Pasta z suszonych pomidorów i czarnych oliwek to doskonały dodatek do kanapek, chrupiących grzanek, krakersów, zapiekanek, a nawet makaronów i warzyw. Przepis na domową pastę kanapkową, która doda smaku nawet kromce chleba, jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dlatego warto spróbować! Jak zrobić taką pastę z suszonych pomidorów i innych dodatków? Zapraszam po przepis.
Pasty są bardzo fajnym dodatkiem do różnego rodzaju kanapek, zapiekanek, grzanek i innych przekąsek. Smaczna pasta, szczególnie ta domowej roboty, może nawet zastąpić ketchup czy majonez. Będzie też świetną alternatywą dla kupnych smarowideł kanapkowych i nada przekąsce ciekawego smaku. Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie domowej roboty pasty – ze sprawdzonych składników i bez żadnych konserwantów. Dzisiaj serwuję przepis na aromatyczną pastę z suszonych pomidorów i czarnych oliwek. Smak pasty dopełniają takie dodatki jak parmezan, bazylia i natka pietruszki.
Reklama
Przygotowaną pastę najlepiej przechowywać w lodówce w szklanym słoiczku typu weck, a na stół serwować w miseczkach do dipów. Zapewniam, że zniknie w mgnieniu oka!
Pasta kanapkowa z suszonych pomidorów i oliwek - przepis
Przepis na prostą pastę kanapkową z suszonych pomidorów, czarnych oliwek, parmezanu i innych dodatków.
Składniki
- 1/2 szklanki pomidorów suszonych
- 1/2 szklanki czarnych oliwek (bez pestek)
- 200 ml koncentratu pomidorowego
- 150 g tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- sól do smaku
Sposób przygotowania
- Suszone pomidory zalej gorącą, zagotowaną wodą i odstaw na 20 minut. Po ostudzeniu, dokładnie odsącz i pokrój w kosteczkę.
- Oliwki drobno pokrój. Natkę pietruszki posiekaj. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę do czosnku.
- Wszystkie posiekane składniki wrzuć do blendera. Dodaj koncentrat pomidorowy, tarty parmezan, przyprawy, wyciśnięty sok z cytryny i oliwę z oliwek. Miksuj przez 2 minuty, aby składniki dobrze się rozdrobniły i połączyły.
- Pastę przełóż do słoiczka weck i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.
- Pasta z suszonych pomidorów i oliwek może być także świetnym dipem do różnego rodzaju przekąsek. Zaserwuj pastę na stół w małych miseczkach do dipów, które są wprost idealne do tego typu smarowideł i sosów.