Pulpety z wołowego mięsa mielonego, podane z domowym sosem pomidorowym to idealny przepis na smaczny i pożywny obiad. Poznaj mój sposób na pulpeciki w sosie z pomidorów, soczewicy i cukinii – zasmakują nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Wiem, co mówię! Moje dzieci z chęcią zajadają takie klopsy mielone, gotowane w warzywnym sosie.
Nie będę ukrywać, że od kiedy w naszym życiu pojawiły się dzieci, wraz z nimi powróciły zapomniane pulpeciki z mięsa mielonego. Różnią się jednak dosyć sporo od pulpetów serwowanych w naszym dzieciństwie. Przygotowane przeze mnie klopsy wołowe smakują ziołami, czosnkiem i curry. W połączeniu z mocno pomidorowym sosem z soczewicą – znikają z talerzy w ekspresowym tempie.
Reklama
Przepis na wołowe pulpety w sosie pomidorowym z soczewicą i cukinią
Przepis na wołowe pulpeciki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym z soczewicą i cukinią - świetny obiad dla dzieci i dorosłych!
Autorką przepisu i zdjęć jest Izabela Kwiatkowska z bloga bobobebe.pl
Autorką przepisu i zdjęć jest Izabela Kwiatkowska z bloga bobobebe.pl
Persons
4
Składniki
- 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka curry
- 1 jajko
- sól/pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Sos:
- mała cebula
- cukinia
- szklanka czerwonej soczewicy
- puszka krojonych pomidorów
- szklanka wody
- ząbek czosnku
- parę gałązek świeżego tymianku
- sól/pieprz do smaku
- łyżka oleju
Sposób przygotowania
Obsmażanie pulpecików
- Do miski przełóż mięso mielone, posiekaną natkę, koper, posiekany ząbek czosnku, curry, jajko, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Uformuj małe kulki.
- Kładź pulpety na rozgrzany na patelni olej, smaż po parę minut z każdej ze stron, tak by były ładnie przyrumienione.
- Podsmażone pulpeciki przełóż do miski. Patelnię umyj i zabierz się za przygotowanie sosu.
Przygotowywanie sosu
- Na rozgrzany na patelni olej przełóż posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci, wrzuć pokrojoną w kostkę cukinię. Warzywa smaż parę minut, mieszając.
- Następnie wsyp soczewicę. Zalej ją pomidorami i szklanką wody. Na koniec dodaj świeży tymianek.
- Całość duś pod przykryciem około 20 minut. Gotowy sos posól i popierz do smaku.
- Na sosie ułóż pulpeciki i duś kolejne parę minut.
Podawanie dania
- Pulpeciki wołowe z sosem pomidorowym podawaj z ulubionym makaronem (my tym razem serwowaliśmy pulpety z makaronem z czarnej fasoli, posypane parmezanem).
Wołowe pulpeciki z mięsa mielonego podsmażyłam na patelni z powłoką nieprzywierającą, dzięki czemu nie musiałam używać zbyt dużych ilości oleju do smażenia. W przewracaniu klopsików na drugą stronę i układaniu ich na sosie pomogły mi uniwersalne szczypce kuchenne.
Danie podałam na klasycznym białym, głębokim talerzu obiadowym, który pomieścił makaron, sos i pulpety!