Przepis na parówki mumie w cieście francuskim możesz wykorzystać na Halloween, ale i na każdą inną imprezę. Jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, a przy tym wszystkim bardzo smaczny. Wybierz ulubione kiełbaski – parówki lub kabanosy i przygotuj je w cieście francuskim z serem i cebulą. Jak zawijać i ile piec? Zobacz nasz przepis!
Parówki lub kabanosy w cieście francuskim to danie, które możesz przygotować na wcześniejszą kolację lub jako ciepłą przekąskę na domówkę. Owinięte ciastem francuskim kiełbaski przypominają mumie, dlatego wystarczy dorobić im oczy (np. z serka i ziarenek pieprzu), by zaserwować je jako przekąski na Halloween. Co istotne, gdy używamy gotowego ciasta, wykonanie przepisu na parówki/kabanosy w cieście francuskim z dodatkami nie zajmuje więcej niż 15 minut. Oczywiście trzeba dodać do tego jeszcze czas oczekiwania, aż przekąski się upieką, ale to już robota piekarnika! Do przepisu na kiełbaski w cieście francuskim możesz dodać nie tylko ser i cebulkę, ale również inne dodatki – pieczarki, paprykę, świeże zioła.
Co może Ci się przydać?
- mata silikonowa i wałek do ciasta – do rozwałkowania ciasta francuskiego,
- radełko do ciasta – do szybkiego podzielenia ciasta na cienkie paski,
- miseczki do dipów – do podawania kiełbasek w cieście francuskim z różnymi dipami.
Parówki / kabanosy mumie w cieście francuskim z serem – przepis
Notatki
Kiełbaski w cieście francuskim możesz przeobrazić w parówki/kabanosy mumie. Wystarczy, że zrobisz im oczka z białego serka lub majonezu i ułożysz na nich ziarenka pieprzu.
Składniki
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 4-5 sztuk parówek/kabanosów/ulubionych kiełbasek
- 2 duże plastry żółtego sera
- 1/2 cebuli
- jajko
- 2 łyżki ketchupu
Sposób przygotowania
- Rozwiń płat ciasta francuskiego, delikatnie je rozwałkuj na macie stołowej. Potnij ciasto na paski o szerokości ok. 1 cm.
- Plastry żółtego sera pokrój na cienkie paseczki. Cebulkę drobno posiekaj.
- Na środku każdej kiełbaski zrób delikatne nacięcie i nałóż w nie odrobinę cebulki.
- Każdy pasek ciasta francuskiego posmaruj ketchupem. Ułóż na nich po pasku sera. Tak przygotowanymi paskami ciasta owijaj każdą parówkę. Zacznij od czubka kiełbaski, zostaw małą przestrzeń na ewentualną buźkę (jeśli przygotowujesz przekąski na Halloween) i owijaj dalej do końca lub do połowy parówki/kabanosa.
- Zawinięte przekąski ułóż na dużej blaszce wyłożonej pergaminem, w odległości około 2 cm od siebie.
- Ciasto francuskie posmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka silikonowego.
- Nagrzej piekarnik do 200°C. Kiełbaski w cieście francuskim włóż do rozgrzanego piekarnika na 20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Jeśli wolisz, możesz samemu przygotować ciasto francuskie. To dość czasochłonny proces, który wymaga kilkukrotnego rozwałkowywania ciasta i wkładania go na kilka godzin do lodówki, ale może warto spróbować? Przepis krok po kroku znajdziesz tutaj: Jak zrobić domowe ciasto francuskie?