Ryż z warzywami w wersji wege to danie, które doskonale nadaje się na lekki obiad. Jak zrobić taki przysmak? W bardzo łatwy i prosty sposób. Poznaj przepis na ryż z różnymi warzywami – kolorową papryką, marchewką, porem i kalafiorem. Potrawa zachwyca wyjątkowym smakiem w swojej prostocie składników i wykonania.
Ryż z warzywami to danie, które jest niezwykle proste w przygotowaniu. Można je modyfikować według własnego gustu kulinarnego, wymieniając warzywa na takie, które naprawdę lubimy. Z łatwością też możemy to danie urozmaicać, dodając za każdym razem innych, najlepiej sezonowych, warzyw, dzięki czemu nigdy nam się nie znudzi. Eksperymentować można też z przyprawami, które z pewnością podkręcą nieco smak tego dania.
Reklama
Ryż z warzywami – przepis wege
Smaczny i prosty ryż z warzywami w wersji wege - poznaj przepis!
Autorką przepisu i zdjęć jest Iwona Szulgo z bloga mojapasjazycie.pl
Autorką przepisu i zdjęć jest Iwona Szulgo z bloga mojapasjazycie.pl
Persons
2
Składniki
- 1 torebka ryżu
- 1 marchewka
- ¼ czerwonej papryki
- ¼ żółtej papryki
- 10 cm pora
- ¼ kalafiora
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz czarny
- ulubione zioła
Sposób przygotowania
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Marchewkę i pora pokrój w plastry, paprykę w paski, kalafiora rozdziel na małe różyczki.
- W garnku rozgrzej olej i wrzuć pora. Podsmaż kilka minut i dorzuć marchewkę oraz paprykę. Dodaj przyprawy, dolej odrobinę wody i duś do czasu, aż warzywa delikatnie zmiękną.
- Dorzuć kalafiora i gotuj jeszcze kilka minut aż będzie miękki.
- Do ugotowanych warzyw dodaj ryż i wymieszaj.
Kolorowe warzywa krojone ostrym nożem szefa kuchni Tescoma na praktycznej, drewnianej desce do krojenia Practic.
Danie zaserwowane na talerzu z kompletu naczyń Bormioli Rocco.