Udko z indyka pieczone po bawarsku to propozycja dla amatorów słodko-kwaśnych dań. Mięso zanurzone w piwie i miodzie nabiera cudownego smaku, aromatu i złocistej barwy. Może być serwowane zarówno na codzienny obiad, jak i bardziej uroczyste okazje. To ciekawe urozmaicenie dla tak popularnego kurczaka. Zobacz prosty i bardzo apetyczny przepis na udko z indyka pieczone w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, w którym nabiera soczystości i kruchości.
Ile miejsc na świecie tyle smaków. Każdy region ma swoje specjały i pyszności, do których wraca się z utęsknieniem lub omija z daleka. 😉 W Bawarii nauczyłam się jeść cienko krojony żółty ser ze świeżo mielonym pieprzem, precle posypane gruboziarnistą solą morską i potrawy doprawiane piwem. Bawarskie przysmaki uświetniają pikniki i festyny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je we własnym domu. Udka z indyka duszone w piwie smakują prawie jak te na October Fest! Polecam przepis na pieczone w piwno-miodowej zalewie udo indycze 🙂
Uda z indyka są większe niż udka z kurczaka, dlatego przygotuj pojemne naczynie żaroodporne. To najlepsza opcja – nakrycie naczynia pokrywką sprawia, że indyk stanie się soczysty i aromatyczny. Dopiero pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę, by uda indycze nabrały złocistej barwy. Dobrym rozwiązaniem są też brytfanny z aromatyzerem, które posiadają specjalny otwór w uchwycie pokrywy – nie musisz zdejmować pokrywki, by podlać mięso wodą, bulionem czy sosem.
Udo z indyka pieczone w piwie i miodzie – przepis
Notatki
Serwuj na lekkiej sałatce z roszponki i pomidorków koktajlowych.
Składniki
- 2 uda z indyka
- 2 szklanki jasnego piwa
- 3 łyżki miodu + 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- sól i pieprz
- suszony majeranek
- ząbek czosnku
Sposób przygotowania
- Uda z indyka umyj, natrzyj solą, dopraw pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i suszonym majerankiem. Możesz użyć również innych ziół. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.
- Cebulę i marchewkę pokrój na talarki. Cebulę dodatkowo podziel na krążki. Warzywa ułóż na dnie brytfanny. Udka indycze przełóż do na cebulę i marchewkę do naczynia żaroodpornego.
- Nagrzej piekarnik do 180C, wstaw naczynie z udkami i piecz 25-30 minut.
- W międzyczasie do garnka wlej piwo, dodaj miód, cukier trzcinowy i sos sojowy. Gotuj na wolnym ogniu, aż płyn nabierze ciemniejszego koloru i zacznie lekko gęstnieć.
- Wyjmij blachę z udka indyka, zalej mięso piwno-miodową zalewą, włóż naczynie ponownie do pieca i piecz ok. 1 godziny.