Łódeczki z ziemniaków najlepiej smakują tuż po wyjęciu z piekarnika – na gorąco, koniecznie w gronie przyjaciół oraz towarzystwie zimnego piwa! To doskonała przekąska na imprezę, a zwłaszcza do wspólnego oglądania meczu. Sprawdzi się także jako dodatek do obiadu. Poznaj przepis na łódeczki ziemniaczane z serem i boczkiem!
Te łódeczki na pewno sprawią wszystkim gościom uciechę. Szybko sycą, są pikantne i gorące, doskonale komponują się z zimnym jasnym piwem. Odkąd zrobiłam je pierwszy raz dla przyjaciół, serwuję je zawsze podczas niezobowiązujących spotkań 🙂 Smacznego!
Reklama
Łódeczki ziemniaczane z serem i boczkiem – przepis
Amerykański łódeczki ziemniaczane z boczkiem i serem cheddar.
Autorką przepisu jest Katarzyna Nadkańska z instagrama @cathytonnelier
Autorką przepisu jest Katarzyna Nadkańska z instagrama @cathytonnelier
Persons
4
Składniki
- 6 średnich ziemniaków
- 250 g sera cheddar
- 100g wędzonego boczku w plastrach
- cebulka dymka
- papryczki jalapeno (według uznania)
- sól, pieprz
- olej
- kwaśna śmietana 18%
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200 C.
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj, nakłuj widelcem w kilku miejscach, a następnie posmaruj olejem i oprósz solą i pieprzem.
- Ziemniaki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 45 - 60 minut.
- W międzyczasie usmaż boczek na chrupko, odsącz na ręczniku papierowym, a potem połam na drobne kawałki.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulkę wraz z łodygą drobno posiekaj.
- Wyjmij upieczone ziemniaki, ale nie wyłączaj piekarnika! Włóż do niego puste żeliwne naczynie, aby się rozgrzało.
- Gdy ziemniaki po upieczeniu przestygną, przetnij je wzdłuż na pół. Większą część miąższu usuń łyżką. Nie będziesz go już używać, ale możesz go wykorzystać w swojej kuchni np. robiąc puree ziemniaczane do obiadu.
- Wydrążone łódeczki przypraw solą i pieprzem, następnie nadziej startym serem. Pamiętaj, że cheddar się rozpuści i straci objętość, więc warto dodać go więcej!
- Następnie posyp łódeczki pokruszonym bekonem, ułóż na żeliwnym naczyniu do zapiekania i wstaw ponownie do rozgrzanego piekarnika na około 5 minut.
- Gdy ser ładnie się roztopi, wyjmij ziemniaki z piekarnika. Udekoruj plastrami papryczki jalapeno oraz posyp posiekaną cebulką. Serwuj z kwaśną śmietaną.
Oryginalny przepis na łódeczki ziemniaczane pochodzi z lat siedemdziesiątych ze Stanów Zjednoczonych. Aby je wykonać, skorzystałam z żeliwnej patelni, która długo trzyma ciepło i pozwala utrzymać łódeczki z odpowiedniej temperaturze przez dłuższy czas.