Szybkie w przygotowaniu czekoladowe babeczki dzięki czerwonej fasoli i bananom nie są tylko pysznymi łakociami, ale też zdrową, niskokaloryczną przekąską. Zobacz przepis na muffinki z czekolady, zrobione z czerwonej fasoli i banana. Pycha!
Do wykonania przepisu użyłam foremek do muffinek Serduszka. Mają piękny kształt i są łatwe w utrzymaniu czystości podczas pieczenia.
Reklama
Fit muffinki z czekolady, banana i czerwonej fasoli - przepis
Muffinki z czekoladą z czerwonej fasoli i banana z sezonowymi owocami
Autorką przepisu i zdjęć jest Katarzyna Stranc z instagrama @kat_str_
Autorką przepisu i zdjęć jest Katarzyna Stranc z instagrama @kat_str_
Persons
16
Składniki
- puszka czerwonej fasoli
- dwa dojrzałe banany
- 2 jajka
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- łyżka miodu
- 3 łyżki kakao odtłuszczonego
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ulubione owoce/dżem/bakalie
Sposób przygotowania
- Czerwoną fasolę wylewamy na sitko i dokładnie płuczemy.
- Trzy kostki czekolady rozpuszczamy z łyżką miodu.
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka, banany kakao, cynamon, proszek do pieczenia i rozpuszczoną czekoladę blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Powstałą czekoladową masę łączymy powoli z ubitymi białkami. Kruszymy 3 kostki czekolady, wrzucamy do masy i mieszamy.
- Do foremek wlewamy łyżkę masy, a następnie układamy według upodobań ulubione owoce, bakalie, dżem lub czekoladę. Przykrywamy owoce czy dżem drugą łyżką masy do ok 3/4 pojemności foremki. Masę wygładzamy łyżeczką i układamy na wierzchu owoce i czekoladę.
- Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.