Słodki spód z daktyli, rozpływająca się w ustach masa twarogowa, a na wierzchu jagodowy krem… To prawdziwie słodkie marzenie każdego sympatyka serników. Sernik z jagodami na zimno to doskonały pomysł na deser podczas ciepłych dni. U nas dodatkowo w zdrowej wersji!
Sernik na zimno to prawdziwy przebój wszystkich upalnych wieczorów – szybkie i łatwe w przygotowaniu cieszą całą rodzinę i znajomych, dając chwilę wytchnienia od słońca. Korzystając z sezonu na polskie owoce, warto sięgnąć po pyszne, intensywne w smaku jagody. Połączenie tych ciemnych owoców oraz twarogu to murowany sukces! 😉 Nie zwlekaj i przygotuj pyszny deser według mojego przepisu, nie pożałujesz!
Reklama
Przepis na mini serniczki na zimno z jagodami
Przepis na efektowne mini serniczki na zimno z jagodami - wspaniały deser dla gości i domowników!
Autorką przepisu i zdjęć jest Sara Nowak z instagrama @sara_haj
Autorką przepisu i zdjęć jest Sara Nowak z instagrama @sara_haj
Notatki
Autorka wykorzystała tortownicę o średnicy 26 cm.
Zamiast jagód możemy wykorzystać inne sezonowe owoce, jak borówki czy truskawki.
Składniki
Spód
- 170 g suszonych daktyli
- 170 g płatków owsianych górskich
Warstwa jagodowa:
- 400 g gęstego jogurtu naturalnego
- 150 g chudego twarogu
- 200 g jagód
- 5 łyżek ksylitolu lub innego słodzika, np. stewii, erytrytolu, brązowego cukru
- 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml wrzątku
Warstwa twarogowa:
- 100 chudego twarogu
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- kilka kropel aromatu wanilinowego
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru
Sposób przygotowania
Przygotowanie spodu:
- Namaczamy daktyle we wrzątku przez 20 minut, odlewamy wodę. Dodajemy płatki i miksujemy je razem z daktylami. Powstałą masą wyklejamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki.
Przygotowanie masy jagodowej:
- Jogurt, chudy twaróg, jagody oraz słodzik miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy i dalej mieszamy. Wylewamy na spód i wsadzamy do lodówki. Kiedy warstwa zaczyna powoli tężeć, zabieramy się za ostatnią warstwę.
Przygotowanie masy twarogowej:
- Resztę twarogu i jogurtu oraz aromat winilinowy, słodzik i żelatynę miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę wylewamy na masę jagodową i posypujemy owocami dla dekoracji. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin i czekamy, aż cały sernik porządnie schłodzi się i stężeje. Ciasto kroimy w tradycyjny sposób. Aby uzyskać efekt jak na zdjęciu, wykrawamy mini serniczki za pomocą pierścienia do deserów.
Do wykonania przepisu wykorzystałam klasyczną tortownicę okrągłą oraz pierścień do deserów, który pomógł mi uformować kształt serduszek. Kawę do deseru piłam zaś z ceramicznych filiżanek With Love 😉