Te kruche ciasteczka mają maślano-migdałowy posmak, są dość miękkie, ładnie wyrastają. Aby nadać im ciekawą formę, znajdźcie wykrawacze w zabawnych, pomysłowych kształtach lub zróbcie kolorową polewę. Ogranicza Was tylko wyobraźnia! 😉 Zobacz niezawodny przepis na kruche ciasteczka.
Aby ciasteczka zyskały na oryginalnym, apetycznym wyglądzie, warto sięgnąć po:
Reklama
- Stemple do ciastek. Wystarczy odbić na okrągłych ciasteczkach stempelek z wybranym wzorem, aby cała blacha zamieniła się w małe dzieła sztuki.
- Szpryce cukiernicze. Takie dekoratory pozwalają na tworzenie precyzyjnych rysunków na kruchych ciasteczkach, ciastach i tortach.
Pamiętajcie, że tworzenie udekorowanych kruchych ciasteczek to idealna zabawa i dla dużych, i dla małych wielbicieli słodyczy i wypieków. Dzięki różnym przyborom do dekoracji ciast zagwarantujecie dzieciakom fantastyczną zabawę!
Ciasteczka kruche – przepis podstawowy
Kruche ciasteczka z waniliową nutą.
Czas Przygotowania
1 godzina, 15 minut/y
Total Time
1 godzina, 15 minut/y
Składniki
- 500 g mąki tortowej
- 250 g masła
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- kilka kropli olejku waniliowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Kostkę masła dzielimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy cukier oraz kropimy kilkoma kroplami olejku waniliowego. Dodajemy jajka. Miksujemy do połączenia składników.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy powoli do ciasta, cały czas miksując.
- Po połączeniu składników ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy. Gdy ma już dobrą konsystencję, wkładamy do folii spożywczej i umieszczamy w lodówce na godzinę.
- Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na cienkie plastry (do pół cm), bierzemy foremki do ciastek i wycinamy ciasteczka.
- Wstawiamy je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Po wystygnięciu ciastka lukrujemy i dekorujemy według uznania.