Tradycyjna zupa rybna z karpia to ciekawa pozycja w menu wigilijnym. Szczególnie, jeśli jest podawana z łazankami domowej roboty. Jak ugotować zupę rybną z karpia na Wigilię? Oprócz ryby potrzebna nam będzie także włoszczyzna, cebula i aromatyczne przyprawy. Przepis na zupę rybną z karpia jest z pewnością wart wypróbowania – zapraszam!
Uwielbiam zupy pod różnymi postaciami, ale na Wigilię przygotowuję coś naprawdę specjalnego! Oprócz zupy grzybowej i barszczyku z uszkami, na moim stole gości także zupa rybna z karpia – czasem zabielana, a czasem nie. Choć niektórzy domownicy nie od razu się do niej przekonali, to po spróbowaniu, zupa z karpia na stałe weszła do ich repertuaru ulubionych potraw wigilijnych. Zastanawiasz się, jak ugotować zupę rybną z karpia? Już podrzucam przepis!
Podstawą udanej zupy rybnej jest dobrze oczyszczona ryba. Na pewno pomocne okażą się tu różnego rodzaju akcesoria do ryb, takie jak deska do oprawiania z uchwytem podtrzymującym ogon, skrobaczka do ryb czy pęseta do ości. Takie przybory znacznie usprawniają prace w kuchni. Gotowa zupa rybna z karpia, jeśli ma być serwowana na Wigilię, najładniej zaprezentuje się w białych, porcelanowych miseczkach.
Wigilijna zupa rybna z karpia – przepis
Notatki
Zupa rybna najlepiej smakuje po kilku godzinach od przygotowania, kiedy smaki zdążą się przegryźć. Jeśli przygotowujesz zupę z karpia na Wigilię, możesz zacząć jej przygotowanie dzień wcześniej lub z samego rana. Powodzenia!
Składniki
- 1 karp oczyszczony i pokrojony
- 2,5 litra wody
- włoszczyzna - marchew, pietruszka (korzeń), por, seler, cebula
- pieprz (kilka ziarenek)
- ziele angielskie (kilka listków)
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Dodatkowo:
- 3 płaskie łyżki mąki
- pół szklanki śmietany 18%
Sposób przygotowania
- Warzywa obierz, umyj i przełóż do garnka w całości. Cebulę pozostaw w łupinie, by nadała wywarowi złoty kolor. Zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj około 30 minut, do miękkości warzyw.
- Po tym czasie, przecedź wywar przez sito, odłóż włoszczyznę na bok.
- Do wywaru dodaj oczyszczonego i pokrojonego karpia i gotuj kolejne 30 minut. Ponownie przecedź wywar, by nie mieć w zupie żadnych ewentualnych ości. Karpia odłóż na bok.
- Podgotowane warzywa z wywaru – marchewkę, pietruszkę, por i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do czystego wywaru bez ryby.
- Wyjęte z wywaru kawałki karpia oczyść z ości. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Rybę i natkę dodaj do zupy. Dopraw do smaku.
- Możesz przygotować także wersję zabielaną. Wystarczy, że przed dodaniem ryby i zieleniny, zabielisz zupę mąką wymieszaną w śmietance.
- Serwuj z ugotowanymi ziemniakami lub łazankami.