Pasztet to idealny dodatek do domowego, chrupiącego chleba. Dzisiaj chciałabym Wam przekazać przepis na domowy pasztet wieprzowo-drobiowy z kurczaka, wątróbki, łopatki wieprzowej i boczku. Taki domowy pasztet mięsny to świetna alternatywa dla gotowych produktów, które możemy kupić w supermarkecie.
Możemy wzbogacić go o różne warzywa i owoce, jak na przykład pomidor, papryka czy żurawina. Wszystko zależy od naszych upodobań kulinarnych. Sprawdzi się świetnie na przykład na kanapce – idealnie skomponuje się z kiszonym ogórkiem, sałatą i musztardą. Pewnie już nie możecie się doczekać, więc podaję przepis. Do dzieła!
Reklama
To może Ci się przydać:
Przepis na domowy pasztet wieprzowo-drobiowy
Persons
1
Czas Gotowania
1 godzina, 55 minut/y
Total Time
1 godzina, 55 minut/y
Składniki
- 3 udka z kurczaka
- 700 g kg łopatki wieprzowej
- 500 g boczku surowego
- 250g wątróbki drobiowej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- Sól
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 bułki namoczone w wodzie
- 3 jajka
- Wywar z gotowania mięsa (jeśli mięso jest suche)
- Łyżka smalcu
- Przyprawa do pasztetów (2 łyżeczki na 1 kg gotowego farszu)
Przyprawa do pasztetu:
- 5 g ziaren białego pieprzu
- 5 g ziaren czarnego pieprzu
- 5 g papryki słodkiej
- 5 g liści laurowych
- 5 g goździków
- 4 g suszonego tymianku
- 4 g suszonej bazylii
- 4 g gałki muszkatołowej
- 4 g imbiru
- 2 g papryki ostrej
- 2 g suszonego majeranku
Sposób przygotowania
- Wszystkie przyprawy mielimy drobno przy pomocy młynka do przypraw lub moździerza. Jeśli nie mamy takiej możliwości, możemy skorzystać z gotowych mieszanek.
- Udka kurczaka wkładamy do dużego garnka z wodą. Do nich dodajemy pokrojony boczek, łopatkę oraz wyczyszczoną wątróbkę. Wielkość kawałków dopasowujemy do wielkości otworu naszej maszynki do mięsa.
- Do mięs dodajemy wszystkie warzywa, sól, ziarna pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie.
- Mięso gotujemy do momentu, w którym delikatnie rozmięknie. Należy uważać, aby go nie rozgotować, ponieważ pasztet będzie suchy.
- Uwaga: Warzywa zmiękną podczas gotowania szybciej niż mięso. Należy je wtedy wyciągnąć, a mięso gotować dalej.
- Podgotowane mięso wyciągamy z wywaru. Wywar pozostawiamy do ewentualnego podlania masy pasztetowej, jeśli okaże się zbyt sucha.
- Mięso z kurczaka oddzielamy od kości. Całe mięso mielimy w maszynce dwukrotnie.
- Przy trzecim mieleniu dodajemy bułkę nasiąkniętą i odsączoną z wody oraz warzywa.
- Dodajemy sól oraz wcześniej przygotowaną przyprawę do pasztetu i wyrabiamy pasztet rękoma.
- Dodajemy jajka i dalej wyrabiamy, w razie potrzeby doprawiamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
- Gotową masę wykładamy na blachę wysmarowaną smalcem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy wilgotną dłonią. Pasztet pieczemy półtorej godziny. Po wyjęciu studzimy i wkładamy do lodówki.
Zajrzyjcie także do naszego wpisu o tym, jaka jest najlepsza forma do pieczenia pasztetu.