Poznaj przepis na orzeźwiający tort z serkiem mascarpone z lekko kwaśną cytryną, przełamaną słodkimi borówkami. To oryginalny pomysł na elegancki torcik dla gości – doskonale prezentuje się na stole… i doskonale smakuje!
Miękki, własnoręcznie wykonany biszkopt to podstawa tego wypieku. Unosi równie lekki, ożywczy cytrusowy krem, a wszystko wieńczy schłodzona galaretka ze świeżymi borówkami. Wszystko komponuje się pięknie – spójrzcie zresztą na zdjęcia. Mam nadzieję, że zachęcą Was do spróbowania swoich sił i spędzenia chwili w kuchni. Smacznego!
Reklama
Cytrynowy tort z mascarpone z borówkami
Pyszny tort cytrynowy z mascarpone z borówkami.
Autorką przepisu i zdjęć jest Iwona Biernacka z instagrama @iwnbrnck
Autorką przepisu i zdjęć jest Iwona Biernacka z instagrama @iwnbrnck
Notatki
Wykorzystałam tortownicę o średnicy 26 cm.
Składniki
Biszkopt:
- 5 jaj
- 120g mąki ryżowej
- 70g ksylitolu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 1 cytryny
Masa cytrynowa:
- 250g mascarpone
- 100g stałej części mleczka kokosowego
- 5 łyżek soku z cytryny
- skórka starta z ½ cytryny
- 20g ksylitolu w pudrze
Galaretka:
- 2 galaretki cytrynowe
- 750 ml wody
- 200g borówek
Sposób przygotowania
- Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia.
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka z ksylitolem i skórką cytryny, ubijamy na niskich obrotach. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.
- Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę wylewamy do formy, wyrównujemy i pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut.
- Po upieczeniu wyjmujemy z tortownicy, studzimy.
- Teraz krótko miksujemy mascarpone z mleczkiem, skórką, sokiem i ksylitolem.
- Ostudzony biszkopt kroimy na 2 równej grubości blaty. ¾ masy wykładamy na dolny blat i rozsmarowujemy. Przykrywamy wierzchnim blatem i na nim rozsmarowujemy pozostałą część masy.
- Boki tortownicy wykładamy papierem i przekładamy do niej ciasto. Na wierzchu rozkładamy owoce i zalewamy je tężejącą galaretką.
- Schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
Do wykonania przepisu wykorzystałam tortownicę z wyjmowanym dnem Florina Likoris 26 cm. Cytrynowy tort z borówkami wyśmienicie prezentuje się na metalowej paterze na ciasto Birmann Cake Couture, a smakuje jeszcze lepiej na porcelanowym talerzyku Mariapaula z linii Geometria Złota.