Prosty przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z dojrzewającą szynką kindziuk, żółtym serem i natką pietruszki. Takie zawijaski są doskonałe jako przekąski na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy. Dobrze smakują jako samodzielne danie, a także w towarzystwie sosów – czosnkowego czy koperkowego. Roladki z ciasta francuskiego możesz przygotować również z innymi dodatkami – z inną szynką, serem feta czy szpinakiem.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką kindziuk to przepis na to, jak ożenić najbardziej flagowy przysmak kuchni litewskiej z przybyłym do nas z Francji pysznym kruchym ciastem! Dla mnie takie połączenie to poezja… I dla moich gości również! Ostatnio bardzo często przygotowuję takie zawijaski z ciasta francuskiego z szynką i serem, a moi znajomi są testerami każdej wariacji na temat tego przepisu. Mając gotowe ciasto, ślimaki przygotowuje się naprawdę szybko i prosto. Chodźcie się przekonać!
Gotowe ślimaczki serwuję na stół w porcelanowej misce kwadratowej, która sprawia, że nawet proste danie zostanie podane w eleganckim stylu.
Przepis na ślimaki z ciasta francuskiego z szynką kindziuk i serem
Notatki
Roladki z ciasta francuskiego możesz podać w towarzystwie domowej roboty sosów - czosnkowego czy koperkowego.
Składniki
- gotowe ciasto francuskie
- 10 plasterków kindziuka (może być też inna szynka)
- 3/4 szklanki startego żółtego sera
- natka pietruszki
- 2 łyżki ostrego ketchupu
Dodatkowo
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Wyjmij ciasto francuskie z lodówki, rozłóż na macie silikonowej i lekko rozwałkuj. Posmaruj ciasto ketchupem i posyp startym żółtym serem.
- Plasterki szynki pokrój w kosteczkę i rozłóż na warstwie sera.
- Natkę pietruszki umyj, posiekaj specjalnym siekaczem do ziół lub nożyczkami i przełóż na płat ciasta.
- Rozkładając składniki, pamiętaj by zostawić więcej odstępu przy jednym z dłuższych brzegów.
- Ciasto francuskie zacznij ciasno zwijać od najdłuższego boku, aż do samego końca. Roladę zawiń w papier aluminiowy i włóż do schłodzenia do lodówki. Po wyjęciu z lodówki pokrój walec na mniejsze roladki.
- Na blaszce do pieczenia rozłóż pergamin, wyłóż na niego utworzone ślimaczki. W miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch oraz brzegi zawijasków, najlepiej za pomocą pędzelka silikonowego.
- Piekarnik nagrzej do 200°C, włóż do niego blachę ze ślimakami i piecz 15 minut.
Możesz pokusić się także o przygotowanie domowego ciasta francuskiego! Choć to wieloetapowe zadanie, to może jednak warto spróbować? Instrukcja krok po kroku tutaj: Jak zrobić domowe ciasto francuskie?