Bez babki wielkanocnej świąteczny stół wygląda pusto… Obok sernika babka to ulubione ciasto Polaków – lekkie, słodkie, wręcz rozpływające się w ustach. Zobacz przepis na babkę wielkanocną, u nas w wersji waniliowo-kakaowej. Smacznego!
Ile gustów i smaków, tyle rodzajów babek wielkanocnych: piaskowa, gotowana, majonezowa, ziemniaczana… Ale ta tradycyjna często wygrywa swoją popularnością i prostotą. Skorzystaj z poniżej zamieszczonego przepisu, aby podbić serca wszystkich gości podczas wielkanocnego świętowania!
Reklama
Przed wykonaniem babki zerknij na nasz artykuł 5 kroków do idealnej babki. Mokra i puszysta babka wielkanocna, aby poznać 5 trików, dzięki którym Twoja babka wielkanocna zyska na smaku i fantastycznej strukturze!
Babka wielkanocna waniliowo-kakaowa – przepis
Pyszna, tradycyjna babka wielkanocna waniliowo-kakaowa.
Notatki
Babkę wielkanocną możesz udekorować także lukrem lub kolorowymi posypkami!
Składniki
- 1/2 kostki margaryny lub masła
- 3 jajka
- 2 szklanki przesianej mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 butelki kwaśniej śmietany
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka kakao
- bakalie do dekoracji
Sposób przygotowania
- Margarynę lub masło umieszczamy w wygodnej do zagniatania misce lub szerokim garnku, dodajemy żółtka, przesianą mąkę, proszek, śmietankę i mieszamy do połączenia.
- W osobnym rondelku ubijamy na sztywno białka, dodajemy na końcu cukier oraz cukier wanilinowy. Wlewamy do urobionej wcześniej masy i mieszamy do połączenia.
- Powstałe ciasto dzielimy na dwie połówki. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Gotowe ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki – jasne po bokach, ciemne w środku. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 150 stopniach 40 minut.
- Po ostygnięciu kruszymy bakalie i dekorujemy wierzch babki.
Do wykonania przepisu na babkę wielkanocną wykorzystaj formy do pieczenia babki z tuleją lub bez. Silikonowe, aluminiowe czy ceramiczne zapewnią piękny kształt Twoim wypiekom.