Masz ochotę na wyśmienity makaron z boczkiem w ostrym sosie pomidorowym ze startym serem oraz z nutką czosnku? Dobrze trafiłeś! To rozgrzewające danie szybko syci na długie godziny, więc doskonale sprawdza się jako lunch do pracy. Zobacz przepis na makaron z boczkiem i serem!
Do przygotowania makaronu przydadzą się podstawowe narzędzia: łyżka do makaronu, durszlak oraz uniwersalne szczypce, który znacznie ułatwi nam nabieranie gotowego dania na talerz. Smacznego!
Reklama
Makaron z boczkiem i serem – przepis na obiad
Pyszny makaron - przepis na obiad z penne z boczkiem oraz serem.
Składniki
- pół opakowania makaronu penne
- żółty ser w kostce
- 200g surowego boczku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów
- listki bazyli
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy boczek pocięty na cienkie paseczki. Smażymy kilka minut, aż boczek zrumieni się i stanie się kruchy. Podsmażony boczek odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tyle tłuszczu ile się da.
- Gotujemy makaron penne. Pilnujmy, aby był al dente, ponieważ na końcu trafi do sosu i wchłonie jeszcze trochę wody, co spowoduje, że zdąży nabrać idealnej miękkości.
- Czosnek oraz papryczkę chilli drobno siekamy i podsmażamy chwilę na patelni w tym samym tłuszczu co uprzednio boczek.
- Dodajemy na patelnię pomidory z puszki. Dusimy przez 15 minut co jakiś czas mieszając.
- Do przygotowanego sosu dodajemy wcześniej usmażony boczek. Dusimy jeszcze przez chwilę. Dorzucamy makaron penne i mieszamy wszystko porządnie.
- Na talerz podajemy ze startym na tarce o dużych oczkach serem żółtym, ozdabiamy listkami bazyli.