do niego przyprawy oraz olej i dokładnie mieszamy.
- Wewnętrzną stronę mięsa nacieramy przyprawami.
- Tak przygotowany boczek zwijamy jak roladę, a następnie związujemy specjalnym bawełnianym sznurkiem. Strona nasmarowana przyprawami powinna być zawinięta do środka, a strona bez przypraw, powinna być na zewnątrz.
- Wstawiamy mięso na noc do lodówki.
- Boczek wkładamy do rękawa do pieczenia, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na około 90 minut.
- Przed podaniem odcinamy sznurki.