Miękka gruszka, chrupiące orzechy i aromatyczny ser… Brzmi pysznie, prawda? I tak też smakuje! Jesień zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto wprowadzić do swojego menu przepisy zawierające orzechy i gruszki. Jeśli nie macie pomysłu, jak wkomponować je w codzienny jadłospis, przedstawiam Wam przepis na sałatkę z selerem naciowym, gruszką i orzechami włoskimi. Do tego ser pleśniowy, kiełki i miodowy dressing. Palce lizać!
To połączenie to prawdziwa bomba witaminowa. O właściwościach gruszek, a także innych owoców, które warto jeść jesienią, przeczytacie w odrębnym wpisie. To, na co chciałabym dzisiaj zwrócić uwagę, to przyprawa o enigmatycznej nazwie czubryca. Mieszanka przypraw na bazie cząbru górskiego jakiś czas temu zawitała do mojej kuchni i od tamtej pory często używam jej do przyprawiania dań takich jak leczo, gołąbki w sosie pomidorowym, zapiekanka ziemniaczana, czy właśnie różnego rodzaju sałatki. Gdy jej używam, rezygnuję z soli, a tym samym czynię moje dania zdrowszymi. Dajcie znać, czy spotkaliście się wcześniej z tą przyprawą i co o niej sądzicie. Ja tymczasem podzielę się z Wami przepisem na sałatkę z selerem naciowym, gruszką i orzechami włoskimi. Gotowi? Do dzieła!
Co może Ci się przydać?
Sałatka z selerem naciowym, gruszką i orzachami włoskimi – przepis
Składniki
Sałatka:
- 1 duża gruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- Garść orzechów włoskich
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- Garść ulubionych kiełków, np. rzeżuchy lub słonecznika
Sos:
- 2 łyżki miodu
- sok z połowy cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- Czubryca czerwona, pieprz (jeśli nie masz czubrycy, możesz dodać po prostu soli)
Sposób przygotowania
Sałatka:
- Umyj i pokrój gruszkę i łodygi selera.
- Orzechy upraż na mocno rozgrzanej, suchej patelni.
- Ser pokrój w kostkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki, polej sosem i posyp kiełkami.
Sos:
- Połącz ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.