Bardzo smaczna sałatka, szybka w przygotowaniu, smakuje każdemu! Tuńczyka z puszki możemy wykorzystać do różnych dań – dziś proponujemy sałatkę w towarzystwie jajka i żółtego sera, czyli dużo białka i kalorii! Zobacz przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem.
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem – przepis
Składniki
Składniki sałatki:
- 2 puszki tuńczyka (w oleju)
- 4 jajka
- 1 pomidor
- 1 puszka kukurydzy
- kilka listków sałaty lodowej
- 1 pęczek szczypiorku
Składniki dressingu:
- 2 łyżki ketchupu
- 4 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Jajka gotujemy na twardo, czekamy aż ostygną.
- Tuńczyka rozdrabniamy, wrzucamy do miski, w której będziemy mieszać wszystkie składniki.
- Po ostygnięciu jajka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dorzucamy do tuńczyka.
- Kukurydzę odsączamy, pomidora kroimy w kostkę, sałatę kroimy na paski, szczypiorek siekamy, dorzucamy do miski.
- Ketchup mieszamy z majonezem oraz wszystkimi przyprawami. Porządnie mieszamy. Łączymy z sałatką.
- Gotowe danie przekładamy do mniejszych salaterek.