Zupa meksykańska z mięsem mielonym, kukurydzą, czerwoną i białą fasolą to nie lada gratka dla amatorów pikantnych i sycących dań. Wieprzowo-wołowe pulpeciki sprawiają, że danie jest naprawdę konkretne, dlatego będzie świetnym pomysłem na obiad. Odpowiednio dobrane przyprawy dodają zupie niepowtarzalnego smaku, pikantności i rozgrzewających właściwości.
Przepis na zupę meksykańską z klopsikami odkryłam niedawno, ale od tamtego momentu przygotowałam ją już wiele razy. Uwielbiam! Za to, że jest lekko pikantna, a przede wszystkim, że jest bardzo sycąca. Taka meksykańska zupa z pulpetami przypadnie do gustu miłośnikom meksykańskiej kuchni, dań mięsnych i ostrych potraw. Danie o bardzo ciekawym smaku, z dużą ilością różnych składników oraz przypraw – z pewnością może stanowić danie główne. Polecam podawać ją z grzankami lub świeżym pieczywem pszennym czy razowym. Zapraszam na przepis!
Co może Ci się przydać?
Warto samodzielnie mielić mięso w domu, masz wtedy pewność, co do jego jakości. Pomoże Ci w tym maszynka do mielenia mięsa. Taki sprzęt okaże się przydatny także przy mieleniu ziemniaków na kopytka. 🙂 Nieodzowna okaże się również patelnia z powłoką nieprzywierającą, na której usmażyć pulpeciki tylko na niewielkiej ilości oleju. To do dzieła!
Zupa meksykańska z klopsikami, fasolą i kukurydzą – przepis
Notatki
Zupę serwuj dodatkowo z grzankami lub świeżym pieczywem.
Składniki
- 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1/2 łyżki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego (do klopsików)
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Mięso mielone przypraw solą i pieprzem, wymieszaj i formuj w małe kuleczki. Obtocz w mące.
- Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką, smaż klopsiki na oleju z każdej strony po 10-15 minut.
- Papryki umyj, wytnij gniazda nasienne, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, pokrój w piórka i na podsmaż na patelni razem z papryką (około 10-15 minut). Podczas smażenia możesz trochę podlać je wodą. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Do dużego garnka wylej całą zawartość puszek – fasolkę czerwoną, białą oraz kukurydzę (wraz z zalewami). Dolej około 300 ml wody. Doprowadź do wrzenia, dodaj podsmażone warzywa. Dodaj wszystkie przyprawy oraz przecier pomidorowy. Gotuj przez 10 minut. Na końcu gotowania dodaj klopsiki.