Sałatka brokułowa to nie tylko doskonały pomysł na szybki i zdrowy poczęstunek dla niespodziewanych gości, ale także dobra propozycja na lekki obiad czy kolację. Taki posiłek może również stanowić świetną alternatywę dla kanapek do pracy. Wariacji na temat sałatki brokułowej może być mnóstwo – dla osób, które nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa, przygotowaliśmy przepis na sałatkę brokułową z boczkiem.
Od dawna wiadomo, że zielone warzywa to samo zdrowie, ale czy wiedzieliście, że brokuły zawierają więcej witaminy C niż cytrusy? Stanowią one także bogate źródło witaminy A, B1 i B2. Dzięki temu pomagają regenerować układ odporności, mózg i kości. Przyrządzając sałatkę brokułową z boczkiem należy pamiętać, aby nie gotować brokułu zbyt długo, ponieważ straci wtedy część swoich dobroczynnych właściwości.
Poniższy przepis na sałatkę brokułową z boczkiem możecie dowolnie modyfikować i dodawać ulubione składniki – na przykład pestki słonecznika, ser feta lub pomidory. Aby posiłek nie tylko pysznie smakował, ale też dobrze się prezentował, możemy zaserwować go w pięknych salaterkach i miseczkach.
Reklama
Co może Ci się przydać?
- Shaker do sosu – do przygotowania dressingu do sałatki
- Łyżki do sałatek – aby bez problemu wymieszać danie przed podaniem domownikom lub gościom
- Patelnia – do podsmażenia boczku
Sałatka brokułowa z boczkiem – przepis
Persons
2
Składniki
Sałatka:
- 1 cały świeży brokuł
- 150 g wędzonego boczku
- 1 czerwona cebula
- olej lub oliwa do smażenia
- szczypta soli
- garść sałaty – np. roszponki lub rukoli
Dressing:
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z pestek winogron
- 1/2 łyżki octu
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
Przygotowanie sałatki:
- Dokładnie umyj brokuł i podziel go na różyczki.
- Do wrzącej, osolonej wody wrzuć umyte różyczki brokułu. Gotuj je przez 3-5 minut.
- Umyj i obierz, a następnie pokrój cebulę w drobną kosteczkę. Nie poddawaj jej żadnej obróbce termicznej.
- Na patelni z odrobiną oleju podsmaż pokrojony boczek przez 5-7 minut.
- Tak przygotowane składniki wymieszaj w misce z wcześniej umytą i osuszoną sałatą. Wybierz swoją ulubioną, na przykład rukolę lub roszponkę.
Dressing:
- Do oliwy z oliwek dodaj ocet, zioła prowansalskie, pieprz, cukier oraz sól. Całość wymieszaj. Możesz w tym celu użyć specjalnego shakera do sosu lub wykorzystać w tym celu szklankę i łyżeczkę.
- Sałatkę polej dressingiem tuż przed podaniem, dzięki temu liście sałaty nie zmiękną, a całe danie będzie prezentowało się i smakowało wybornie.