Carbonara jest klasykiem włoskiem kuchni: to spaghetti z sosem jajecznym i parmezanem, w naszej wersji z boczkiem (zamiast tradycyjnego wieprzowego policzka – guanciale). Zapraszamy na prawdziwą ucztę! Zobacz przepis na makaron carbonara z boczkiem!
Jeżeli włoskie smaki należą do Waszych ulubionych, musicie spróbować mojej carbonary!
Reklama
Spaghetti carbonara – przepis
Pyszne spaghetti z sosem carbonara. Smacznego!
Składniki
- makaron spaghetti
- 100 g boczku (wędzonego lub suszonego)
- 1 mała cebulka
- 50g parmezanu
- 1 szklanka śmietany
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Boczek i cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na dużą patelnię. Smażymy do zarumienienia.
- Śmietanę mieszamy z jajkami oraz przyprawami. Wlewamy ostrożnie na patelnię do smażącej się boczku z cebulką. Gotujemy przez chwilę - jajka nie mogą się ściąć!
- W trakcie przygotowania sosu makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będzie gotowy, odsączamy i wrzucamy do sosu.
- Posypujemy startym serem.
- Podajemy od razu po ugotowaniu i ubieramy listkami świeżej bazylii.