Uwielbiam tę owocową tartę – delikatne masło orzechowe rozpuszcza się w ustach, a po chwili ten smak przełamują lekko kwaskowate wiśnie. Dzięki temu ten wypiek nie jest jednostajnie słodki. Poznaj przepis tartę na słodko z wiśniami i masłem orzechowym!
Obiecuję Wam, że ta tarta Was zachwyci. Jest sycąca, owszem, ale dzięki temu wystarczy jeden kawałek, by w pełni rozkoszować się tym fantastycznym smakiem. Mocno orzechowa tarta z wiśniami jest ostatnio moim numerem jeden wśród ulubionych przepisów. Spróbujcie i przekonajcie się o tym sami! Smacznego!
Reklama
Tarta z owocami i masłem orzechowym – przepis
Przepis na tartę na słodko z wiśniami i masłem orzechowym. Mniam! 🙂
Autorką przepisu jest Iwona Biernacka z instagrama iwnbrnck
Autorką przepisu jest Iwona Biernacka z instagrama iwnbrnck
Składniki
Spód:
- 400g daktyli
- 20g kakao
- 60g masła orzechowego
- 240g płatków owsianych
- 60g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
- 50g wiórek kokosowych
Masa:
- 500g mascarpone
- 25g syropu klonowego
- słoiczek (220g) dżemu 100% z wiśni
Polewa:
- 150g gorzkiej czekolady
- 120ml mleka 1,5% tł.
- garść orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania
- Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzamy i blendujemy na gładką masę.
- Dodajemy kakao, masło orzechowe, płatki owsiane, olej kokosowy i wiórki. Łączymy ze sobą składniki i powstałą masą wylepiamy natłuszczoną formę do tarty o średnicy 28 cm. Odstawiamy do lodówki, aż składniki się scalą i schłodzą.
- Następnie mascarpone mieszamy z syropem klonowym i rozsmarowujemy na spodzie.
- Dżem wiśniowy rozprowadzamy na mascarpone i wykałaczką lekko mieszamy z masą mascarpone.
- Czekoladę drobno kroimy i łączymy z ciepłym mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia czekolady i całkowitego połączenia składników.
- Wylewamy na wierzch tarty i wyrównujemy. Dekorujemy orzeszkami. Schładzamy w lodówce. Gotowe!