Oto nasza propozycja na sałatkę z tuńczykiem z pysznymi warzywami i dressingiem o sprawdzonym smaku, dzięki któremu na pewno zachwycimy domowników i gości. Zapraszamy do spróbowania treściwej i pysznej sałatki z tuńczykiem i fasolą!
Musimy Wam zdradzić, że sos do tej sałatki jest zabójczy – dzięki połączeniu płynnego miodu, octu balsamicznego, oliwy i soku z cytryny osiągamy kulinarny majstersztyk. Musicie tego spróbować! 🙂
Reklama
Sałatka z tuńczykiem i białą fasolą – przepis
Notatki
Dressing polecam przygotować w pojemniku, który można szczelnie zamknąć. Najlepiej aby był to mały słoik.
Składniki
Składniki sałatki:
- 1 puszka białej fasoli
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka tuńczyka w oliwie
- garść pomidorków koktajlowych
- ulubiona sałata
- 1/3 pęczka szczypiorku
- 1/3 pęczka natki pietruszki
Składniki dressingu:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
Sposób przygotowania
- Tuńczyka odcedzamy i rozdrabniamy widelcem. Wrzucamy do większej miski.
- Fasolę również odcedzamy, dorzucamy do tuńczyka.
- Czerwoną cebulę oraz pomidorki myjemy, kroimy, wrzucamy do sałatki. Szczypiorek oraz pietruszkę siekamy, dodajemy do reszty. Dorzucamy kilka liści sałaty i znów mieszamy.
- Do osobnego naczynia wlewamy wszystkie składniki na dressing, energicznie mieszamy, by wszystkie składniki połączyły się. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.